Roy de Smit voelt zich steeds meer thuis in het amateurvoetbal

0
127

Voor de winterstop liep het als een trein bij SV Nieuwdorp, ze waren de belangrijkste uitdager van VV de Meeuwen en leken mee te gaan doen om het kampioenschap. Maar hoe anders is dat na de winterstop.

Na de hervatting haalde de ploeg nauwelijks punten, waardoor het zichzelf nu terugvindt in het rechterrijtje. Roy de Smit is een belangrijke pion voor het team en hij wijt de slechte reeks aan blessures en schorsingen. “Na de winterstop hebben we last gekregen van spelers die lange tijd afwezig waren, zoals Rentmeester en Van As. Onze selectie is zo smal, als je twee of drie spelers mist wordt het al heel lastig om dat op te vangen.” Dit vertelde hij onlangs in het programma CTV Voetbal.

De Smit werd geboren in Arnemuiden, maar kwam toch terecht bij Nieuwdorp. Na onenigheid met de trainer bij het eerste van Arnemuiden, besloot hij in eerste instantie om bij de A1 te gaan voetballen. Na dat seizoen werd het tijd om zijn geluk ergens anders te zoeken. Maar voordat hij weer in het Zeeuwse amateurvoetbal terechtkwam, was hij actief in de jeugd bij FC Twente. Op zijn vijftiende kwam hij terecht in de jeugdopleiding in Enschede, ging hij daar wonen in een gastgezin en volgde hij naast de dagelijkse trainingen lessen op school. Spijt van zijn keuze voor Twente heeft hij nooit gehad, soms kijkt hij nog wel met weemoed terug op die tijd. “Ik heb het er in het begin moeilijk mee gehad dat ik het niet heb gehaald, maar het was een mooie tijd.”

Inmiddels is De Smit dus weer een aantal jaar terug in Zeeland, maar af en toe moet hij nog wennen aan de mentaliteit in het amateurvoetbal. “Af en toe heb ik het idee dat spelers naar de training komen om een kruisje te krijgen achter hun naam en niet om beter te worden of om je best te doen. Daar baal ik wel eens van.”

Voor hem was het dan ook een uitdaging om zich niet te gaan ergeren, want als De Smit voetballers die van een BVO komen één tip kan geven is dat het wel. “Ga je niet te veel ergeren aan dingen. Er zullen genoeg momenten zijn dat je denkt: waar ben ik in terechtgekomen?” Zelf heeft de linkspoot nog steeds ambitie om hoger te gaan voetballen dan de zaterdag tweede klasse, maar hij beseft wel dat er dan nog veel moet gebeuren. “Je gaat je toch aanpassen aan het niveau. Ik heb het gevoel dat ik nu in het niveau meega.” Voor volgend seizoen keert De Smit terug op het oude nest, dan komt hij namelijk weer uit voor Arnemuiden.