Ron Schippers gloeit soms van binnen als hij training geeft aan de G-voetballers van BVV Barendrecht. Een eerlijkere en puurdere doelgroep gaat een trainer niet krijgen. Bovendien zijn de spelers leergierig tot en met. En ze kijken over grenzen.
Voordat de in Rotterdam opgegroeide Schippers uitlegt hoe hij trainer van de G-tak is geworden, wil hij eerst even kwijt dat zijn groep dezelfde oefeningen voorgeschoteld krijgt als de juniorenteams. “Natuurlijk is de motoriek van G-spelers vaak wat minder ontwikkeld, maar er wordt wél serieus gevoetbald”, zegt hij met een Rotterdams accent dat zich als een dikke laag roomboter over zijn zinnen uitsmeert. “Op de training oefenen we elementen als inspelen, kaatsen en positiespel. Het gaat de één wat beter af dan de ander, maar dat heb je in andere teams ook. Ik pas daar samen met de andere trainer – Dick van Veen – gewoon de benaderingswijze op aan. Iemand die niet zo goed kan voetballen, hoeft bijvoorbeeld wat minder hard in te spelen.”
Als voetballer kwam Schippers in Rotterdam uit voor DCL en reikte hij later tot de B-selectie van BVV Barendrecht. “Laten we het erop houden dat ik een aardige speler voor de breedtesport was”, lacht hij gul. Als trainer gaf hij vanaf 2005 sturing aan diverse jeugdteams, waaronder die van zijn eigen kinderen, die inmiddels volwassen zijn en de BVV vaarwel hebben gezegd. “Ik ben vervolgens bij de G-groep gekomen naar aanleiding van een oproep”, zegt de man die over twee elftallen de beschikking heeft.
Sommige van de G-spelers bewegen zich relatief soepel door het leven, anderen hebben aanzienlijk meer begeleiding nodig. “De mate van zelfstandigheid verschilt behoorlijk. Er zijn jongens die op zichzelf wonen, maar ook jongens die onder begeleiding wonen. Gemene deler is in elk geval dat ze allemaal een verstandelijke handicap hebben. En dat ze vaak heel fanatiek zijn, want Dick en ik krijgen veel vragen tijdens de training. Als een pass of een schot niet goed gaat, komen ze gelijk naar ons toe om te vragen wat ze de volgende keer beter kunnen doen.”
Er wordt vaak met een mengeling van ontroering en bewondering naar het G-voetbal gekeken, weet ook Schippers. Terwijl anderen zich doodongelukkig kunnen voelen wanneer een buurman een keer niet hartelijk groet, lijken verstandelijk gehandicapte mensen over een jaloersmakende onbevangenheid te beschikken. “Mijn spelers zijn heel puur. Als ze iets niet bevalt, zeggen ze het ook gewoon. Een minuut later is het ook weer helemaal goed. Ik beoefen deze functie nu een jaar en kijk met veel plezier op die tijd terug. Helemaal mooi is het feit dat we ook steeds beter gaan voetballen.”
G1 komt uit in de eerste klasse en zal vermoedelijk op de derde plaats eindigen. Voorwaar geen slechte prestatie met tegenstanders als Nieuwerkerk en Delft, die steevast een goede G-afdeling hebben. “We hebben voor het eerst punten gepakt tegen die clubs. Dat was een enorme opsteker. Het G2-team is wat minder qua niveau, maar ook die jongens spelen met heel veel plezier. Onze droom is om een juniorenteam voor G-spelers op te richten. Als mensen weten hoe we dat kunnen aanpakken, horen we het graag.”
Samen met Van Veen gaf Schippers onlangs bij het bestuur aan dat het G-team over de grens gaat koekeloeren. Er zal een wedstrijd tegen het G-team van de Belgische club Rupel Boom gespeeld worden, een wapenschouw die de spelers van Barendrecht flink bezig houdt. “Zo’n reis naar België is heel spannend voor ze. Maar ze zijn er enorm trots op dat ze zo’n bijzondere wedstrijd gaan spelen. Iedereen die het horen wil, wordt van de trip op de hoogte gesteld. Het is prachtig om te zien hoe de wisselwerking met andere clubleden is. Veel van onze jongens hebben een goede band met spelers van het eerste elftal. Ze kijken ook altijd bij het eerste en leven zich uit in de derde helft. Ik ben zelf aanzienlijk eerder naar huis dan zij.”
Klik op BVV Barendrecht voor meer informatie over de club.
Klik op BVV Barendrecht voor het laatste artikel over de club.