Roda’46-trainer Frank Corba gaat voor het hoogst haalbare

Toen Jeroen Jooren bij Roda ’46 aangaf wegens persoonlijke omstandigheden te vertrekken, moest men op zoek naar een nieuwe oefenmeester voor de zondagselectie. Al snel kwamen de beleidsbepalers uit bij de oud-speler die in de jeugd nog enige tijd in de opleiding van Ajax in Amsterdam speelde: Frank Corba.

Frank Corba (37) is geen onbekende in het Amersfoortse voetbal. Zo speelde hij enkele jaren in het eerste zaterdag-elftal van Roda ’46 en speelde hij bij Sparta Nijkerk. Ook was hij een aantal jaar trainer van 1890 AFC Quick. Gert van Geerestein en Wim Klumper kenden Corba dus goed toen ze op zoek waren naar een nieuwe trainer voor Roda ’46 zondag. ,,Op het moment dat de vorige trainer opstapte, werd ik benaderd door de Technische Commissie van Roda ’46”, vertelt Corba. ,,Dat was in november 2021. We hebben een aantal goede gesprekken gevoerd die ik als erg prettig ervaren heb. Ik heb ook een gesprek gehad met een afvaardiging van het elftal. Dat vind ik wel belangrijk, omdat je ook graag wilt weten of daar een klik is. Bovendien denk ik dat het goed is als je daarin samen praat over je voetbalvisie.”

Die visie heeft ook te maken met communicatie. ,,Ik probeer een duidelijke trainer te zijn die spelers per positie in het veld heldere opdracht meegeeft. Persoonlijk houd ik van aanvallend voetbal, maar je kunt wel 4-3-3 willen spelen: als je geen goede buitenspelers hebt, wordt dat al een stuk lastiger. Daarom moet je kijken naar het materiaal dat je hebt. Maar als ik kijk naar hoe het nu gaat kan ik zeggen: er is niets meer dan positiviteit in de groep.”

Dat aanvallende voetbal lijkt het eerste zondag elftal van de Leusdenaren wel te liggen. Het elftal draait mee in de top van de derde klasse D. Voorafgaand aan het seizoen werd het worden van een stabiele derdeklasser genoemd als eerste doelstelling. Nu het elftal zo goed draait is het misschien tijd om die ambities bij te schroeven. ,,Het gaat inderdaad erg lekker”, beaamt Corba. ,,En misschien moeten we ook uit gaan spreken dat we voor promotie gaan, maar ik vind het nu nog te vroeg om dat te zeggen. Op dit moment moeten we nog spelen tegen Abcoude. Dat lijkt op dit moment de te kloppen ploeg. Over een paar wedstrijden weten we waar we staan Maar als we de kans krijgen om te promoveren gaan we wel proberen die kans te pakken, dat lijkt me logisch.”

Bij Roda ’46 ervaart Corba een licht gevoel van thuis komen. ,,Al is Quick wel echt mijn club. Daar heb ik heel veel jaren versleten en ben ik in meerdere rollen actief geweest. Quick zit bij ons in de poule. Het zal wel gek zijn om daar te komen als tegenstander en de andere kleedkamer in te lopen. Wij gaan tegen Quick natuurlijk gewoon voor de overwinning. Daarna mag Quick van mij alles winnen.”

Frank Corba speelde ook nog in de jeugd van CJVV. Met die club deed hij mee aan een training op een open dag bij Ajax, toen toenmalig hoofdscout Ton Pronk hem aansprak en naar de club uit de hoofdstad haalde. ,,Ik was toen tien jaar. Uiteindelijk heb ik drie seizoenen bij Ajax gespeeld. Mijn ouders brachten me vier keer per week naar Ajax. Ik ben ze nog steeds dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven. Uiteindelijk moest ik weg bij Ajax. Toen heb ik nog wel stages gelopen bij Vitesse en FC Utrecht, maar daar kwam niks uit. Uiteindelijk ben ik toen naar Quick gegaan. Weer later speelde ik bij Roda ’46 in de zaterdagselectie en kwam ik bij Sparta Nijkerk.”

Een zware knieblessure maakte een einde aan de actieve voetbalperiode van Frank Corba. ,,Ik was toen 24 jaar. Dat is best jong. Gelukkig kon ik me op het trainen gaan richten. Daar haal ik veel plezier uit. Zeker nu bij Roda ’46!” In de jeugd van Ajax kreeg Frank Corba te maken met een aantal concurrenten. Eén van hen heette Urby Emanuelson. De oud-international die, naast Ajax, ook voor AC Milan en FC Utrecht speelde, was uiteindelijk ook degene die het einde van Corba’s periode in Amsterdam betekende. ,,Urby was iets beter dan ik. Hij was een stapje verder. Geen schande denk ik, als je kijkt naar zijn verdere loopbaan. Als het anders was gelopen hadden wij elkaar nu misschien niet gesproken.”

Door Danny van der Linden

Klik hier voor meer artikelen over Roda ’46.
Klik hier voor meer informatie over Roda ’46.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SteDoCo-aanvaller Everon Pisas naar SC Feyenoord

Everon Pisas vertrekt na dit seizoen naar SC Feyenoord. De 28-jarige aanvaller speelt momenteel nog voor SteDoCo, maar heeft...

Braziliaanse spits blijft bij RBC Roosendaal

Zé Lucas, de Braziliaanse spits van RBC, speelt ook volgend seizoen in Roosendaal. De 28-jarige aanvaller, die inmiddels al zes...

Frans van Helvoirt ziet stabieler MVV’58

Frans van Helvoirt was al eerder in beeld om trainer te worden van MVV’58, maar afgelopen zomer kwam het...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.