RKC WAALWIJK MAAKT IMPACT IN DE LANGSTRAAT   

Bij RKC Waalwijk is er voetbalnieuws genoeg. Toch zetten we dit keer hun maatschappelijke tak in de spotlight. Stichting Samen RKC gaat voor een betere samenleving en focust zich op drie belangrijke pijlers: gezondheid en bewegen, educatie en talentontwikkeling, respect en samenleven. Ellen Maas is projectleider en vertelt wat Samen RKC precies inhoudt. 

“Wij willen als betaald voetbalorganisatie onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Als profclub heb je een voorbeeldfunctie en kun je echt wat bereiken in de samenleving. Samen RKC voert allerlei projecten uit voor verschillende doelgroepen en zo bereiken we in de Langstraat veel mensen waarbij we een groot of klein verschil kunnen maken.”

De projecten zijn veelal gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Maar wie denkt dat het gaat om het trainen van de perfecte vrije trap, die heeft het mis. “Een mooi voorbeeld van een project is Ieder1Gelijk. We gaan langs op scholen en staan samen met de kinderen stil bij respect, discriminatie en pesten. Uiteraard maken we een koppeling met voetbal door beeldmateriaal te laten zien en voorbeelden te geven. Ons streven is om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te verdrijven. Het is een interactief programma waarbij we een week lang elke dag een uur lesgeven. Je ziet dat kinderen soms nét wat meer intrinsieke motivatie ontwikkelen. De les is toch vanuit een profclub gegeven en daar zijn kinderen gevoelig voor.”

Banner-Langstraat

Een ander mooi voorbeeld is de RKC Waalwijk Derby Cup. Dit project heeft een focus op respect, samenwerken, inzetten voor de wijk en voetballen. Teams uit verschillende woonwijken gaan vijf weken aan de slag met hun team om punten te verdienen. “De punten haal je niet alleen door te winnen. Ook verdien je punten als je laat zien respectvol om te gaan met teamgenoten, tegenstanders, scheidsrechters en begeleiders. Daarnaast verdienen de teams punten door een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in hun eigen buurt.”

Met het project Scoor een boek – een samenwerking met bibliotheek Midden-Brabant – behaalde de club ook succes. “Hiermee kregen we meer kinderen aan het lezen. Een leerkracht vertelde ons dat kinderen die een hekel hadden aan lezen, nu met plezier een boek pakten. Dit draagt bij aan hun ontwikkeling en dat is waar we het allemaal voor doen.”

Football Memories
De jonge generatie komt ruim aan bod bij Samen RKC, maar ook voor ouderen is onlangs een prachtig project gestart waarbij de club het voorbeeld van andere betaald voetbalorganisaties volgt. Eenzame ouderen, of ouderen met beginnende dementie, worden opgehaald en ontmoeten elkaar in het stadion, vertelt Ellen. “In het stadion tonen we foto’s van vroeger, oudere wedstrijdshirts, voetbalschoenen van lang geleden en anderhalf uur lang halen we samen met de deelnemers herinneringen op. Gesprekken gaan natuurlijk over de club, maar ook over deze regio. Hoe het vroeger was in de dorpen en bij andere clubs. Het wordt echt een feest der herkenning.”

In het gesprek met Ellen is haar enthousiasme merkbaar. Op de slotvraag wat haar werk zo mooi maakt zegt ze: “Je maakt mensen blij, dat is altijd mooi.”
En dan draag je ook nog eens bij aan een betere wereld.

Klik hier voor het laatste artikel van RKC Waalwijk.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

In gesprek met Jeffrey Verkerk van SC Feyenoord

Vandaag spreken we met Jeffrey Verkerk, de 29-jarige keeper van SC Feyenoord. Jeffrey Verkerk heeft vroeger bij BVO’s gekeept...

Het project van DVV’09 is nu echt afgerond

Nooit eerder in de historie van de club, slaagde vierdeklasser DVV'09 erin om te promoveren. Maar als er een...

Bij Beerse Boys 8 is het altijd gezellig

Vandaag gaan we in gesprek met Sam van Overdijk van Beerse Boys 8. De 21-jarige is lid van de...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.