midden-brabant-frank-van-mosselveld-rkc-waalwijk

Frank van Mosselveld is ‘zielsgelukkig’ met de transitie die RKC Waalwijk afgelopen zomer heeft doorgemaakt. De club verruilde het kunstgras voor échte grassprieten. Volgens de algemeen directeur behoort het veld nu tot de beste in het Nederlandse betaald voetbal.

Trots kijkt hij uit over het veld, vanuit een lounge bovenin het stadion. Algemeen directeur Frank van Mosselveld van RKC Waalwijk had het liefst op zijn eerste dag in dienst al een natuurgrasveld neergelegd, maar had tijd nodig om budget vrij te maken. Nu dat gelukt is en de grasmat de eerste maanden van het eredivisieseizoen goed heeft doorstaan, bewijst hij zijn gelijk: als betaald voetbalclub hoor je een goed natuurveld te hebben.

VIERDE SPITS
Kom bij Van Mosselveld niet aan met het argument dat kunstgras nou eenmaal veel goedkoper is. “Ten eerste is dat niet zo, kunstgras kost ook geld qua onderhoud en is in aanschaf vele malen duurder. Daarnaast is het een beleidsmatige beslissing: je kunt voor een goed veld kiezen in plaats van voor die vierde spits.” In september vorig jaar is de directeur zich gaan verdiepen. Hij wilde een jaar later een goed natuurgras veld in het Mandemakers Stadion hebben liggen, bezocht om dat doel te bereiken congressen en nodigde gespecialiseerde bedrijven uit. Afgelopen zomer is de transitie bewerkstelligd.

“Buitenlandse clubs waren altijd al onder de indruk van onze faciliteiten als ze binnenkwamen, maar schrokken van het veld. Dan blufte ik door te zeggen dat het maar tijdelijk was, gelukkig hoef ik dat nu niet meer te doen. Het nieuwe veld ligt er en daar ben ik heel blij mee.” De kwaliteit is top, volgens de oud-speler. “Het gaat om het onderhoud, hoe ga je met je veld om?”

FRENKIE
RKC heeft een wagenpark vol maaiers en andere apparaten om het veld goed te houden en met Van Wijlen als partner voor het onderhoud zijn de kwaliteit en duurzaamheid gewaarborgd. Met de miljoenen die RKC kreeg door de transfer van Frenkie de Jong, kon de club ook nog eens de trainingsvelden renoveren. Sommige zijn nu bezaaid met natuurgras, andere velden zijn hybride. “Die zijn altijd vlak, wat cruciaal is voor onze manier van spelen, en steviger waardoor je er meer speeluren op kunt maken.”

De overgang van kunstgras naar natuurlijke sprieten kent meer voordelen, zo vertelt Van Mosselveld. “Onze jongens vinden het geweldig en sommige topploegen lenen hun spelers alleen uit aan clubs die op natuurgras spelen. Wij krijgen van hen de complimenten voor de kwaliteit van ons veld.” En dat alles is in negen in plaats van dertien weken gelukt. Door de nacompetitie en promotie naar de eredivisie had RKC afgelopen zomer een stuk minder tijd voor de geplande transitie. “Ik weet van horen zeggen zelfs dat Mark van Bommel bij PSV heeft gevraagd hoe het kan dat ons veld er beter bij ligt dan dat van hen. Dat terwijl we dezelfde leverancier van graszoden hebben als PSV, en als Feyenoord en Ajax. We zijn zielsgelukkig met de transitie.”

Wil je meer informatie over de club RKC Waalwijk? Klik hier.