Ricky van den Bergh na ‘stage’ toe aan echte werk

In zijn tijd als actief voetballer werd Ricky van den Bergh regelmatig weggezet als ‘belhamel’ en ‘rebels’. Maar de frivole aanvaller van ADO Den Haag, Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk en Heracles Almelo had ook een serieuze kant. Als trainer van CION gaat hij voor resultaat. “Maar wel met een goed idee erachter.”

Een paar weken geleden stuurde Van den Bergh zijn spelers ‘op vakantie’. Met het gebrek aan perspectief – geen competitie, geen RegioCup – hecht de Delftse oefenmeester meer waarde aan een opgeladen batterij dan een bezigheidstherapie.

“Ik heb zelf nog steeds het gevoel dat ik op stage ben. In feite is dit seizoen een lange voorbereiding”, aldus Van den Bergh (43), die vorig jaar door CION werd gepresenteerd als nieuwe trainer. Van den Bergh heeft inmiddels kennis gemaakt met zijn spelers, andersom hebben de spelers dat ook met de denkwijze van de Hagenaar. En die is heel duidelijk. CION mag debuteren in de tweede klasse, dat gaat niet gepaard met cattenacio. “Mensen die mij kennen weten dat dat niet past bij mij”, reageert Van den Bergh. “Volgens mij speel je voetbal om lol te maken en om het publiek te vermaken. Dat doe je niet door met je kont tegen het eigen strafschopgebied te gaan staan. Voetbal is opwinding. Er moet wat gebeuren in het veld.”

Hij kan zich zelf nog de wedstrijden herinneren dat hij van zijn trainer de opdracht kreeg om met zijn allen voor de pot te gaan staan. “Dat was verschrikkelijk, zeker voor mij. Ik wilde de bal hebben. Dat geldt voor mij als trainer ook. De bal is heilig. Als je niet ‘m hebt, moet je ‘m zo snel mogelijk terug veroveren.” Het klinkt simpel, maar dat is het niet. “Als team zul je goed moeten samenwerken. Daar hameren we als staf dan ook op. Bij balverlies jaag je met zijn allen op de bal, maar doe dat wel gecontroleerd.”

Voor CION was Van den Bergh trainer van FC Kranenburg in Den Haag. Dat hij in Vlaardingen opdook is volgens hem niet vreemd. “Ik woon aan de rand van Delft. Ik schiet zo de A12 op en ben in dertien minuten bij CION. Een Vlaardinger verschilt niet zo veel van een Hagenaar. Ze zijn hier ook recht voor de raap en hebben het hart op de tong.” Hij wil van CION een stabiele tweedeklasser maken. “We willen natuurlijk niet het lelijke eendje worden. We hebben een aardig ploegje en krijgen hier en daar nog wat versterking. CION kan een goede tweedeklasser worden met wie weet af en toe een uitschieter naar de eerste klasse.”

Lees hier meer informatie over CION
Klik hier voor meer artikelen over CION

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

De Bakker droomt nog altijd van dat hoogtepunt bij WFB

Over het hele seizoen bezien, had er voor WFB misschien best een beetje meer ingezeten. Maar doordat er in...

De 20-jarige Jop van Hofwegen van JEKA 14 heeft het plezier weer helemaal terug

Jop van RKVV JEKA 14 is op zijn zevende begonnen met voetbalen bij VV Baronie. Hij studeert Tourism Management...

Bjorn van Ginniken hoopt na Spartaan’20 op terugkeer bij een BVO

De 23-jarige Bjorn van Ginniken is op zijn zestiende gestopt met voetballen om zich te verdiepen in het trainersvak....

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.