Rick van Broekhoven is de kapstok van het team

0
289
19_UnoAnimo_RickvanBroekhoven_JanvanDongen

In de punt van de aanval staat een man die al zijn hele leven bij Uno Animo voetbalt en nu eindelijk een vaste plek in het elftal heeft bemachtigd. De 28-jarige spits begon als een bescheiden speler in het tweede team. Toch groeide hij uit tot een belangrijke speler voor de ploeg van Rick van Loon.

Twee meter lang, ijzersterk en een goede techniek. De 28-jarige Rick van Broekhoven heeft alles in huis om een complete spits te zijn. Maar er is één ding wat de centrumspits heel hard nodig heeft: vertrouwen. Dit seizoen krijgt hij dat meer en meer, maar dat is weleens anders geweest.

‘’Het was altijd pendelen tussen het eerste en het tweede team,’’ vertelt Van Broekhoven. Ieder seizoen zag het er weer anders uit voor de scherpschutter. Zijn hele jeugd heeft hij bij Uno Animo doorlopen en elf seizoenen zit hij al bij de selectie van Uno Animo, dat dit seizoen uitkomt in de tweede klasse C. Na deze elf jaar is het eindelijk tijd voor een vaste basisplaats in het eerste elftal. Nu hangt de ploeg het spel aan de spits op. ’Nu gaat het wel lekker,’’ zegt Van Broekhoven glimlachend. De afgelopen jaren heeft Van Broekhoven veel ups en downs meegemaakt, maar altijd bleef hij trouw aan zijn club. ‘’Rick is een hele belangrijke speler voor ons, hij is echt onze kapstok geworden,’’ vertelt hoofdtrainer Van Loon.

Van Broekhoven beschrijft zichzelf als de ‘kapstok’ van het team. Hij is de verbindende schakel tussen de verdediging en de aanval. Zijn lengte en fysieke kracht maken hem niet alleen een lastige tegenstander, maar ook een essentieel onderdeel van het team. Hij wijst op het belang van ervaring en slimmigheidjes die hij door de jaren heen heeft opgedaan. “In het begin ben je een van de jongere jongens. Dan mis je ervaring en slimmigheidjes en wordt je daarop afgetroefd in het veld,’’ legt hij uit.

Sleutel tot succes

Nu heeft hij die ervaring wel en maakt daar stevig gebruik van in zijn spel. ‘’Ik heb veel meer rust en dan gaat het allemaal veel makkelijker,’’ aldus Van Broekhoven. In het begin voelde hij constant de druk om zichzelf te bewijzen. Dat was volgens hem ook de reden waarom hij niet speelde. Bij het tweede team ging het wel zoals hij het wilde. ‘’In het tweede had ik veel minder bewijsdrang en voetbalde ik veel gemakkelijker. Als ik dan een tijdje goed had gespeeld en weer de kans kreeg bij het eerste, lukte het daar weer niet,’’ zegt hij. Nu hij de rust heeft gevonden, lukt het hem ook om zijn kwaliteiten in het eerste elftal te tonen. ‘’Als ik het vergelijk met toen ben ik heel onrustig. Rust staat bij mij bijna gelijk aan vertrouwen, het is de sleutel tot succes voor mij.’’

Het verschil tussen de afgelopen jaren en nu is voor Rick duidelijk. Hij benadrukt het belang van rust en vertrouwen wat zijn spel naar een hoger niveau hebben getild. ‘’Als je dan ook nog veel goeie ballen van je medespelers krijgt, gaat het goed,’’ zegt de aanvalsleider. Maar toch zijn er volgens de spits zelf nog veel dingen die hij kan verbeteren. Met name zijn linkerbeen, kan nog veel beter. ‘’Daar kan ik echt alleen op lopen,’’ vertelt hij. ‘’Met rechts kan ik alles doen wat ik wil. Dat is wel in orde,’’ benadrukt hij. ‘’Voor een lange speler ben ik redelijk technisch. Kappen en draaien gaat me gemakkelijk af, maar dan moet ik ook een keer naar mijn linkerbeen kunnen draaien. Anders wordt het wel heel voorspelbaar,’’ grapt hij.

Klik hier voor meer artikelen over Uno Animo
Klik hier voor meer informatie over Uno Animo