“Dit soort klusjes zijn er ook. Niet altijd even fris, maar het moet wel gebeuren”, zegt Arie de Jong, terwijl hij met een kapotte stortbak van een wc in zijn handen loopt. Hij heeft de stortbak van één van de toiletten in het clubgebouw van Bolnes net vervangen door een nieuwe.

De Jong behoort tot de trouwe werkploeg van SV Bolnes. Op deze vrijdag zijn ze met vijf man sterk vertegenwoordigd. Naast De Jong (74) zitten ‘voorman’ Jaap Snijder (72), Floris van den Berg (75), Dammes Sint Maartensdijk (75) en Bas de Ruiter (70) aan een ‘bakkie’ koffie. “Vrijdag zijn we er altijd allemaal. Vandaag is alleen Dirk van der Schans er niet.”

Drie ochtenden in de week zijn ze op de club: maandag, woens- dag en dus vrijdag. “Er is genoeg te doen”, vertelt Snijders. “De dagelijkse werkzaamheden be- staan uit vooral schoonmaken van de kleedkamers.” Floris van den Berg maakt aanstalte om naar buiten te gaan. Hij is de ‘lijnentrekker’ van de club. Een taak die hij heeft overgenomen van De Jong. “Ik heb reuma, het ging niet meer.” “Hij doet het goed, hoor”, zegt De Jong over zijn opvolger. “Hij maakt rechte lijnen.”

Van den Berg heeft drie velden te doen, want Bolnes heeft geen kunstgras. Hij is net als de andere leden van de Bolnes-werkploeg al jaren lid van de Ridderkerkse club. “Ik ben eigenlijk een IFC’er”, ver- klapt hij. “De liefde heeft me naar Ridderkerk gebracht.” De Jong onthult dat hij, voordat hij ging voetballen bij Bolnes, korfbalde in Ridderkerk. “Ik mocht van mijn ouders niet op voetbal. Ik heb dus eerst vijf jaar gekorfbald.”Die kans laat Van den Berg niet lopen. “Arie is hier komen binnen lopen in een rokje.”De Bolnes-werkploeg mag op leeftijd zijn, het heeft de club wel heel centjes bespaard. “We doen meer dan een douche- of deur- knop vervangen”, vertelt Snijder. De Jong: “We deinzen nergens voor terug.”

“Het dak hebben wij gedaan en ook het plafond”, wijst hij op de witte platen. En dat Dirk van der Schans ex-metselaar is blijkt verrekte handig. “Hij heeft de kleedkamers opnieuw betegeld.” Aangezien Bolnes niet de rijk- ste club is, moet de werkploeg creatief zijn met het vinden van oplossingen. Snijder: “Gelukkig gaat het financieel weer wat be- ter met de club, maar ieder dub- beltje moet nog wel steeds twee keer worden omgedraaid. Als we spullen nodig hebben, dan valt er altijd, via een contactje wat te ritselen, waardoor we materiaal voor de inkoopprijs krijgen.”

De kantine van Bolnes stamt uit 1972. “Gedateerd, dus er is veel onderhoud”, zegt Dammes Sint Maartensdijk. De Jong wijst naar buiten naar de buitenbar. “Dat is ons volgend klusje. Dat willen we opnieuw overdekken. Voor het Ridderkerk-toernooi, bij het be- gin van het nieuwe seizoen, moet het klaar zijn.”

Ze maakten als supporters de opmars van Bolnes in het zater- dagvoetbal mee, maar waren ook getuigen van de neergang. “Dat is voetbal, hé”, haalt Snijder zijn schouders op. “Ze draaien nu best een aardig seizoen. Vierde klasse, dat wel. Een jaar of vijf geleden speelden we nog in de eerste klasse. Wij blijven de club trouw.”

Zorgen maakt De Jong zich wel over het moment dat zijn gene- ratie wegvalt. “Ik zie niet zomaar één, twee, drie vervangers bij de club rondlopen. En wat dan?” Snijder: “Daar heeft iedere club last van, niet alleen wij.”