jeffrey-verkerk

Deze keer in onder de lat spraken we Jeffrey Verkerk (27) van BVV Barendrecht. Verkerk heeft gespeeld bij SC Neptunus, Feyenoord, SC Feyenoord, Sportlust’46 en FC Rijnvogels. Hij begon met voetballen toen hij vijf was, maar begon pas met keepen op zijn 13e. Dat is een hele verstandelijke keuze gebleken. tuk tuk

Verkerk begon op zijn 13e als keeper, en nog geen jaar later werd hij gescout door Feyenoord. Weer een jaar later vertrok hij naar FC Dordrecht. Na drie jaar vertrok Verkerk alweer naar zijn vierde ploeg, SC Feyenoord. Hier maakte hij ook zijn debuut in de selectie op zijn 19e. Het jaar erop speelde hij bij Sportlust’46. Hier kreeg Verkerk geen basisplek en koos ervoor om een stapje lager te gaan spelen in de 2e klasse. Na drie seizoenen in het eerste te hebben gespeeld werd hij weggehaald door FC Rijnvogels. “Na 3 mooie seizoenen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. En kwam ik er samen met BVV Barendrecht uit om hier te gaan spelen”.

Verkerk voelt zich goed en fit en hoopt snel onder de lat te kunnen staan bij de club uit Barendrecht. “Het gaat goed met me. Ik ben fit en heb heel de zomer doorgetraind en gespeeld. Dit heb ik gedaan met mollo united & egalite academie. Om zo fit mogelijk te beginnen en blijven, trainen en spelen we wedstrijden met elkaar. Het zijn 2 teams met alleen talentvolle spelers die zo fit mogelijke willen blijven voor het nieuwe seizoen. Ik ben met het doel naar de club gekomen om zo snel mogelijk onder de lat te kunnen staan. Maar daarentegen stond Nick van der Ploeg ook al 2 seizoenen onder de lat. Dus ik wist wel dat het een pittige concurrentie strijd zou worden en we allebei kans zouden maken bij de trainer. Zolang ik vertrouw in me eigen kwaliteiten en rustig kan blijven moet het wel goed komen. We hebben 2 x gelijk gespeeld en 1 x gewonnen dus we staan er wel goed voor. Er valt dit seizoen veel te behalen als we er met ze alle in geloven. Ik sta zelfverzekerd en fit in het goal om elke wedstrijd de nul te houden”.

 

jeffrey-verkerk

Foto door John Groeneweg

Dat de goalie zelfverzekerd is, is wel duidelijk. Hij is zelf blij met een aantal sterke kwaliteiten van zichzelf en hoopt deze te laten zien bij Barendrecht. “Ik denk dat mensen het snel hebben over mijn voortzetting, meevoetballen of ballen van de flank pakken. Aangezien ik 1.93 ben en niet sta op te kijken van een spits die voor me neus staat probeer ik de ballen altijd klem te hebben zodat we rust in het team hebben. Ik hou er wel van om een spits 1 op 1 te zetten met de keeper. Met een dropkick of een volley trap ik vaak uit. Ik kan best goed trappen waardoor je eventueel een counter of een gevaarlijke spelsituatie kan creëren. En mijn winnaars mentaliteit is ook een goede eigenschap. Ik moet kosten wat kost winnen! Daar ga ik voor, zolang ik de nul houd heb ik mijn diensten bewezen en is het aan het team om te scoren”.

De reden dat Jeffrey is gaan keepen vind hij zelf heel komisch. “We hadden met Sc neptunus een toernooi in Spanje . Onze keeper kom helaas niet mee waardoor we geen keeper hadden. Uiteindelijk werd ik het jongetje die wel even het toernooi zal gaan keepen en wat denk je? Beste keeper van het toernooi geworden. Ik had nog nooit een bal gevangen. Maar goed, terug in Nederland zei me vader “Jeff we hebben geen keeper volgend seizoen wil je niet gaan keepen” Ik speelde als laatste man op dat moment. 1 seizoen en dan zien we het wel. Na 1.5 seizoen gekeept te hebben werd ik gescout door Excelsior, Feyenoord , Sparta en ADO. En zo is het balletje gaan rollen, zo kwam ik bij Feyenoord terecht. Hoe hoger het niveau werd, hoe interessanter ik het vak van het keepen begon te vinden. Dus me vader heeft het toch goed gezien dat ik gewoon lekker moet gaan keepen. Gelukkig zijn me ouders er altijd bij om mij te supporten”.

‘Keepers zijn gek’. Deze uitspraak word vaak gezegd over keepers. De keeper van Barendrecht is het hier 100% mee eens. “Zeker waar! Als ik voor me zelf spreek. Wie gaat er nou vrijwillig zijn hand achter een bal zetten waar een spits tegen aan schopt. Wie gooit nou heel zijn lichaam voor een spits terwijl hij op volle snelheid op je afkomt. Juist! Dat ben ik. Keepen blijft toch een apart vak. Als eenling zijn wij de laatste rots in de branding die de bal maar even eruit moet weten te houden. En ja, dan moet je wel eens het risico lopen om een voet of bal op je neus te krijgen. Maar daar worden we sterk van zei mijn vader altijd. De meeste goalies hebben ook vaak rituelen. Maar ik heb dat niet echt. Ik probeer zo relax mogelijk aan de wedstrijd te beginnen. Me hoofd leeg te maken, en even een babbeltje maken met mensen langs de lijn. Vanaf het moment dat we op het veld stappen ben ik maar op 1 ding gefocust: een cleansheet”.

Voor de toekomst heeft Jeffrey niet al te hoge verwachtingen en kijkt vooral naar zijn bij Barendrecht. “Ik hoop nog wel een stap te mogen maken aangezien ik nog wel even meekan. Maar ik ben daar niet zo mee bezig. Ik wil met Barendrecht stappen maken. En wat er komt, dat zie ik dan wel. Zeg natuurlijk nooit nooit”.

Wij wensen Jeffrey Verkerk en BVV Barendrecht veel succes dit seizoen!

Foto’s door John Groeneweg

Klik hier voor meer informatie over BVV Barendrecht
Voor meer artikelen van BVV Barendrecht klik hier