Patricia Leemans is de trotse trainster van het eerste meisjesteam bij de Bredase voetbalclub Boeimeer. De 53-jarige moeder van speelster Puck heeft zelf een groot voetbalverleden en pakte de handschoen dan ook graag op, toen de club uit Haagse Beemden een meisjesteam kreeg en een trainster zocht.

verfhuys-breda

Boeimeer had al flink wat voetballende meisjes, maar nog geen meisjesteam. De voetbalsters liepen rond in jongenselftallen. Enkele dames uit de jeugdcommissie vonden de tijd rijp om een ploeg met louter meisjes op te richten. “Voor de zomervakantie hebben ze een drietal trainingen georganiseerd”, vertelt Patricia Leemans, die inmiddels de trainster is van het team. “Mijn dochter Puck zat nog niet op een teamsport, dat wilden wij eigenlijk wel. Ik weet zelf hoe goed een teamsport is voor je ontwikkeling en hoeveel plezier ik eraan heb beleefd. Zij wilde het weleens proberen en toen heb ik toegezegd trainster te worden. Ik voetbal zelf al vanaf mijn veertiende, momenteel alleen nog in de zaal. Ik heb nooit een team getraind, maar wel ervaring als leidster.”

Competitie
De proeftrainingen bleken een succes en van een groep 8-, 9- en 10-jarige meisjes werd een team gesmeed. Het werd een combinatie van meiden die al bij Boeimeer speelden en speelsters die nieuw waren op het voetbalveld. “Ze hebben competitie gespeeld bij de Jongens onder 10 jaar, een meisjescompetitie was niet beschikbaar. Ze hebben het met hartstikke veel plezier gedaan, vonden het heel leuk en waren erg fanatiek. We hebben helaas alle wedstrijden verloren. Maar dat is niet zo gek, gezien we voor het eerst meededen.” Het plezier staat voorop, vertelt Leemans. “Maar afgelopen zaterdag hebben we een vriendschappelijke wedstrijd tegen een ander team van Boeimeer gewonnen. Onze eerste overwinning, dat was wel erg leuk.”

Leemans geniet van de ontwikkeling die ze ziet bij haar speelsters. “Ik zie ze absoluut beter worden. Je merkt dat het lastig voor ze is om de techniek onder de knie te krijgen als ze nog nooit gevoetbald hebben, maar ze pakken het wel serieus op. Je ziet in het veld echt dat ze wat bijgeleerd hebben en dat vind ik heel mooi om te ervaren. Ik probeer ze ook wat discipline bij te brengen, bijvoorbeeld qua warming-up. We lachen veel, maar af en toe mag het ook serieus zijn. Die aanpak vinden ze prettig, merk ik.”

Groeien
Het team traint twee keer per week. “Het begint allemaal met plezier in het sporten, daarna komt het serieus trainen en oefeningen doen. Ik hoop dat ze groeien, steeds beter worden en op een leuke manier mee kunnen doen aan de competitie. Als we dit team de komende jaren vasthouden, ben ik heel blij.”

 

Klik hier voor meer informatie over BSV Boeimeer.
Klik hier voor meer artikelen over BSV Boeimeer.