driss-el-akchaoui-zvv-pelikaan

Driss El Akchaoui (36) heeft als voetballer de jeugd van Feyenoord doorlopen. Na actief te zijn geweest bij andere mooie clubs heeft hij door gezondheidsproblemen noodgedwongen een punt moeten zetten achter zijn loopbaan. Op dit moment is hij hoofdtrainer bij Z.V.V. Pelikaan die uitkomen in de tweede klasse zaterdag.


Na te zijn begonnen bij V.V. Alblasserdam heeft El Akchaoui wat mooie clubs achter zijn naam staan. Samen met zijn broer Youssef El Akchaoui werd hij gescout door Feyenoord en heeft hij hier de gehele jeugd doorlopen. Na Feyenoord heeft hij een jaar voor Spijkenisse gevoetbald. Vanuit Spijkenisse is El Akchaoui naar Jong FC Utrecht vertrokken, hier heeft hij twee jaar gevoetbald. AGOVV volgde en voor deze club is hij een jaar actief geweest. Na AGOVV tekende hij voor drie jaar bij Helmond Sport, maar moest hij helaas al vroeg zijn contract inleveren.

“In de periode dat ik bij Helmond Sport zat, moest ik helaas noodgedwongen stoppen met voetballen. Ik ben tijdens het voetballen een aantal keer flauwgevallen. Ik heb altijd het geluk gehad dat ik iedere keer op tijd wakker werd. Na een aantal onderzoeken heb ik groen licht gekregen om te voetballen alleen ik koos ervoor om te stoppen, omdat er geen 100% garantie gegeven kon worden, wat logisch is. Helaas heb ik er toen voor moeten kiezen om mijn contract bij Helmond Sport in te leveren.”.
El Akchaoui heeft er wel voor gekozen om nog even door te voetballen op amateur niveau. “Ik heb vijf jaar bij DOTO gespeeld en nog een jaartje bij RVVH. Ik ben hierna al op vrij jonge leeftijd gestopt en ben toen voor een trainerscarrière gegaan.”.

Driss El Akchaoui heeft veel cursussen gedaan voor een loopbaan als trainer. “Ik ben in bezit van de diploma’s tot en met UEFA A. Hiermee kun je in principe alle clubs op amateur niveau trainen.”
Als hoofdtrainer is El Akchaoui begonnen bij SV DRL. Hier heeft hij vier jaar gezeten en is daarna vertrokken naar Alexandria’66. Na een jaar bij Alexandria’66 is hij vertrokken naar Z.V.V. Pelikaan waar hij nu bezig is aan zijn tweede seizoen. Ambities om hogerop te gaan als trainer zijn er wel, maar hij heeft hiervoor wel een voorwaarde.
“Zolang ik het kan combineren met mijn werk heb ik wel ambities om hogerop te trainen. Nadat ik mijn contract als speler heb moeten inleveren ben ik verder gaan studeren aan de lerarenopleiding. Op dit moment ben ik docent bedrijfseconomie op het Willem de Zwijger college in Papendrecht. Ik haal hier zo enorm veel plezier uit dat wanneer ik hogerop zou gaan als trainer, ik het zeker nog wil kunnen combineren met mijn huidige baan.”

Op dit moment heeft El Akchaoui het enorm naar zijn zin bij Z.V.V. Pelikaan. Spelers stappen zien maken in hun ontwikkeling is waar hij vooral zijn voldoening uit haalt. “Het leukste aan het trainerschap vind ik het contact met de spelers en het team zien te ontwikkelen. Je hebt meestal een selectie van twintig spelers wat betekend dat je mensen moet teleurstellen. Ook aan deze spelers probeer ik zoveel mogelijk aandacht te besteden.”.

Als speler heeft El Akchaoui mooie momenten mee mogen maken. “Ik heb het nationale elftal van Marokko gehaald wat voor mij zeker een hoogtepunt was. Hiernaast heb ik natuurlijk betaald voetbal gespeeld wat ik ook echt gaaf vond, ondanks het best wel kort was.”
Ook als trainer weet hij een hoogtepunt op te noemen. “Toen ik trainer was bij DRL zijn we gepromoveerd van de tweede naar de eerste klasse. Dit was voor mij zeker een hoogtepunt als trainer.”.

Het dieptepunt in zijn carrière was natuurlijk het moeten stoppen met betaald voetbal. Het was een moeilijke beslissing, maar toch stond El Akchaoui hier erg rustig in. “Ik heb heel rationeel die beslissing genomen. Ik heb een hele mooie familie en iedere keer maakte mijn ouders zich zorgen of ik wel of niet thuis kwam van de voetbal. Als ik door had gegaan met voetballen had ik het ook egoïstisch gevonden van mezelf. Met al die factoren bij elkaar heb ik toen besloten te stoppen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.”.

Driss is heel hoopvol wat betreft de huidige situatie omtrent de coronacrisis. “Ik hoop dat we hier met z’n alle goed uitkomen. Ik probeer het zo positief mogelijk te bekijken en zoals je merkt brengt het ook mensen samen. Het respect voor de zorg is enorm gestegen en mensen hebben veel meer respect gekregen voor de dagelijkse dingen die zij normaal zonder na te denken deden. We worden met de neus op de feiten gedrukt van héy, hecht waarden aan wat je allemaal hebt.”

Inmiddels is bekend dat al het amateurvoetbal is stop gezet en niet meer zal worden hervat.
Dit seizoen zal helemaal opnieuw worden gespeeld, niemand degradeert en promoveert. Volgens El Akchaoui was dit de enige mogelijkheid. “Ik zie geen ander scenario dat makkelijk is uit te voeren. Alles opnieuw doen is denk ik de beste optie, ook al zullen er clubs zijn die hier enorm van balen…”.

Meer informatie over ZVV Pelikaan? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over ZVV Pelikaan.