G-afdeling-Nivo-Sparta

Nivo Sparta telt ongeveer duizend leden, maar had tot voor kort geen G-afdeling. Daar moest verandering in komen vond men bij de Zaltbommelse club en daarom maakte een groep enthousiaste vrijwilligers werk van dit project. Er is zodoende een groepje ontstaan dat elke dinsdagavond veel lol maakt tijdens het vaste trainingsuurtje.

Halverwege het vorige seizoen zag de G-afdeling van Nivo Sparta het levenslicht. Nee, er is nog geen officieel team dat wedstrijden speelt, maar de vaste trainingsavond op dinsdag is al niet meer weg te denken op sportpark De Watertoren. Een vast groepje van ongeveer zes jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot dertien jaar oud traint daar wekelijks van 18.30 tot 19.30 uur en de reacties zijn zeer positief. “Afgelopen week had een speelster nog een audioberichtje ingesproken in de groepsapp, waarin ze zei hoe gelukkig ze was dat de training ondanks het slechte weer gewoon doorging. Dat is toch fantastisch?”, zegt coördinator Wendy Assmann.

INDRUKWEKKENDE TRAINERSSTAF
Ze doet haar verhaal in de moderne bestuurskamer van Nivo Sparta. Vanaf die plek heb je een perfect uitzicht over het afgebakende kunstgrasveldje waarop de G-voetballers wekelijks trainen. Het veldje is compact en overzichtelijk en de trainingen zijn vaak volgens een vast stramien. Dat vinden de kinderen, die een lichamelijke of geestelijke stoornis hebben, erg prettig en zij kunnen tijdens de sessies rekenen op de aandacht van een indrukwekkende en enthousiaste trainingsstaf. De begeleiding van de spelers bestaat uit een viertal: Mandy van Tongerlo, Wim van Tongerlo, Pim Blanken en Arie Versfelt. “Het is super om te zien hoe zij de kinderen trainen, ze krijgen van mij alle credits. Met veel geduld en energie bezorgen ze de spelers wekelijks een toffe avond, ze hebben een hele goede klik met de groep. Dat vind ik fantastisch om te zien”, zegt Assmann.

OUDERE JEUGD EN SENIOREN
Laatst waren er weer twee nieuwe gezichten op de training en Nivo Sparta doet er alles aan om meer kinderen te enthousiasmeren voor G-voetbal bij de club. Flyers zijn overal verspreid binnen en buiten het sportpark, er staat een gaaf filmpje op de clubsite over de trainingen en aan scholen en instellingen voor speciaal onderwijs en sociale werkplaatsen heeft de Zaltbommelse club laten weten dat voetballers van harte welkom zijn. “Iedereen bij de club is enthousiast, de fl yers worden gretig gedeeld en de reacties zijn positief. We willen ons trainingsclubje graag uitbreiden en wie weet kunnen we op termijn een echt elftal gaan vormen”, aldus de coördinator G-voetbal. “Bovendien willen we op lange termijn ook graag G-voetbal aan kunnen bieden aan de oudere jeugd en senioren. Want bij Nivo Sparta is plek voor iedereen en dat willen we graag uitstralen.”

Volgens Assmann is het opzetten van een stabiele G-afdeling een zorgvuldig project, dat met beleid moet groeien. “We kunnen bij allerlei organisaties en clubs in de omgeving terecht voor het inwinnen van kennis, dat is heel fi jn. Hopelijk is onze G-tak over een paar maanden weer fl ink gegroeid, maar we doen het stapje voor stapje. We zijn op de goede weg.”