‘De Droom van SC Everstein’. Dat is de titel die door de club uit Everdingen is meegegeven aan de toekomstvisie, die in samenwerking met Maatschappelijk Verantwoord Verenigen Nederland (MVV) is opgesteld. “We zijn ons bewust geworden van onze grote maatschappelijke rol”, aldus voorzitter Perry Bloks (53)

“Net zoals veel andere clubs staan ook wij voor onze uitdagingen”, vervolgt Bloks. “Dan is het wel van belang dat je weet welke kant je op wil. Vandaar dat we de commissie SC Everstein 2025 in het leven hebben geroepen. We waren op zoek naar een manier waarop onze ideeën in een toekomstig beleid konden worden verankerd.”

Die commissie stelde samen met Maatschappelijk Verantwoord Verenigen een visie op die uitmondde in ‘De droom van SC Everstein’. In die droom is de brede maatschappelijke betrokkenheid structureel vastgelegd. “We hadden als voetbalclub al een belangrijke functie voor inwoners van Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag en Zijderveld, maar de uitkomst van deze clubvisie heeft ons er nog meer bewust van gemaakt.”

Tegelijkertijd met het uitdragen van de clubvisie doorliep Everstein met NOC*NSF een traject. “We hebben net als andere clubs en organisaties een pitch gedaan bij de Rabobank, onze hoofdsponsor. Dat was een succes, waardoor we bij NOC*NSF een traject mochten doorlopen.”

De commissie SC Everstein 2025 kwam aan de hand van vier thema’s tot de ‘De droom van SC Everstein’. “Ontmoetingsplek, veiligheid, persoonlijke ontwikkeling en energieneutraal”, somt Bloks de thema’s op. “Ons complex moet de ontmoetingsplek zijn voor alle inwoners van onze dorpen. Voor Everdingen, Hagestein, Zijderveld en Hoef en Haag, waar ze druk aan het bouwen zijn. De eerste woningen daar zijn nu bewoond en uiteindelijk komen daar vijftienhonderd woningen te staan.”

Die maatschappelijke rol vertaalt zich in het organiseren of faciliteren van allerlei soort activiteiten. “Niet alleen voetbal- gerelateerd, maar alles wat er in de dorpen georganiseerd wordt”, benadrukt Bloks. “We hebben in november de beweegweek op ons complex georganiseerd. Dat is een evenement dat perfect paste bij onze brede, maatschappelijke rol. Wandelen, walking football, iedere dag hadden we een activiteit voor verschillende doelgroepen. Onderdeel daarvan was ook dat inwoners een fitheidsscan konden laten maken.”

Het dorpse karakter hoort bij SC Everstein en sociale veiligheid is een belangrijk speerpunt. Daarom bekommert de club zich ook over de jeugd die in het donker na de training huiswaarts gaat. “Eens om de zo veel tijd houden we een fietslichtcontroleactie. Dat doen we in samenwerking met een fietsreparateur die speciaal naar het sportpark komt.”

We zijn actief op zoek naar organisaties en instanties die overdag gebruik kunnen maken van ons complex. Negentig procent van de week staat het gebouw leeg. Alle soorten clubs zijn welkom. Wat we al een tijdje doen is een middag kerststukjes maken. We organiseren een aed-training en laten vrijwilligers het bio-traject – bio staat voor bestuurder in opleiding – volgen. Op het gebied van duurzaamheid bekijken we of het mogelijk is om zonnepanelen om op dak te leggen.”

Geef een reactie