Purmersteijn weerstaat koploper SJC

0
141

Frustratie. Dat was na de wedstrijd tegen Purmersteijn het sleutelwoord. Want de frustratie droop er vanaf. Niet alleen bij de trainer. Zeker ook bij de spelers vooral ook bij veel supporters. Het verlies tegen  de club uit Purmerend kwam op de Lageweg aanvankelijk heel hard aan. Maar al gauw was ook een veel gehoorde opmerking: ‘verliezen is nooit de schuld van een scheidsrechter’.

Het leek een mooie middag te kunnen worden. Een lekker voorjaarszonnetje  en een heerlijke temperatuur. Hoewel iedereen vooraf al de nodige vraagtekens zette bij de conditie van het hoofdveld. Bepaald niet in optimale conditie gebracht voor dit belangrijke treffen. En hoewel spelers na de warming-up bedenkelijk keken geloofde niemand dat dit slechte veld een overwinning  van de zwart-witten in de weg zou kunnen staan.

Wel bleek dat er qua personele bezetting nogal wat  geïmproviseerd moest worden. Want de vorige week opgelopen blessures van Mike Verhoek en Marvin Sloos bleken toch zo ernstig dat spelen onmogelijk was. Waardoor Abbas Al Tamimy  samen met Juriaan van Duin, David Verweij en Jordy Groot de verdedigingslinie vormden.  Jeroen Dedel, spits Tom Duindam en Benji Broekhof  vormden de aanval. Bovendien ontbrak ook de geblesseerde Timo Ruigrok waardoor Rik van Dijk samen met Tom  Broekhuizen en Stef van der Zalm vanuit het middenveld de aanvalspatronen moesten gaan opzetten.

Purmersteijn liet al heel gauw blijken dat men niet van zin was om er een aantrekkelijke pot voetbal van te maken. Vanaf het eerste begin was vertragen troef. Bij iedere spel hervatting werd nadrukkelijk heel veel tijd genomen.  Bij spelhervattingen sjokten de middenvelders diagonaal over het veld om zich met de vrije trappen of corners bezig te houden. Een snel te herkennen strijdplan wat uiteindelijk ook nog eens de volle winst zou opleveren. Daartegenover stelde SJC vooral de eerste 20 minuten een redelijk aanvalsspel. Waarbij getracht werd Purmersteijn onder druk te houden.

In de 8e minuut al kreeg Jeroen Dedel een mogelijkheid op aangeven van Rick van Dijk. In die periode  was SJC de beter ploeg maar tot grote kansen kwam het niet. Pas in de 20e minuut deed zich voor Jeroen Dedel de 2e mogelijkheid voor en een minuut later een kans voor Stef van der Zalm. Maar resultaat  bracht dit niet. En plots stond er 0-1 op het scorebord nadat door matig optreden in de defensie een bal in eigen  doel werd gewerkt.

Na deze tegenslag  was het gebeurd met SJC.  Purmersteijn vertraagde zo mogelijk nog heviger en bij SJC ontbrak het niet aan strijdlust, maar tot aan de rust vooral aan creativiteit.

Wie had gedacht dat er na de thee een ander SJC het veld op zou komen kwam bedrogen uit.  De mannen van Polak vergaten de sterke punten te benutten, en  zochten heil in opportunistische pogingen. Naarmate de wedstrijd vorderde maakte de strijdlust bovendien plaats voor frustratie. Met als gevolg nauwelijks uitgespeelde mogelijkheden maar wel een waslijstje aan gele kaarten. Met als dieptepunt een rode kaart voor Dandy Steenvoorden nadat hij bij een luizige counter van Purmersteijn, met een wanhopige overtreding, erger moest voorkomen.

Ook het strijdplan van ‘alles of niets’ met eerst  David Verweij in de spits en later het volledig één op één  in de verdedigingslinie bracht niet het gewenste resultaat van een tegengoal. Het spel was en bleef fantasieloos en de verdediging van Purmersteijn  bleef eenvoudig overeind. En dus werd er opnieuw een nederlaag geleden.

De titel ‘man of the match’ moest in de ogen van veel  SJC-ers niet worden uitgereikt aan scheidsrechter Niels Zeeman uit Sneek. De man, die in 2008 nadrukkelijk in beeld  kwam nadat hij via cameraopnamen werd betrapt op het schoppen van een speler van SC Erica, leek SJC te willen benadelen door geen extra speeltijd toe te voegen aan de exact 90 minuten speeltijd. Mogelijk als gevolg van de heftige kritiek die hem tijdens de wedstrijd al ten deel viel.

Man of the match werd uiteindelijk de pupil van de week Ralph van Geldre. Hij was namelijk de enige SJCer die keeper Niel Post van Purmersteijn wist te verschalken. Na afloop was hij ook teleurgesteld over het resultaat maar liet weten deze middag tussen de selectiespelers wel veel plezier te hebben beleefd. Als fan van Messi en diens club Barcelona  houdt hij veel van technisch voetbal. En de bal met alle  handtekeningen van de SJC-spelers nam hij breed lachend in ontvangst.