Promovendus Unitas’30 zeer ambitieus: ‘Gaan direct voor top vijf klassering’

0
158

Kees de Rooij staat de trappelen om het seizoen te starten met de kersverse tweedeklasser Unitas’30. De ervaren trainer is volgens de clubleiding de juiste nieuwe man die aansluit bij de ambitieuze plannen die gesmeed zijn op Sportpark de Lage Banken.

ETTEN-LEUR – Unitas’30 beleefde vorig seizoen een droomeinde van een roerig voetbaljaar. De club beleefde een dramatische competitiestart en besloot de samenwerking met trainer Peter Remie in november te beëindigen. Eddy van Vugt nam het roer van hem over en sindsdien ging de geelzwarte formatie ineens draaien. De resultaten werden beter en beter, wat uiteindelijk leidde tot een plek in de nacompetitie voor promotie. Hierin maakte Danny Lauwen drie minuten voor het einde van de tweede verlenging de belangrijke 2-1, waardoor Unitas’30 en niet tegenstander VV Hoeven dit jaar uitkomt in de tweede klasse.

Aan de nieuwe man Kees de Rooij de taak om op dit hogere niveau goed voor de dag te komen met Unitas’30, een klus waar de ervaren trainer enorm veel zin in heeft. In de winterstop zette de oefenmeester zijn handtekening onder een tweejarig contract en dus weet het voetbaldier precies waar hij aan begint. “Ik ben enorm blij dat ik mag werken bij een vereniging als Unitas’30. De clubleiding overtuigde me met een goed verhaal, waardoor ik niet lang hoefde na te denken voordat ik mijn ja-woord gaf”, zegt hij.

Na een eenjarig dienstverband als hoofd van technische zaken van MOC’17 keert De Rooij terug op de plek waar hij het liefst staat: op het voetbalveld. Op zijn trainers-CV prijken achtereenvolgend de namen van ZPR’84 (nu BVV’63), Grenswachters, Veere, Roosendaal, Halsteren en MOC’17. “Ik kies altijd bewust voor clubs waarvan het hele totaalplaatje klopt”, legt De Rooij uit. Daarin zijn een aantal facetten belangrijk: de organisatie moet ‘op poten’ staan, de betrokkenheid van vrijwilligers en fans moet groot zijn, de accommodatie moet in orde zijn én er moet voldoende kwaliteit en talent zijn in de spelersselectie. Unitas’30 scoort op al deze punten erg hoge cijfers en daarom ben ik erg blij dat ik bij deze club mag gaan werken.”

Bij de grootste club van Etten-Leur komt De Rooij in dat opzicht in een gespreid bedje terecht. De selectieteams van Unitas’30 spelen op hoog niveau, de organisatie binnen de club, die ruim 1500 leden telt, staat als een huis en er zijn voldoende vrijwilligers die klaar staan voor de vereniging. Het ambitieuze Unitas’30 wil snel groeien en heeft aan Kees de Rooij dan een goede trainer. Ondanks dat het team ‘via de achterdeur’ dit jaar de tweede klasse binnenstapt, denkt de nieuwe coach dat hij met zijn selectie voor niemand bang hoeft te zijn. “Ik ben erg tevreden met mijn selectie. We hebben een goede mix van jeugdig talent en ervaren jongens. Als promovendus is het altijd erg eenvoudig om direct maar te roepen dat je voor handhaving wilt gaan. Oké, misschien is het met Unitas’30 ook wel realistisch om die doelstelling met zijn allen te formuleren, maar ik wil het maximale uit mijn jongens halen, het beste in hun naar boven brengen. Daarom zeg ik: wij gaan met deze groep voor een top-vijf klassering. Je moet niet te snel tevreden zijn zeg ik altijd.”

De trainer kan deze vooruitstrevende plannen natuurlijk alleen maar waarmaken als zijn spelers dezelfde drive hebben en De Rooij heeft gemerkt dat hij het qua mentaliteit wel goed zit bij zijn nieuwe vereniging. “Voor het eerst start het seizoen wat later en dus was het even puzzelen om een voorbereidingsplan in elkaar te zetten. Ik heb gezegd: de eerste twee weken van de voorbereiding zijn niet verplicht. Ik was benieuwd naar de trainingsopkomst. Wat bleek: iedereen die kon komen, was direct aanwezig, een mannetje of 16 zeker. Dat doet me veel plezier en het zegt volgens mij dat iedereen hetzelfde plan heeft: zo goed mogelijk presteren met Unitas’30.

Het alsmaar groeiende Unitas’30 wil graag met eigen jeugd aan de weg timmeren in de top van het amateurvoetbal. “Ik vernam wat verhalen dat deze club vroeger bekend stond om de vele ‘clublopers’ maar dit jaar is daar in ieder geval geen sprake meer van”, zegt De Rooij. “Ik heb bewust getekend voor twee jaar omdat ik veel jonge jongens de kans wil geven in onze selectie. Werken met jeugdig talent is een van de dingen die het trainersvak zo leuk maken en tot mijn tevredenheid ben ik niet de enige die er zo over denkt. Aardig wat spelers uit het eerste team zijn binnen de vereniging actief als jeugdtrainer. Als speler is dit niet alleen leerzaam: zij geven ook het goede voorbeeld voor de jonge gasten. Die kijken op tegen een eerste elftalspeler en denken dan: ik wil ook ooit het eerste halen. Dat is precies wat je nodig hebt bij een bloeiende amateurvoetbalclub.”