‘Promotie zou de kers op de taart zijn’

0
337

Een matige bekercampagne, maar een meer dan overtuigende start van de competitie. Want na drie kansloze nederlagen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, hebben ze bij tweedeklasser Cluzona opeens niets meer te klagen. Al is het natuurlijk nog wat vroeg, beseft ook aanvoerder Sam Snoeijs. “Dit hadden we zelf ook niet verwacht.”

Maar lekker, is het natuurlijk wel. “We hebben ons goed herpakt. Qua indeling zitten we best wel bij veel nieuwe teams, dus we wisten ook niet zo goed wat we konden verwachten.” En dat terwijl de 30-jarige Snoeijs bij de club uit Wouw inmiddels toch een aardig ervaren routinier is geworden. “Ik ben in de jeugd van Roosendaal begonnen, toch is dit mijn elfde jaar hier in het eerste.” Een koerswijziging, die de nodige uitleg behoeft. “De kans kwam er daar niet echt, toen heb ik bij Cluzona de overstap naar de senioren gemaakt.”

Geschiedenis

Een stap waar Snoeijs achteraf natuurlijk allesbehalve spijt van heeft, al ging het in die tijd niet zonder slag of stoot. “Ik was al eens eerder gevraagd, maar had toen ‘nee’ gezegd. Vervolgens zat ik een half jaartje op de bank bij ‘RKVV’ en ben ik daarna naar het tweede gegaan.” Tot Cluzona opnieuw kwam. “Waarom ook niet? Dacht ik op dat moment. Ze hadden hier een goede lichting en hoopten op promotie. En daarnaast kende ik al een paar gasten.” Een mooie stap dus, achteraf én op dat moment. “Het is echt een leuke vriendenclub, een hechte groep. Eigenlijk speel je hier gewoon met vrienden, maar dan op een hoger niveau.” Want, zo redeneert Snoeijs. “Als je je bij Cluzona niet welkom voelt, ligt het echt aan jezelf. Iedereen wordt hier met een warm hart ontvangen.” Zelfs als het, net als vorig seizoen, net even niet helemaal lekker loopt. “Het was hectisch, met twee verschillende trainers. Op het laatst pakten we uiteindelijk nog een periode, maar daarvoor haalden we in zeven wedstrijden, volgens mij slechts één punt. We hadden hoger dan die vierde plek kunnen én moeten eindigen.” Toch voelt het voor Snoeijs tegelijkertijd, als het maximale. “De titel zat er niet in, die nacompetitie was wel een soort bekroning.” Nu, met een stabielere basis, mikt de centrale verdediger opnieuw op het hoogst haalbare. “Je gaat altijd voor het kampioenschap. Als team, moet je dat doel hebben.” In een competitie, die bol staat van de derby’s. “Vooral dat, maakt die tweede klasse heel leuk.” Toch, is Snoeijs daarna meteen eerlijk: “We willen promoveren! Stiekem is het wel leuk, om een stukje geschiedenis te schrijven, met een clubje als Cluzona. Dat wil toch iedereen?”

Stabieler

De eerste resultaten, lijken een positief antwoord op die vraag in ieder geval alvast te bevestigen. “We zijn dit seizoen meer als team gestart, hebben een brede bank en een completere groep. Daardoor hebben we ook al een aantal keer ‘de nul’ gehouden.” Een bewuste tactische keuze, vertelt de Roosendaler. “We staan sterk en geven weinig weg. Een stukje stabieler, maar minder voetbal. Al creëren we door die opvatting, tegelijkertijd misschien ook wel wat minder kansen.” Het is voor Snoeijs, die inmiddels al negen jaar lang aanvoerder is van de ‘Club Zonder Naam’, geen reden om iets aan zijn eigen spel te gaan veranderen. “Mijn vrienden lachen er soms om, maar ik denk dat ik gewoon goed in de groep lig, haha! Ik ben heel rustig, niet iemand die je zomaar hoort schreeuwen. Een beetje de rust zelve. Vooral buiten het veld, probeer ik veel voor die jongens en de club te regelen.” Al is hij natuurlijk ook daarbinnen, zo nodig een wandelend voorbeeld. “Veel coachen en zorgen dat de verdediging én het middenveld goed staan. Tot nu toe, is dat aardig gelukt!” Desondanks blijft bij Snoeijs altijd de vraag, voor hoelang. “Ik zit in de groente en fruit, dus mijn wekker gaat iedere ochtend om 03:00 uur. Dan is voetballen best pittig, met vier uur slaap. Helemaal als je ouder wordt. Vooral mijn enkel, is soms pappen en nathouden.” Toch is het voorlopig nog allemaal goed te combineren, en dus gaat de captain door. Hopend op een voor hem als fruitteler, passend slot. “Promotie met Cluzona naar die eerste klasse, zou de kers op de taart zijn!”

Klik op Cluzona voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Cluzona voor meer informatie over de club.