Plezier staat centraal bij G-team FC Vlotbrug

0
134

Leider, begeleider, manusje van alles. Jan van Nieuwkerk (64) viert dit jaar zijn twintigjarige jubileum bij de G-voetballers van FC Vlotbrug. “Voor mij is een wedstrijd of training geslaagd als iedereen plezier heeft.”

249967_CPI

Het kwik geeft een temperatuur aan van net boven de nul en het G-team van FC Vlotbrug maakt zich op om het veld te betreden voor de ontmoeting met Zinkwegse Boys. De sfeer in het team is uitgelaten.

“Zinkweg uit, altijd lastig”, grapt trainer Richard Wessels, in het bijzijn van Van Nieuwkerk, voor het duel. “Weet je,”, zegt Van Nieuwkerk. “Het gaat vandaag helemaal niet om het winnen. Bij G-voetbal draait het erom dat beide elftallen het leuk hebben. Als dat lukt, heb je een werelddag.”

Van Nieuwkerk houdt zich in het dagelijkse leven bezig met tomaten. De geboren Westlander is bij zijn bedrijf waar ze jaarlijks duizenden cherrytomaatjes kweken (‘in allerlei kleuren: rood, geel, oranje, bruin’), verantwoordelijk voor de gewasbescherming. Twee keer in de week gaat hij met zoon Marco naar FC Vlotbrug. “Toen we nog in het Westland woonden, is Marco begonnen bij Naaldwijk. Na onze verhuizing naar Tinte zijn we op zoek gegaan naar een G-team in de buurt. Dat was in 2002. FC Vlotbrug was twee jaar ervoor met een team begonnen.”

Sindsdien is Van Nieuwkerk er bij iedere training en wedstrijd bij. “Ik ben chauffeur en teambegeleider”, omschrijft hij zijn rol. “Training geven doe ik niet. Richard Wessels en Martin Lambilion zijn daar erg bedreven in. Dat doen ze echt perfect.”

De begeleiding van een G-team is net even wat anders dan bij een regulier elftal. “Het vergt over het algemeen wat meer aandacht”, reageert Van Nieuwkerk. “Het team bestaat uit spelers met verschillende beperkingen. Dat kan iemand zijn die aan een vorm van ADHD lijdt, autisme heeft of geboren is met het downsyndroom. Enige ervaring om daar mee om te gaan is wel handig”, zegt Van Niekerk. “Er zijn wat meer extreme emoties. Spelers kunnen ruzie krijgen met een tegenstander, maar na afloop ook weer bij elkaar om de nek hangen. Het belangrijkste is dat de sfeer tijdens een wedstrijd goed is. Daar zijn de spelers gevoelig voor. Het verschil tussen G-voetbal en het reguliere voetbal is dat bij G-voetbal twee teams het leuk moeten hebben.”

FC Vlotbrug komt in de competitie uit in de vijfde klasse. “We spelen een poule van zes met een thuis- en uitwedstrijd voor de winterstop en een poule na de winterstop. Dus twee keer tien wedstrijden. We zitten nu in een poule met twee teams van Honselersdijk, Blijdorp, Excelsior’20 en dus Zinkwegse Boys. We hebben in het verleden ook wel eens hoger gespeeld. Tweede en derde klasse is echter een behoorlijk niveau. Het voetbal is daar niet te onderscheiden van het reguliere voetbal. Bij ons is het verschil tussen spelers onderling soms erg groot. We hebben jongens die een aardig balletje kunnen trappen, maar ook die al moeite hebben om een bal te stoppen. Het gaat er uiteindelijk om dat ze samen veel lol maken.”

Klik op FC Vlotbrug voor het laatste artikel van de club.