Pieter Jongmans nieuwe HJO Westlandia

0
465

Na een periode van vijftien jaar stopte Stefan Alberts aan het einde van het vorige seizoen als Hoofd Opleiding bij Westlandia. Alberts heeft in al die jaren een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteitsimpuls van de jeugdopleiding van de Naaldwijkers. Sinds dit seizoen is Pieter Jongmans zijn opvolger. Jongmans was eerder actief op Sportpark De Hoge Bomen als speler en trainer.

Stefan Alberts werkte maar liefst 15 jaar aan een stevige jeugdorganisatie. Daarbij hielp hij velen om hun passie voor voetbal om te zetten naar betere prestaties en daarmee te groeien als speler of trainer. Hoogtepunt voor Alberts en Westlandia was in 2018, toen de KNVB de Rinus Michels award aan Westlandia toekende als beste Jeugdopleiding van Nederland. Aan Pieter Jongmans (41) is nu de taak om de weg die is ingezet voort te zetten. Jongmans begonnen met voetballen bij Quick en stapte vervolgens over naar de jeugd van Westlandia. Vanwege zijn studie stopte hij bij Westlandia en ging spelen bij
SV Honselersdijk. Na mijn studie wilde hij weer voetballen op niveau en koos voor Quick uit Den Haag. ,,Op mijn 28st moest ik al stoppen, omdat ik maar liefst vier jaar lang te maken kreeg met veel blessures. Ik ben toen jeugdtrainer geworden bij Quick. Daarna ben ik vijf jaar trainer bij Westlandia van de JO19-1 en Zondag 2 geweest om vervolgens hoofd jeugdopleiding van Quick te worden. In de zomer van 2020 kreeg hij de kans om hoofdtrainer te worden van Die Haghe.

Eerste seizoen is door corona niet uitgespeeld. Tweede seizoen begonnen we met een selectie van 26 personen, al snel stopten er vijf. Vervolgens raakten maar liefst tien spelers geblesseerd. Tot de winterstop verloren we vaak met één doelpunt verschil. Ik had al aangeven te stoppen aan het einde van het seizoen, maar er moest wat gebeuren vond meen bij de club, dus moest ik vertrekken. Een week later belde Westlandia mij om te komen praten. Ik had gelijk een goed gevoel en ben blij weer terug te zijn bij deze mooie club als hoofd jeugdopleiding. Gezien het brede takenpakket van het Hoofd Jeugdopleiding is het belangrijk om goede afspraken te maken wie wat doet binnen de vereniging.
In de praktijk is een Hoofd Opleiding vaak veel tijd kwijt aan niet-voetbalinhoudelijke zaken (organisatie, logistiek, administratie en overige rand voorwaardelijke zaken). Zaken die uiteraard van groot belang zijn voor de jeugdopleiding. Maar ten koste kunnen gaan van de kerntaken en dus het ontwikkelen van jeugdvoetballers en jeugdkader.

Ook zijn we bezig voor de hele vereniging eenzelfde spelopvatting door te voeren. Een visie die door elk team wordt gevolgd, zonder daarbij de creativiteit bij individuele spelers weg te halen. Ik bekijk veel trainingen, wedstrijden en analyseer dat vervolgens met de trainers. Vier jaar geleden zijn we een samenwerking aangegaan met Ajax, dat is een win-winsituatie. Westlandia krijgt zo de kans om de jeugdopleiding te blijven verbeteren, door informatie uit te wisselen en de kennis te delen. Deze zomer zijn we ook een samenwerking aangegaan met het ROC Mondriaan. Voor de opleiding Sport en Bewegen kunnen studenten de cursussen pupillen- en juniorentrainer en pupillenscheidsrechter behalen.
Deze lessen worden door docenten van de opleiding gegeven bij ons. Er worden verschillende jeugdteams getraind in de onderbouw. Zowel clubs als voetbalopleiding zijn blij met de samenwerking. Ik wil graag het teamgevoel tussen diverse afdelingen vergroten. Daardoor gaat de kwaliteit omhoog en daar moet het eerste elftal van gaan profeteren. We willen graag op het hoogste amateurniveau actief zijn, maar niet ten koste van alles. Westlandia is op de eerste plaats een echte vereniging, een dorpsclub.’’

Klik op Westlandia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Westlandia voor meer informatie over de club.