Peter Tankens en Jan de Fijter zijn beide van jongs af aan te vinden op de velden van het Andelse vv Sparta’30. Ondanks de gespeelde voetbaljaren hebben ze beide de overstap gemaakt naar het voorzitterschap. Op deze manier proberen zij hun steentje bij te dragen aan de vereniging zodat de club kan blijven bloeien.
Ondernemers kunnen vaak niet stil zitten, zo geldt dat ook voor Peter: “Ik ben op vijfjarige leeftijd begonnen bij Sparta’30. Mijn fanatieke vader, een trouwe Spartaan, was naast ons familiebedrijf veel met de club bezig. Zo heb ik het voetballen in het eerste, leider bij diverse jeugdelftallen, scheidsrechter en voorzitter van Sparta’30 gedaan. Vele taken zijn samen met andere trouwe Spartanen uitgevoerd, daarnaast ben ik al lange tijd sponsor van Sparta’30 met ons familiebedrijf Tankens Andel BV.” Doordat beide mannen al enige tijd te vinden zijn op de club, kan het bijna niet anders dan dat ze elkaar al jaren kennen. “Naast school was ik met Andelse vrienden, waaronder Jan de Fijter altijd aan het voetballen in het dorp of op het voetbalveld”, vertelt Peter. Hoe zagen de eerste jaren van Jan er dan uit? “Ik ben begonnen met voetbal op zevenjarige leeftijd. De eerste ballen heb ik dan ook gespeeld bij vv Sparta’30. Ik begon als keeper en vanaf mijn zeventiende ging ik uit het goal en verder als veldspeler. Ik speel momenteel nog steeds bij eerste elftal, maar vanwege het voorzitterschap is dit wel mijn laatste seizoen in selectie, dan gaat de focus op het voorzitten en jeugdtrainer zijn.
Spartanen ambitie
De goede band die ze door de jaren hebben opgebouwd kan hen nog eens veel gaan helpen, want samen sta je sterker. “Met Jan wil ik proberen een goede taakverdeling te maken binnen het voorzitterschap, zo kunnen we met de overige bestuursleden sturing geven aan de vereniging. Verder willen we voortbouwen op de goede werkzaamheden van het voormalige bestuur en verbeteren van minder goed lopende onderdelen”, aldus Tankens. Jan vult dit ook nog aan: “Zorgen dat alle leden weten hoe de verenigingsstructuur is, zodat ze weten bij wie ze terecht kunnen met vragen.”
Dit is echter niet alles wat hij belangrijk vindt voor de club. “Sparta’30 is een club die structureel boven in de derde klasse mee moet draaien, met zoveel mogelijk eigen opgeleide jeugdspelers. De basis moet een jeugdopleiding zijn voor spelers die potentie hebben om het eerste elftal te bereiken, maar misschien nog wel belangrijker voor de club dat alle jeugdleden op hun eigen niveau plezier hebben in het voetbal. Een club draait namelijk niet alleen om een eerste elftal, er moet een juiste balans zijn tussen aandacht voor de selectie en plezier bij lagere elftallen, damesvoetbal en het G-team”, aldus De Fijter.
Doel voor ogen
Iedere vrijwilliger heeft zo zijn/haar eigen doel binnen een vereniging, zo is dat ook het geval bij Sparta’30. “Ik wil graag zorgen voor het behoud van een levendige, gezonde dorpsvereniging, waarbij op vrijwillige basis gesport kan worden. Uiteraard is dat met de ambitie om dat zo goed en hoog mogelijk niveau te doen. Met een goede inzet en motivatie kan je namelijk samen veel bereiken”, vertelt Peter. Dat wil niet per definitie zeggen dat die overeenkomen met die van Jan. “Mijn doel is een goede jeugdopleiding waar iedereen met plezier op een voor hem of haar zo hoog mogelijk niveau kan presteren, een selectie die op een stabiel niveau in het linker rijtje presteert en een tevreden damesteam, G-team en lagere elftallen”, aldus Jan de Fijter.
Jubileum
Vanaf 2030 bestaat Sparta’30 honderd jaar, dit mag uiteraard groots gevierd gaan worden. Peter heeft wel een duidelijke visie voor de toekomst: “We zijn dan nog een echte, gezonde en zelfstandige dorpsvereniging waar alle leden en vrijwilligers, jong en oud zich thuis en gerespecteerd voelen. Het voetballen met plezier op amateurniveau staat dan ook nog steeds voorop.”
Voor een recent artikel klik de link Sparta’30