Pechvogel Damian van Toer van VV Dubbeldam

0
81

Damian van Toer heeft al op vroege leeftijd een einde moeten maken aan zijn ‘voetbalcarrière’. De nu pas 17 jarige keeper heeft een moeilijke beslissing moeten nemen na terugkerende knieproblemen. In Januari 2020 was het voor de derde keer raak na een ongeluk op een roltrap. Van Toer speelde in de jeugd van Oranje-wit en Dubbeldam en kijkt terug op een bewogen tijd.


Damian kijkt terug op zijn tijd als keeper bij Oranje-wit en heeft daar gemixte gevoelens over. “Ik heb 11 seizoenen gespeeld bij Oranje Wit en nog een half jaar bij Dubbeldam. Het hoogtepunt was het jaartje selectie in de F1. Toen hebben we nog een toernooitje mogen spelen bij Feyenoord. Dat zijn dingen die je niet zo snel vergeet. Daarnaast zijn we ook twee keer kampioen geworden met Oranje-wit. Helaas heb ik wel tijdens mijn carrière altijd last gehad van knie-problemen. Zeker de afgelopen 3 jaar en dat heeft mijn voetbalcarrière vermoord. Als je op een moment komt dat je eigenlijk meer met je knie bezig bent dan met de trainingen en de wedstrijden dan weet je dat het moment is gekomen om er mee te stoppen. Voordat ik die keuze kon maken raakte ik voor de derde keer zwaar geblesseerd aan mijn knie. Dat was het einde voor mij als voetballer in de kelderklasse.

Het is niet de eerste keer dat van Toer geblesseerd raakte aan de knie. “3 jaar geleden raakte ik tijdens een keeperstraining voor het eerst zwaar geblesseerd aan mijn knie. Een stukje bot was tijdens een trainingsoefening losgeschoten. Ik heb echt nog nooit zoveel pijn gehad. Dat je echt schreeuwt van de pijn. Het was echt verschrikkelijk. Uiteindelijk ben ik geopereerd aan mijn knie en was de kans op herstel 100%”.

De toekomst leek er goed uit te zien voor de keeper van Oranje-wit, maar niets is minder waar. “Ik had alleen een ander probleem. Ik durfde bijna niks meer. Het heeft uiteindelijk 14 maanden geduurd om weer terug op het voetbalveld te komen. Ik heb toen nog een jaar bij Oranje Wit gevoetbald totdat ik weer geblesseerd raakte. Ik was uitgegleden op een roltrap en daardoor was mijn knie uit de kom geraakt. Dat is echt verschrikkelijk. Dat is een beeld die je nooit vergeet. De periode daarna was ook erg moeilijk om weer terug te vechten. In de zomer van vorig jaar wisselde ik van Oranje Wit naar Dubbeldam. Alleen kreeg ik steeds minder plezier in het voetballen. Ik was meer bezig met m’n knie dan met het voetballen. Ik heb uiteindelijk mijn rentree en debuut mogen maken bij Dubbeldam en nog 5 wedstrijden mogen spelen in shirt van Dubbeldam. Maar in Januari raakte mijn knie weer uit de kom. Als je dan voor de derde keer zwaar geblesseerd raakt dan heb je geen zin meer om te voetballen, daarom ben ik gestopt. Al mijn plezier verloren door de blessures”.

Pas toen van Toer 16 was werd er wat meer duidelijk over het ontstaan van de steeds terugkomende blessure. “Het blijkt dus dat mijn knie al sinds de geboorte een probleem is. Een stuk bot is kleiner en daarnaast is door de twee ongevallen schade aan mijn knie vastgesteld. Daarom moet ik geopereerd worden. Dat gaat gebeuren in Nijmegen bij een specialist in dit vak. Gezien mijn volle agenda gebeurt dat nog niet nu maar volgend kalenderjaar. De hoop is dat door die operatie de problemen zijn opgelost en het meer zekerheid biedt voor in de toekomst. Maar of dit dan ook betekent dat ik weer op het veld ga staan bij Oranje-wit of Dubbeldam is nog lang niet zeker”.

Ook mentaal is het een lastige periode geweest voor van Toer na meerdere tegenslagen. “Mijn knie is op dit moment heel kwetsbaar. Daardoor is elk risico gevaar voor mij extra gevaarlijk. Het is oppassen. Dat is best moeilijk omdat je heel erg voorzichtig bent in bewegen en je dingen doen. Maar doordat ik de laatste maanden hard getraind heb met de fysiotherapeuten voel je je steeds sterker worden. Nu voor komende maanden is het plan om heel voorzichtig te doen, en dan volgend jaar de operatie”.

Over de toekomst is Damian heel duidelijk. “Ik heb geen ambities om ooit weer te kunnen voetballen. Ik mis wel de zaterdagen en het wedstrijdgevoel die je altijd hebt. Bij Dubbeldam en Oranje Wit zijn er teams die niet in de selectie zitten, en die komen altijd dingen tekort. Soms hebben sommige teams zelfs geen trainer. Dus als ooit mijn knie weer normaal is dan zou ik best als trainer aan de slag willen bij een club. Aan de andere kant, is de bondscoach positie van het Nederlands Elftal ook nog vrij. Misschien heb ik nog tijd vrij in mijn agenda”.

Wij wensen Damian van Toer een spoedig herstel van zijn blessure!

Klik hier voor meer informatie over VV Dubbeldam
Voor meer artikelen over VV Dubbeldam klik hier