Ooit eerste keeper worden bij De Noormannen is doel voor Cas Joosse

0
309
Cas Joosse de Noormannen

WESTKAPELLE – Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst. Waar De Noormannen dit seizoen als club de 90e verjaardag vieren, daar kent het tweede elftal met Cas Joosse een piepjonge goalie. Met z’n vijftien jaar is hij eigenlijk nog jeugdspeler, maar inmiddels vast doorgeschoven naar de senioren. Getooid met keepershelm staat hij daar wekelijks in de basis. En dat smaakt naar meer.

“We zijn met een aantal jeugdspelers allemaal vervroegd doorgeschoven naar de senioren. Enerzijds omdat we er in onze leeftijdsgroep niet voldoende hadden om een elftal samen te stellen en anderzijds ook om het seniorenteam volwaardig te maken. Ik heb er niet zoveel problemen mee, het bevalt me eigenlijk wel. Het is anders voetballen natuurlijk, fysieker en sneller dan in de jeugd. Maar uiteindelijk word je daar als speler wel beter van. Als keeper heb ik daar nog iets minder mee te dealen op het moment dan wanneer je in het veld staat zoals mijn tweelingbroer Sven, die ook in het tweede speelt. Mijn andere broer Luuk speelt overigens in het eerste.”

Opvallend detail bij Joosse is, dat hij sinds vorig jaar keept met een helm zoals we die kennen van de oud-Chelsea keeper Petr Cech. “Dat is eigenlijk gekomen door mijn tweelingbroer Sven. In september tijdens de training kreeg ik een knie tegen mijn hoofd. Het licht ging toen letterlijk even uit en ik bleek een flinke hersenschudding te hebben. Sindsdien mag ik van mijn ouders nog wel keepen maar moet ik dat wel verplicht doen met die helm.”

”Het ziet er misschien bijzonder uit, maar ik heb er al niet zo’n erg meer in. Het geeft me wel gewoon durf en het vertrouwen om weer uit te komen en de duels met tegenstanders aan te gaan. Zo bijzonder is het voor mij niet echt, al ziet het er wel anders dan anders uit natuurlijk. Tegenstanders stellen er ook wel vragen over, maar hier op de club is iedereen het inmiddels wel gewend.”

Zoals Joosse, die altijd in de jeugd van de club uit Westkapelle speelde en daar direct ging keepen, het ook bij de senioren al goed gewend is. “Keepen vind ik gewoon leuk en ik wilde al sinds ik klein was op doel staan. Misschien ook wel omdat ik van mezelf weet dat ik niet zo goed kon voetballen. Al is dat de laatste jaren steeds meer verbeterd, mede ook omdat ik er veel op train.”

”Ik krijg aparte keeperstraining van Willem Alewijnse. Hij coacht me daarop en geeft ook heel veel handvatten om een betere keeper te worden. Bovendien moet je op trainingen bij de senioren toch sneller handelen en veel meer bezig zijn met coaching. Daarin moet ik nog groeien en stappen maken. Ik train ook al af en toe mee met het eerste en dat is super voor iemand die eigenlijk nog in de jeugd hoort te trainen en spelen.”

Sinds hij is doorgeschoven naar de senioren heeft hij af en toe meegespeeld bij het derde, maar is hij doorgaans basisspeler bij het tweede elftal. Toch zou hij op termijn nog wel een treetje omhoog willen in de hiërarchie van het keepersgilde op Sportpark Prelaat. “Dat is op termijn wel de bedoeling, want het is mijn doel om hier ooit in het eerste te keepen. Dat lijkt me geweldig, al heb ik voorlopig zeker nog de tijd. Ik moet op alle facetten van het keepersvak nog zoveel leren. En bovendien is Levien Minderhoud die nu in het eerste keept gewoon nog in alles veel en veel beter. Ik leer hier elke training en wedstrijd nu zoveel bij, dat ik steeds completere keeper wordt. En als ik dan uiteindelijk de kans krijg, dan wil ik er klaar voor zijn.”

Klik hier voor meer artikelen over VV De Noormannen
Klik hier voor meer informatie over VV De Noormannen