AZ maakt zich op voor eerste Europese halve finale in bijna 20 jaar tijd

0
211
West Ham - AZ Conference League

Vanavond om 21:00 uur staat er voor AZ een mooie Europese avond voor de boeg. De Alkmaarders gaan het opnemen tegen het West Ham van David Moyes. Na het uitschakelen van Lazio en Anderlecht wacht er nu opnieuw een zware tegenstander.

West Ham United
De ploeg uit London kent een moeizaam Premier League seizoen. West Ham staat momenteel op nummer 15 in de competitie. Daarmee lijken zij, na lange spanning, zich uit het degradatiegevaar te hebben gespeeld. Vorig jaar werden ‘The Hammers’ nog zevende. Vandaar dat zij dit jaar mochten participeren in de Conference League. Geheel onbekend is de club niet op Europese gronden, vorig jaar werd er in de halve finale van de Europa League namelijk tweemaal verloren van, latere winnaar, Eintracht Frankfurt.

In de route naar deze halve finale kwam West Ham in de groepsfase Anderlecht, Silkeborg en FCSB tegen. Daarna volgde in de knock-out fase AEK Larnaca en KAA Gent.

AZ
In de Eredivisie doet AZ nog volop mee in de strijd om een Europa League ticket. De 0-0 tegen, directe concurrent, Ajax zorgde er echter voor dat ze nog twee punten achter lopen. Daarom heeft AZ nog drie wedstrijden om dat verschil goed te maken.

In de Conference League rekende AZ in de groepsfase af met Dnipro-1, Apollon Limassol en FC Vaduz. De op het eerste oog makkelijkste poule van de competitie bleek voor AZ ook geen probleem. De ploeg van Pascal Jansen behaalde 15 van de 18 punten. Ook zat Pascal Jansen afgelopen zondag nog op de tribune bij de wedstrijd tussen West Ham en Manchester United. Volgens Jansen heeft hij daar nog nuttige inzichten kunnen opdoen over de tegenstander van AZ. De laatste keer dat AZ in een halve finale stond van een Europees toernooi dateert alweer uit het seizoen 2004/2005. Destijds werd de halve finale verloren van Sporting Lissabon. Dit gebeurde in de UEFA Cup, daarnaast stond AZ 24 jaar eerder in de finale van dat toernooi.

Klik op Eredivisie voor meer artikelen over de Eredivisie.
Klik op Conference League voor meer informatie over de Conference League.