Julian Allemekinders (22) doorliep een andere route dan menigeen voetballer. De keeper van VV Groeneweg Zaterdag 1 begon namelijk als veldspeler bij VV Nieuwerkerk op 6-jarige leeftijd. Daarna maakte hij de overstap naar een vriendenteam bij VV Groeneweg waar zijn keeperscarrière begon.
Allemekinders staat nog maar drie jaar tussen de drie palen, maar heeft al hoge ogen weten te gooien. “Drie jaar geleden sloot ik aan bij Groeneweg 6, een vriendenteam. Hier speelde ik als linksbuiten. Nahja dat was de bedoeling, want vlak voordat het seizoen begon stopte onze keeper ermee. Ik heb mezelf toen maar als noodoplossing aangeboden om te keepen, want we konden niemand vinden. Ik had totaal geen ervaring als keeper, dus ik dacht we zien wel wat er gaat gebeuren. Verassend genoeg ging het mij vrij goed af.”
Na ander half jaar verloor Allemekinders het plezier in het spelletje. “Ik ben er toen mee gestopt. Daarna ben ik keeperstrainingen gaan volgen bij Ronald van Erkelens op het trainingscomplex van SDV in Rotterdam. Hij zei dat ik talent had en haalde me over om weer te gaan keepen. Ronald Erkelens heeft me het plezier in het spelletje weer gegeven. Bij hem heb ik ongelofelijk veel geleerd en ben ik ook echt een veel betere keeper geworden. We trainden twee keer in de week en hij heeft mij alle kneepjes van het keepersvak geleerd. Door hem ben ik doorgegaan met keepen en ben ik de keeper geworden die ik nu ben. Daarvoor ben ik hem ook zeker zeer dankbaar.”
De sterke punten van Allemekinders vindt hij zelf zijn reflexen, het inschatten van afstandsschoten en de 1 op 1 momenten. “Ik ben met mijn 1,83 meter schoon aan de haak niet de langste keeper, maar daardoor ben ik wel heel snel en wendbaar. Zo kom ik heel snel van mijn lijn af. Waardoor ik de afgelopen twee seizoenen bijna geen 1 op 1 duels heb verloren. Ook de afstandsschoten zijn één van mijn sterkere punten. Aangezien ik iets kleiner ben en lichtvoetig kan ik ver de hoeken in komen. Zeker met afstandsschoten waar wat meer tijd is, kan ik tot heel ver in de hoek reiken met mijn sprongkracht.”
Met de stelling: ‘Keepers zijn gek’ is Allemekinders het eens. “Ja ik geloof daar wel in. Aan de ene kant zijn keepers gewoon normale jongens of meiden die in een groep niet zo opvallen of echt anders zijn. Maar als je dan specifiek gaat kijken naar de functieomschrijving van keepen is het heel maf. Het hele doel van voetballen is scoren. Iedereen wilt scoren en krijgt daar een kick van. Keepers krijgen een kick van het verpesten en tegenhouden van goals. Je werpt jezelf zonder enige vorm van bescherming drie tot vier keer in de week voor ballen die soms met 100km/h op je gezicht afkomen. Ik heb onwijs vaak knietjes of voeten in mijn gezicht gehad en ben ook een keer knock-out gegaan hierdoor. Eigenlijk is keepen heel tegenstrijdig ten opzichte van het doel van voetbal, maar ik kan er wel van genieten dat wij als keepers de ‘buitenbeentjes’ zijn.”
Dat keepers de buitenbeentjes van het voetbal zijn zie je vaak ook terug in hun rituelen voor de wedstrijd. Zo heeft Allemekinders ook een ritueel. “Voor dat de wedstrijd begint tik ik altijd allebei de doelpalen en de lat aan van rechts naar links. Daarnaast trek ik ook altijd eerst mijn linkerschoen aan, want ik ben linksbenig.”
Als de bal weer gaat rollen op de velden van VV Groeneweg hoopt Allemekinders zijn potentie zoveel mogelijk waar te kunnen maken. “Ik ben pas drie a drie en een half jaar keeper dus ik weet nog lang niet waar mijn lat ligt. Tot nu toe heb ik mezelf enorm verbaasd met mijn kunsten onder de lat. Daarom voel ik dat ik nog meer kan groeien en flinke stappen kan maken. In mijn hoofd ben ik nooit goed genoeg, daarom wil ik mezelf iedere keer weer verbeteren. Net zo lang totdat ik mezelf niet meer kan verbeteren, maar er zit nog veel rek in dus dat zal nog wel even duren, haha.”
Meer informatie over VV Groeneweg vindt u hier.
Lees hier een ander artikel.
Bron foto: VV ONA