Onder de lat met Giovanni van Beek: keeper Victoria’03

Giovanni van Beek is de 23-jarige keeper van Victoria’03. Op zijn vierde begon hij met voetbal bij BSC Roosendaal, waar hij bleef tot zijn zestiende. Daarna heeft hij drie jaar bij RKVV Roosendaal gezeten, waar hij voor de eerste keer bij het eerste zat. En na nog twee jaar bij DIOZ is hij gestrand bij Victoria’03.

Waarom keepen?
In de F-jes begon Giovanni al met keepen en ging hij naar een keeperschool. Bij de E-tjes besloot hij dat voetballen toch leuker vond en ging hij voetballen. ‘’Tijdens de selectietrainingen was ik niet goed genoeg voor de D1 als voetballer en kwam ik in de D2 terecht. In de D2 bij BSC hadden we geen keeper, ik ben toen vrijwillig gaan keepen. Ik was altijd al een betere keeper dan voetballer en ik wilde naar de D1, daar belandde ik ook het volgende jaar. In de D1 maakte ik al heel snel stappen als keeper, ik werd gescout door NAC en ging halverwege het seizoen als tweede jaar D, naar de C1 van BSC. Nadat ik drie jaar in de C1 van BSC had gespeeld, besloot ik dat ik hoger moest spelen om beter te worden.’’

En dus vertrok de jonge keeper naar RKVV Roosendaal om op divisie niveau te gaan spelen. ‘’Na twee jaar B1 en twee jaar A1, lag er geen kans om basisspeler te worden in het eerste van RKVV Roosendaal en vond ik dat ik op mijn leeftijd moest spelen om mezelf te blijven ontwikkelen in het seniorenvoetbal.’’

Toen vertrok hij naar DIOZ in de Zegge, daar speelde zijn stiefbroer Richy van Dam en zo kwam hij in de Zegge terecht. ‘’Ik wilde graag naar de derde klasse om vervolgens door te stromen naar de tweede klasse. Hierdoor besloot ik DIOZ in te ruilen voor BSC, omdat de kans bij BSC groter was om eerder in de derde klasse terecht te komen. Het seizoen bij BSC was kort maar krachtig door corona. In eerste instantie zou ik bij BSC blijven, maar toen belde vorig seizoen Victoria’03 mij op. Ik ben toen naar Victoria’03 overgestapt omdat ik m’n kans kreeg om in de derde klasse te spelen. Ik belande in eerste instantie op de bank, maar in de tweede competitiewedstrijd kreeg ik mijn kans van Danny Mathijssen en heb ik eigenlijk daarna 22 van de 26 wedstrijden gespeeld.’’

Allround keeper
Van Beek ziet zichzelf als een echte allround keeper. ‘’Ik blink het meeste uit in reflexen, op de lijn en één op één zijn wel mijn krachten. Ik kan ook meevoetballen en heb een goede grondtrap. Daarnaast speel ik vaak buiten mijn zestien meter om steekballen of lange ballen te onderscheppen.’’

Nog niet vlekkeloos
Het seizoen loopt persoonlijk nog niet vlekkeloos voor de keeper. ‘’Ik ben fit van start gegaan aan het nieuwe seizoen, maar op het einde van de voorbereiding liep ik een blessure op waardoor ik twee weken stil stond. Hierdoor duurde het even voordat ik mijn vorm weer te pakken had. In de wedstrijd tegen VFC had ik mijn vorm teruggevonden en sindsdien voel ik dat ik elke week stappen maak en fitter wordt.’’

Kampioenen!
Afgelopen seizoen werd Giovanni kampioen met Victoria’03. Na een jaar hard werken was dit voor hem de kers op de taart. ‘’Ik heb bij Victoria’03 mijn plezier in het spel teruggevonden. Ik kwam in een jonge groep terecht met oude bekende, Joey Tak en Jari Voeten, en een type trainer die goed bij mij past. Afgelopen seizoen is mijn grootste hoogtepunt. Wat wij als groep wekenlang hebben geleverd afgelopen seizoen, is onbeschrijfelijk. We streden als groep voor elke meter en hebben een prestatie weggezet waar iedereen versteld van stond, waaronder wij zelf. We hadden het niet verwacht, maar nadat de tweede periode binnen was, kregen we er langzaamaan geloof in. Het doel was een periode pakken, maar we bleven elke week opnieuw weer winnen wat resulteerde op een schitterend seizoen en kampioenschap als resultaat.’’

Het maximale eruit halen
Twee seizoenen geleden wilde van Beek zo snel mogelijk in de tweede klasse spelen, wat ook is gebeurd. Twee jaar later staat hij namelijk in de tweede klasse. ‘’Ik hoop nog wel een stap te maken in de toekomst. Ik probeer het maximale eruit te halen en waar dat zich naartoe leidt, zal de tijd me leren. Momenteel heb ik het naar mijn zin bij Victoria’03.’’

Verder ontwikkelen
De keeper heeft een belangrijk doel dit seizoen en dat is handhaven in de tweede klasse. ‘’We werken als groep echt ontzettend hard elke week en het vertrouwen groeit met de week naar elkaar. Persoonlijk wil ik mezelf verder ontwikkelen.’’

Een dagelijks ding
We vroegen ons af wat voetbal zo belangrijk maakt voor de voetballer. ‘’Voetbal is eigenlijk altijd al een dagelijks ding in mijn leven geweest. Ik ben in mijn vrije tijd eigenlijk bijna altijd wel met voetbal bezig. Ik kijk in de avond vaak live wedstrijden en in het weekend ben ik samen met Jerimo van den Bempt (SC Kruisland 1) trainer van een vriendenteam (DVO’60 6). In het elftal spelen eigenlijk allemaal vrienden van ons. We pakken het samen serieus op en proberen tactisch een wedstrijd over de streep te trekken. Ik ben een slechte verliezer.’’

Keepers zijn gek?
Er wordt vaak over keepers gezegd dat ze een beetje gek zijn. Daarom gaven we Giovanni de stelling ‘keepers zijn gek’. ‘’In principe kan je dat misschien wel zeggen, spelers zijn in alle staten om een doelpunt te maken. Wie laat zichzelf eigenlijk ook voor een bal gooien? Niet veel mensen doen het en dat maakt je wel anders dan voetballers. Maar het mooie van het keepen is, dat je de laatste slot op de deur bent en je team kunt redden. Je speelt als keeper een belangrijke rol in het elftal want je kunt je team redden en jezelf onderscheiden.’’

Bedankt
Van Beek is eigenlijk over iedereen lovend binnen de club. ‘’Iedereen draagt voor ons zijn steentje bij, zowel de mensen die onze lunch verzorgen, het bestuur en de staf verdienen een compliment, ze regelen echt alles voor ons en daar zijn we dankbaar voor. Zij staan altijd voor ons klaar!’’

Wij wensen Giovanni van Beek veel succes dit seizoen!

Klik op Victoria’03 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Victoria’03 voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

WK-Praatjes: Marokko en Portugal zitten bij de laatste acht

De laatste achtste finales zijn gespeeld en daarmee zijn alle kwartfinales bekend. Vandaag kijken we terug naar de laatste...

Van Hooijdonk van Bavel is harde werker van beroep

Een harde werker, op en buiten het veld. Met een kwekerij in champignons weliswaar een andere tak van sport,...

Sv Smerdiek VR30+ heeft bijzondere manier om op te warmen

Vandaag gaan we in gesprek met Roxanne van Iwaarden van de vrouwen van SV Smerdiek. Roxanne is op haar...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.