Ondanks de huidige maatregelen zijn we toch met Corne Dekker (33) van VV Sleeuwijk onder de lat gaan staan en hebben we hem een aantal vragen kunnen stellen. Doordat al het amateurvoetbal stil ligt, gebeurt er weinig. Tóch proberen we bij VoetbalJournaal zoveel mogelijk interessante artikelen te produceren om de beleving van het spelletje er dit seizoen in te houden. Lees vandaag mee over Corné Dekker en zijn keepers carrière.
We beginnen altijd even met een korte beschrijving van de voetballoopbaan tot nu toe. Corné is op vierjarige leeftijd begonnen met voetballen. Toen hij 20 was heeft hij mogen debuteren in het eerste elftal van VV Sleeuwijk, dit was in 2007. In 2013 heeft hij een uitstapje gemaakt naar VV Almkerk. In 2015 keerde Dekker weer terug bij VV Sleeuwijk. Onderweg heeft Corné te maken gehad met vervelende blessures, waar hij later in dit artikel op terug komt.
Het seizoen is na 4 wedstrijden helaas tijdelijk stil gelegd vanwege de oplopende corona besmettingen. We kijken samen met Corné terug naar het begin van dit voetbalseizoen en de competitiestart. “Na een goede voorbereiding, waarin we van VV Almkerk en G.R.C.’14 wonnen, de eerste competitie wedstijd vrij kansloos verloren van VV Altena waarin ik persoonlijk het verschil niet kon maken. De tweede wedstrijd van het seizoen verloren bij Roda Boys met een negatieve hoofdrol voor mezelf. Door een onnodige rode kaart (wegens hands buiten de zestien) na 35min. was de wedstrijd voor ons min of meer verloren. Door een schorsing de derby tegen VV Woudrichem moeten missen en ook de vierde wedstrijd niet gespeeld in verband met corona perikelen.”
Helaas is de start van de competitie niet geheel verlopen zoals Corné had verwacht. “Alles bij elkaar geen super begin van het seizoen door een rode kaart, schorsing en corona perikelen maar blij dat ik na een lange tijd van blessures voor het eerst weer een volledige voorbereiding zonder problemen heb kunnen afwerken. Hopelijk kan de competitie snel hervat worden zodat ik het niveau van de voorbereiding weer door kan trekken.”
Een vraag waar iedere keeper liever geen antwoord op geeft, maar het toch doet, is ‘waar blink jij als keeper in uit?’. Corné gaf ons het volgende antwoord: “Hahaha, dit zijn de beste vragen: heerlijk over jezelf praten. Ik denk dat ik rust uitstraal, geen gekke dingen doe en af en toe eens een balletje pak. Maar deze vraag kan je beter aan andere stellen.” Het is duidelijk dat deze boomlange keeper bescheiden blijft.
Voor iedere keeper is er een moment geweest waarin ze tegen zichzelf zeiden: “Ik trek de handschoenen aan en ik word keeper!”. We vroegen Corné wanneer dit moment zich voor hem afspeelde. “Destijds in de D-pupillen misten we een keeper door een blessure, dus toen heb ik de handschoenen aangetrokken. Na een aantal wedstrijden raakte ik zelf geblesseerd waardoor ik meerdere jaren niet heb kunnen/mogen voetballen. Uiteindelijk ben ik op 19-jarige leeftijd weer begonnen bij de lagere elftallen, en dit nog steeds als keeper omdat ik het simpelweg leuk vond. Helemaal toen ik een jaar later mijn debuut in het eerste mocht maken. Uiteindelijk ben ik in 2010 definitief bij het eerste gekomen.”
Ondanks blessures is Dekker positief gebleven en tóch nog teruggekeerd. “Na een uitstapje bij Almkerk ben ik in 2015 teruggekeerd naar Sleeuwijk, maar na een aantal wedstrijden vrij ernstig geblesseerd geraakt. Op dat moment leek het voetballen voorbij, maar na een aantal jaar is het toch weer gelukt om aan te sluiten en mijn wedstrijden in het eerste te spelen. Het blijft gewoon heerlijk om twee keer te trainen en op zaterdag die wedstrijd te spelen.”
De terugkerende stelling in deze rubriek is ‘Keepers zijn gek’. Wij vroegen aan Corné of hij het hier mee eens is. “Ik denk dat dit wel waar is. Je moet wel een beetje gek zijn om je voor iedere bal te gooien en af en toe verrot te laten schieten. Ook is het best gek om als enige speler in het elftal een ander kleur shirt aan te hebben en de bal in je handen te mogen pakken. Maar het blijft een fantastische positie waarbij je het verschil kunt maken in positieve en negatieve zin.”
Speciale rituelen voor een wedstrijd doet Dekker niet meer aan. “Toen ik nog jonger was probeerde ik iedere zaterdagochtend hetzelfde te doen (zo min mogelijk), hetzelfde te eten en op vrijdagavond mijn tas inpakken. De laatste jaren heb ik hier geen last meer van. Ik neem nog wel graag alle tijd om te tapen, om te kleden en klaar te maken voor de warming-up.”
We kijken natuurlijk ook vooruit. We vroegen Corné hij in de toekomst nog hoopt te bereiken als keeper. “Op mijn leeftijd en met mijn blessure verleden hoop ik nog lang fit te blijven en nog zo veel mogelijk wedstrijden in het eerste elftal te kunnen spelen. Door alle blessures heb ik vaak langs de kant gestaan maar uiteindelijk is er op sportief gebied niets leuker dan trainen en op zaterdag een wedstrijd spelen en met zijn allen nog een biertje doen.”
Tenslotte vragen we Dekker wat hij deze tijd, zonder wedstrijden en aangepaste trainingen, doet om fit te blijven. “Doordat we tot dinsdag 3 november getraind hebben in groepen van vier spelers en hierbij de keepers in afrondvormen een grote rol spelen, kan ik mijn conditie goed op peil houden. Ook is keeperstraining mogelijk in een kleine groep maar uiteindelijk trainen we allemaal om op zaterdag te kunnen voetballen. Dus hopelijk kunnen we in alle gezondheid weer snel op de normale manier gaan trainen.”
Klik hier voor meer artikelen over VV Sleeuwijk
Klik hier voor meer informatie over VV Sleeuwijk