Nieuwerkerk heeft piepjonge scheidsrechtersbazen

Ze zijn allebei nog maar achttien jaar, maar Thijs de Jong en Robin Brugmans gaan geen grote uitdaging uit de weg. Het tweetal geeft sinds kort leiding aan de scheidsrechterscommissie bij de jeugd bij Nieuwerkerk. Ze hopen hun leeftijdsgenoten te inspireren om ook te gaan fluiten. “Het is leuk en leerzaam.”

“We zijn hartstikke blij met zulke jonge gasten”, reageert Hein de Jong, vader van Thijs, maar ook jeugdvoorzitter van de club. “Geef mij er nog tien zo. Zij kunnen als voorbeeld dienen voor anderen.”

Burgmans en De Jong zijn al een paar jaar enthousiast scheidsrechter bij de jeugd. “We zijn allebei begonnen met de jongste jeugd”, zegt De Jong. “We fluiten nu wedstrijden bij de onder 15, onder 14 en onder 13 jaar. Als de competitie bezig is, is dat meestal één keer in de twee weken. Het moet wel passen in ons schema, want we voetballen zelf ook nog.”

Ze speelden lange tijd samen in een jeugdteam. Burgmans maakt nu deel uit van de JO19-1, De Jong is speler van de JO18-2. “We zijn eigenlijk de JO18-1, maar we zijn doorgeschoven als team”, legt Burgmans uit. “Robin is fanatiek, ik heb dat minder”, vult De Jong aan. “Ik speel in een vriendenteam.”

In het veld zijn ze elkaars tegenpolen. Waar Burgmans loert op doelpunten, schept De Jong er groot plezier in om doelpunten te voorkomen. Burgmans moet lachen als het om de voetballende kwaliteiten van zijn voetbalvriend gaat. “Thijs is bizar snel”, zegt hij vol bewondering. “Als hij gaat rennen, lijkt het net alsof aanvallers in slow-motion lopen. Ik heb wel eens het idee dat hij het er om doet.”

De Jong: “We spelen als team best wel aanvallend. Ik sta back, maar ben, als we in de aanval gaan, vaak onze laatste man. Als er dan een lange bal komt, geef ik gas. Iemand inhalen en hem de bal ontfutselen op het laatste moment vind ik het leukste.”

Burgmans komt regelmatig als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. “Ik ben een klassieke nummer negen. Een targetman. Ik ben vrij balvast en ook doelgericht. Ik ben één meter 92, maar koppen kan ik niet. Ik heb wel eens gescoord met mijn  hoofd, maar dat was vaak toeval”, lacht hij.

Dat Nieuwerkerk verlegen zit om scheidsrechters is een grote drijfveer voor de twee om in de scheidsrechterscommissie te stappen. “Zonder scheidsrechter geen wedstrijd”, zegt De Jong. Burgmans vindt dat er te weinig aandacht is voor het ‘vak’ van scheidsrechter. “Iedereen vindt het normaal dat er altijd maar een scheidsrechter is, maar dat is het niet. Het is elke zaterdag weer een puzzel voor onze indelers.”

Zelf gaan zij zich richten op het werven van aspirant-scheidsrechters en het organiseren van cursussen. “Die cursussen worden gegeven door een ervaren scheidsrechter. We merken wel dat het beeld van scheidsrechter bij de jeugd is veranderd. Dat komt ook doordat scheidsrechters in het topvoetbal worden neergezet als ‘personality’s’. Bas Nijhuis komt regelmatig op televisie. Daardoor is een positiever beeld over scheidsrechters ontstaan.”

Voor meer informatie over Nieuwerkerk, klik hier.
Meer artikelen lezen over Nieuwerkerk, klik hier.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Maak kennis met Steeds Hooger Dames 2

12 jaar geleden begonnen als de Trekkers bij RSV Antibarbari en beter bekend als Steeds Hooger Dames 2! In...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.