Niels Berrevoets van MVV’27: ‘Spelers lopen te lang door met pijntjes’

0
338

Bij MVV’27 hebben ze de zaakjes goed op orde. Ze plukken de vruchten van het feit dat Niels Berrevoets als Medisch Coördinator actief is bij de club uit Maasland. Waar in het huidige seizoen veel clubs kampen met gemiddeld veel meer blessures dan in voorgaande jaargangen, hebben ze dit bij MVV’27 weten te voorkomen.

ZZP_Timmerteam

Drie jaar geleden kwam de 32-jarige fysiotherapeut in contact met het bestuur van MVV’27. In een verder verleden speelde hij zelf bij de zaalvoetbaltak van die vereniging. Berrevoets: “Ik geloof in samenwerking tussen verenigingen en fysiotherapiepraktijken. Je kunt mensen van sportclubs lange tijd aan je binden omdat ze vaak lange tijd actief sporten bij een club en dan ook over zo’n lange periode tegen blessures aan kunnen lopen. Als je een goede naam opbouwt bij een vereniging weten ze jou te vinden.”

Alerte broer

Als relatief jonge fysiotherapeut, werkzaam bij Holystaete in de wijk Holy in Vlaardingen, moest hij een paar jaar geduld hebben voor hij bij een sportclub in de regio aan de slag kon. “We hebben al iemand”, was steevast de reactie als hij zijn diensten aanbood. Maar in 2018 was het raak. “Mijn broertje Yennick (centrale verdediger in het eerste elftal van MVV’27, red.) stuurde me een berichtje toen de toenmalige fysiotherapeut stopte bij MVV’27. Met het toenmalige bestuur had ik een prettig gesprek, waarin we goede ideeën gedeeld hebben. In een vervolggesprek met de staf kwam de term medisch coördinator eruit rollen vanwege het feit dat ik vooral ook voor de overview zou zorgen zonder andere mensen tekort te doen.”

Bewijsdrang

Toen de amateurcompetities vorig seizoen lange tijd stillagen, hield de staf van MVV’27 de spelers scherp. “We maakten een programma voor de speler om zichzelf fit te houden”, begint Berrevoets. “Binnen de toen geldende regels lukte het ook om één keer per week voetbalspecifieke oefeningen te doen met de spelers. Bij verzorgers van verenigingen uit de buurt die ik regelmatig spreek, hoor ik dat er aanzienlijk meer typische voetbalblessures zijn dan in het verleden. Dat zijn vooral bovenbeen-, lies- en hamstringblessures. Ik behandel tegenwoordig ook spelers van voetbalclub CWO uit Vlaardingen en daar kampen ze ook met veel spierblessures. Het opmerkelijke is dat spelers vaak pas na anderhalve week over fysieke klachten bij ons aankloppen. Ze willen zich graag bewijzen, zeker in de voorbereiding op het huidige seizoen speelde dat een rol. Na de vakantie is iedereen in september weer volle bak begonnen en kwamen er weer oefenwedstrijden. Preventief gezien zou het handiger zijn om pijntjes sneller bij ons te melden en preventieve oefeningen toe te voegen aan de warming-up. Ik bemerk dat er bij spelers tijdens een training soms iets inschiet en ze dan toch na een korte pauze weer verder gaan. Een week later gaat het dan vaak echt fout.”

Voor de komende tijd vraagt hij zich af waar clubs goed aan doen. Berrevoets: “Ik ben benieuwd welke regelgeving er komende tijd komt op het gebied van corona. Voor veel mensen is het natuurlijk goed om door te gaan met sporten. Van de andere kant besef ik dat tijdens voetballen het handhaven van ‘de anderhalve meter’ lastig zal zijn. En dat mensen in kritieke toestanden kunnen belanden als ze besmet raken.”

Klik hier voor meer informatie over MVV ’27
Lees hier meer artikelen over MVV ’27