De 19-jarige Nick Stam (links) zit al sinds zijn 7e op voetbal en is buiten het voetballen ook actief als scheidsrechter bij de KNVB. Momenteel speelt Nick voor Transvalia ZW 2, maar voorheen was hij jaren te vinden bij de voetbalclub BVV Barendrecht.
Voetbalcarrière
Stam is op zijn 7e jaar begonnen met voetballen bij de voetbalclub BVV Barendrecht. Naarmate de tijd kwam hij erachter dat zijn passie vooral bij het keepen lag en staat tot heden nog steeds met volle plezier elke zaterdag op het doel.
Na jaren te hebben gevoetbald op de Bongerd, heeft Nick samen met zijn vriendenteam, ook wel genoemd ‘’het bierteam’’, een paar jaar geleden de overstap gemaakt naar Transvalia ZW en vertegenwoordigen zij het 2e op de zaterdag. Naast het voetballen en fluiten, volgt Nick een vervolgopleiding voor de politie en werkt hij tussendoor ook nog als bezorger bij Domino’s.
Fluiten
Op het veld staan is hetgeen wat Nick graag doet en niet alleen als speler. Sinds zijn 12e is hij ook begonnen met het fluiten van wedstrijden. Nick was het vroeger vaak niet eens met de beslissingen van scheidsrechters. Saskia, de moeder van Nick heeft hem vervolgens opgegeven om te gaan fluiten met de reden ‘’dan ga je het maar zelf doen’’. Sindsdien is de wereld van Nick veranderd.
Hetgeen wat het fluiten voor Nick zo mooi maakt is dat je als scheidsrechter op je eigen manier een invulling kunt geven en de wedstrijd niet dood hoeft te fluiten, maar juist lekker door kan laten spelen.
Halve finale
Een mooi hoogtepunt in Stam zijn carrière was de halve finale van een internationaal toernooi die hij mocht fluiten. De teams die hij floot waren dan ook niet de allerminste. Club Brugge O-15 uit België en Chelsea O-15 uit Engeland. Een hele mooie ervaring voor zo’n jonge scheidsrechter, maar tegelijk ook een erg spannend moment.‘’Ik was best wel gespannen voor de wedstrijd, want het waren toch twee grote clubs en het wedstrijdbelang was ook aanwezig’’
Nick heeft in zijn carrière als scheidsrechter tot nu toe veel geleerd, maar het belangrijkste vindt hij het erkennen van je fouten. ‘’Ook al zit je een keer fout, het is niet erg om dat toe te geven. Het is namelijk niet erg om een fout te maken, iedereen maakt ze. Het belangrijkste is dat je ervan leert.’’
Zelf vindt Nick dat hij als verbeterpunt op zijn handgebaren moet letten. “Bij een inworp moet ik oppassen dat ik niet mijn hand te ver omhoog doe, omdat het anders te veel op een corner gaat lijken.’’
Voorbereiding
Voorafgaand de wedstrijd heeft Nick niet echt een speciaal vast ritueel, maar wel bepaalde dingen die hij nog wil doen. ‘’Ik loop even warm op het veld, verwissel mijn shirtje in de kleedkamer, maak kennis met de tegenstanders en ga weer terug naar het veld. Daarnaast probeer ik altijd wel voorafgaand de wedstrijd een praatje te maken met de trainers.’’ Voor de rest heeft Stam geen speciale rituelen, maar gezonde spanning is altijd wel aanwezig.
Nick hoopt later te blijven fluiten en het te kunnen combineren met zijn werk, maar het allerbelangrijkste om ervan te blijven genieten.