Met de borst vooruit in de vierde klasse

0
148

Niek van den Anker (23) keek uit naar de hernieuwde kennismaking met de vierde klasse bij voetbalvereniging Jan van Arckel. Als broekie degradeerde hij twee jaar geleden met het eerste, nu is hij als sterkhouder terug op dat niveau met een jonge selectie.

Het is al laat als Van den Anker even tijd heeft voor een interview. Hij heeft een goede reden voor zijn verlate beschikbaarheid: hij moest oud papier ophalen in Ammerzoden en omgeving. “Eens in de maand moet een groepje jongens uit de selectie dat doen, de club krijgt daar flink wat geld voor. Daarom vind ik het ook niet zo erg om te doen, je helpt je club op deze manier.”

Met een glimlach denkt Van den Anker terug aan het slot van vorig seizoen. Hij beschrijft de finale van de nacompetitie als ‘heel bizar’. Dat was het ook zeker, de aanvoerder dreigde zelfs de schlemiel te worden in de penaltyserie tegen MEC’07. Maar dankzij de heldenrol die de 17-jarige keeper Daviyo van der Ven speelde, promoveerde Jan van Arckel alsnog en werd Van den Ankers misser vergeven en vergeten. Nu kan laatstgenoemde lachend terugkijken op die middag. “Ik heb weleens vaker een belangrijke penalty gemist, maar schiet ze op trainingen wel binnen. Ik vond dat ik er een moest nemen, maar het is toch anders als je daar daadwerkelijk staat.” De aanvoerder zal het promotiefeest niet snel meer vergeten. “Zoiets maak je niet elk jaar mee.”

Nu de slingers zijn opgeruimd en de rookpluimen zijn opgetrokken, wacht de voorbereiding op een zwaar nieuw seizoen. Jan van Arckel zal in een vierde klasse vol derby’s moeten vechten voor lijfsbehoud, iets wat Van den Anker terdege beseft. “Maar ik denk dat we voetballend beter zijn dan in het seizoen dat we degradeerden (2015-2016). De groep is sowieso totaal anders, Jan van Arckel speelt nu met bijna alleen nog maar jongens uit Ammerzoden. Het is een jonge selectie, maar wel een die inmiddels twee seizoenen bij de senioren erop heeft zitten. Ik heb er dus wel vertrouwen in.”

Ook met Van den Anker is het heel hard gegaan. Drie jaar geleden speelde hij nog voornamelijk in het tweede elftal, nu is hij de aanvoerder van het vlaggenschip. “Ik ben fitter geworden, flink wat kilo’s lichter dan toen. Ik ben gaan kickboksen en dat heeft me echt geholpen, daardoor zijn mijn conditie en loopvermogen sterk verbeterd. Ik ben een betere voetballer geworden en heb geprofiteerd van de keuze van de club voor eigen jongens.”

Dat hij nu een sterkhouder is van Jan van Arckel maakt hem trots. “Ik woon op 100 meter van het voetbalveld, het is echt mijn cluppie. Ik zit hier voorlopig wel goed.”