Matthew van Dommelen pakt de eerste periode met Vlijmense Boys

Als je de woorden spits, RKC, doelman, Barcelona, tafeltennis en Vlijmen bij elkaar gooit en goed roert, dan komt uit de mix uiteindelijk de naam van Matthew van Dommelen tevoorschijn. De 27-jarige goalie van Vlijmense Boys pakte dit seizoen tot zijn eigen verrassing de eerste periode met zijn club. Het is de eerste stap naar een gedroomde promotie naar de tweede klasse, iets waar hij jaren geleden nooit aan gedacht zou hebben.

mandemakers banner

VLIJMEN – Het leest als een soort jongensboek, het verhaal van Van Dommelen. Hij begon op jonge leeftijd met voetballen bij Vlijmense Boys. Hij mocht stagetrainingen doen bij RKC, als voetballer. In een team met Ingo van Weert en Jordy de Wijs, spelers die nog altijd op hoog niveau spelen. Zelf mocht hij niet verder bij de Waalwijkse club. “Toen ben ik even gestopt met voetballen, ik had er niet zo heel veel zin meer in. Ik ben gaan tafeltennissen.”

Uiteindelijk keerde Van Dommelen terug bij Vlijmense Boys, maar niet meer als veldspeler. “Er kwam een heel nieuw elftal, de A1. Ze zochten nog een nieuwe keeper. Ik vond dat wel leuk en zei: ‘regel maar een paar handschoenen, dan ga ik wel keepen en zie ik wel wat er van komt.” Dat hij nog nooit gekeept had was voor hem geen issue. “Ik denk dat keepen te leren valt, je hoeft niet per se aanleg te hebben.” Zijn jaren als aanvaller komen Van Dommelen in zijn nieuwe rol bovendien goed van pas. “Ik heb altijd in de spits gestaan, ik weet wel een beetje wat ze voorin denken. Als ze met een actie bezig zijn, denk ik: dat zou ik zo doen.”

De volgende stop was Barcelona. Daar woonde hij een tijdje voor zijn werk, voor hij weer terugkeerde naar Vlijmen. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen raakte eerste keeper Richard van der Hurk geblesseerd. “Toen werd ik meteen ingezet. Ik moest er ineens staan. Dat jaar kwam het wel een beetje door mij dat we zo laag geëindigd zijn. Gelukkig hebben we degradatie net kunnen ontlopen en nu staan we hier.”

Periodetitel
Hier is de winterstop van seizoen 2021/2022, met een periodetitel op zak. “Ik weet echt niet wanneer het voor het laatst gebeurd is bij Vlijmen. Natuurlijk werd er ieder seizoen gezegd dat je ambities moet hebben. Maar we zijn een kleine club. En de afgelopen jaren werd het ook wel geroepen dat we voor een periodetitel moesten gaan, maar toen gebeurde het niet. Nu gelijk de eerste periode, dat hadden we allemaal niet echt verwacht.”

Bij Vlijmense Boys weten ze dat ze ‘een leuke groep’ hebben. “Allemaal jongens uit Vlijmen, die hier al voetballen sinds ze klein zijn. De groep is al lang bij elkaar, nu komt het er allemaal uit”, zegt Van Dommelen. Ook trainer Erik van Esch had het niet verwacht. “Nee, nee, nee. Zeker niet. Heel eerlijk, dit hadden we echt niet aan zien komen. De echte Vlijmense mentaliteit is terug, ze vechten voor elke meter. En het zijn goede voetballers, anders blijf je niet negen wedstrijden ongeslagen. Het is de combi.”

Tweede klasse
Het is nog vroeg in het seizoen en Van Dommelen begint er niet zelf over, maar als hij gevraagd wordt naar spelen in een eventuele tweede klasse dan is hij duidelijk. “Dat wil ik heel graag. Ik denk dat het ons ook wel ligt. Wij voetballen altijd wel goed tegen voetballende ploegen. Vechtvoetbal kunnen we ook wel spelen als het moet, maar echt ‘voetbal’ ligt ons beter.”

Van Esch sluit zich daar bij aan. “Als we de groep bij elkaar houden, zou ik die tweede klasse zeker aandurven. Dan verwacht ik dat we in de middenmoot kunnen eindigen. We hebben een hoop jong grut, daar zit nog veel ontwikkeling in.” Naast dat jonge grut is er ook nog een ervaren man betrokken bij de selectie die een mooi feestje mocht vieren na het behalen van de periodetitel. Van Esch wijst naar Sjef van Engelen, een zeventigjarige clubman. “Nog zo kwiek als wat. Al die jongens heeft hij vanaf de jeugd begeleid, hij kent ze van haver tot gort. Nu komt dat tot uiting met de periodetitel. Hij traint ook nog steeds, dat doen we echt samen. De complimenten zijn ook zeker voor hem.”

Van Dommelen kijkt alweer vooruit. De periodetitel was mooi, ongeslagen zijn in de winterstop. Maar wat nu? “Voor het seizoen hebben we gezegd dat top vijf en een periode fantastisch zou zijn. Maar we zijn nog ongeslagen en hebben al een periode, terwijl we ook al tegen directe concurrenten hebben gespeeld. Ik durf wel te zeggen dat we voor de titel moeten gaan.”

Klik hier voor meer informatie over Vlijmense Boys
Klik hier voor meer artikelen over Vlijmense Boys

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

In gesprek met de dames 1 van sv MEC’07

Vandaag spreken we met de dames 1 van sv MEC’07. Dit team gevuld met unieke speelsters is erg hecht...

Glenn den Uijl: tweede seizoen als assistent-trainer bij TOGB

Glenn den Uijl is oud-speler van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en TOGB. Bij laatstgenoemde club heeft Glenn den...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.