De kritieken over zijn spel dit seizoen bij TEC zijn lovend. Doelman Mathijs Swaneveld maakte zich op sportpak De Lok snel geliefd. Mede door zijn goede keeperswerk handhaafde TEC zich in de tweede divisie.
Swaneveld kwam als betrekkelijke nobody binnen bij TEC, maar heeft inmiddels de harten gestolen van de Tielse supporters. “Ik heb even moeten wachten op mijn kans. Ik ben blij dat ik mijn kwaliteiten nu kan laten zien. TEC is een mooie club en ik heb niet voor niets voor een seizoen bijgetekend.”
Nadat TEC vorig jaar zomer de doelman uit Schoonhoven had aangetrokken, moest de Zuid-Hollandse keeper in eerste instantie in de wachtkamer plaatsnemen. Na het vertrek van eerste doelman Kees Heemskerk, die eind van vorig jaar zijn contract ingeleverde, is hij tussen de palen de eerste keus van trainer Hans van de Haar.
“Je moet soms een beetje geluk hebben”, zegt de 23-jarige bankier in opleiding. “Toen ik uit Amerika terugkwam, zaten veel clubs al vol met keepers en waren selecties al rond. Ik kon gelukkig bij TEC terecht. Met keepers is het anders dan met spelers. Voor keepers zijn maar twee plekken beschikbaar, voor spelers achttien.”
Voordat hij in de Betuwe neerstreek, beleefde Swaneveld een mooi Amerikaans avontuur. Op de universiteit van Virginia Tech, in het oosten van de Verenigde Staten, kon hij voetbal en studie combineren. “Ik had bij Sparta tegen een jongen gespeeld met wie ik contact heb gehouden via de sociale media. Die heeft mij op het spoor en idee gebracht om in Amerika te gaan sporten en studeren. Ik heb me aangemeld bij de organisatie die namens Amerikaanse universiteiten bemiddelt. Viriginia Tech had interesse. Ik kon daar economie studeren en voetballen.”
Het team van Virginia Tech speelt op het hoogste college- en universityniveau in Amerika. “Het is het niveau net onder de MLS, de profcompetitie in Amerika. We speelden wedstrijden door heel het land. De dichtstbijzijnde was tweeënhalf uur met de bus, de verste reis bijna vier uur vliegen naar Californië. Tijdens het reguliere seizoen speel je vaak op dinsdag en vrijdag, tijdens de finals één keer per week.”
Over de faciliteiten hadden Swaneveld en zijn medespelers niet te klagen. “Ik denk dat menig profclub in Nederland jaloers zou zijn op het complex. Prachtige velden, een volledige gym. Het ontbrak ons aan niets.”
Met Swaneveld onder de lat haalde het team van Virginia Tech voor het eerst sinds tijden weer de laatste zestien van het kampioenschap. “Voetbal is in Amerika niet de grootste sport, maar er kwamen bij thuiswedstrijden geregeld drieduizend toeschouwers of meer. Bij uitduels was dat soms ook meer. Het niveau viel me zeker niet tegen. Veel teams hebben een trainer die probeert verzorgd voetbal te spelen. Onze trainer was nog van de Amerikaanse stempel. De bal zo snel mogelijk vooruit en daar de duels spelen. Aangezien er in de achterhoede veel buitenlandse jongens speelden, probeerden we toch wat op te bouwen.”
Na het afstuderen had Swaneveld graag in de Verenigde Staten gebleven. “Ik mocht ook meedoen aan de draft voor het nieuwe seizoen van de MLS”, zegt hij. “Voor een keeper is het echter lastig om ergens onderdak te vinden. Clubs kiezen vaak voor een keeper van naam met ervaring, zoals Marsman en Room.”
Bij TEC laat Swaneveld zien dat hij veel in zijn mars heeft. Inmiddels heeft hij al menig spectaculaire redding achter de rug. “Ik ben geen showman en duik zeker niet voor het duiken.”
Als het aan Swaneveld ligt is TEC voor hem niet het eindstation. “Ik wil nog graag hogerop. Eerste divisie of eredivisie. Als ik goed blijf keepen, komt er wellicht interesse. Voor nu ben ik tevreden met TEC.”
Klik op TEC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op TEC voor meer informatie over de club.