Manuel van de Vlekkert: Keer op keer voor Spijkenisse naar de tekentafel

0
266

VV Spijkenisse onderkent het belang van een goede breedtesporttak. Coördinator Manuel van de Vlekkert plant, puzzelt en ‘optimaliseert’. “Je hebt flexibiliteit nodig voor de nodige continuïteit.”

Nu de competitie een paar weken onderweg is, kan Van de Vlekkert (52) even uitblazen. Hij heeft een drukke tijd achter de rug. “Als iedereen een paar wedstrijden heeft gespeeld, staat en loopt het”, zegt hij. “Er blijven altijd zaken die aandacht vragen, maar het meeste werk aan de tekentafel is gedaan.”

Vanaf maart, april staat voor Van de Vlekkert als coördinator van de breedtesportteams alles in het teken van het nieuwe seizoen. Hij brengt de spelers in kaart, maakt met trainers samen een voorindeling voor de teams en gaat op zoek naar trainers. “Ik doe alle elftallen buiten de academy”, legt hij uit. “De breedtesport-teams vanaf de JO14.”

Die teams en spelers verdienen net zo veel aandacht van de club als de academy, vindt Van de Vlekkert. “Ieder lid heeft recht op dezelfde mogelijkheden. Niet iedereen bulkt van het talent, maar dat wil niet zeggen dat hij op een zijwagen terecht moeten komen. Als club hebben we jaren geleden dat belang al onderkend. Vergeet niet dat in de breedtesportteams de vrijwilligers van de jongens zitten.”

Goede trainers en trainingsmogelijkheden (twee keer trainen in de week) zijn standaard op sportpark Jan Riedijk. Minder vanzelfsprekend is het dat alles zomaar geregeld is. Van de Vlekkert heeft er een bijna dagtaak aan. “Zeker in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het lastigste is nog de indeling van de teams. In juni/juli kan je de indeling aardig op de rit hebben, maar aan het einde van de zomervakantie blijken er dan toch weer wat afhakers. Dan moet je gaan schuiven met spelers. Twee spelers van het ene naar het andere team. Na de zomervakantie krijg je ook weer wat nieuwe spelers binnen. Jongens die vaak nog niet gevoetbald hebben. Die moeten ook ergens instromen. Alles bij elkaar vergt dat flexibiliteit van ons als organisatie en die flexibilteit is wel cruciaal voor de continuïteit.”

De invoering van pre-selectie-elftallen mag gerust als een succes worden betiteld bij Spijkenisse. “Voorheen waren academy en breedtesport strikt gescheiden, maar met de pre-selectie hebben we een tussenstap kunnen creëren. Een tussenstap die ervoor zorgt dat talentvolle jongens op niveau kunnen spelen, maar ook afvallers van de academy een vangnet geeft. Het ene spelertje ontwikkelt zich eenmaal later dan de ander. Het komt regelmatig voor dat via de Pre-selectie een speler doorstroomt naar de academy.”

Spijkenisse is volgens Van de Vlekkert constant bezig te kijken naar ‘optimalisatie’. “Ook wij hebben als club veel jongens zien vertrekken als ze van de junioren naar de senioren gingen. We hebben een overbrugging gevonden in onder 23. Eén van die teams speelde afgelopen seizoen in de B-categorie als Spijkenisse 2 in de B-categorie in de vierde klasse. Ze zijn daar met twee vingers in de neus kampioen geworden. Dit seizoen spelen ze in de tweede klasse in de A-categorie. Het is constant puzzelen en kijken naar de opties met als doel zoveel mogelijk leden binnenboord te houden.”

Klik op VV Spijkenisse voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Spijkenisse voor meer informatie over de club.