Magere prestaties, verrassend slot voor FC Dordrecht

0
440
FC Dordrecht seizoensoverzicht

FC Dordrecht is begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen 2023-2024. Het voorbije seizoen bood op sportief gebied, met een achttiende plek als eindklassering, weinig om te genieten. De afsluiting met het eerste klimaatneutrale duel, thuis tegen TOP Oss, zorgde voor een opmerkelijk slotakkoord. Een terugblik aan de hand van verschillende thema’s.

DORDRECHT – Even de kille cijfers op een rijtje: FC Dordrecht behaalde het afgelopen seizoen in 38 wedstijden 35 punten, boekte negen overwinningen, speelde acht keer gelijk en verloor dus 21 keer. Op basis van het doelsaldo bleef de club daarmee het puntgelijke FC Den Bosch net voor op de ranglijst.

Seizoensverloop
Na de sterke tweede helft van het seizoen 2021-2022 begon FC Dordrecht met de nodige verwachtingen aan de nieuwe jaargang. Een positie tussen plek tien en veertien was het streven, met een schuin oog (eventueel) naar de play-offposities. Maar op een sterke fase in het eerste competitiedeel na, kwam die optionele eindklassering nooit in de buurt. FC Dordrecht raakte in vergelijking met het seizoen ervoor de complete aanvalslinie kwijt: Stijn Meijer vertrok naar PEC Zwolle, Jacky Donkor kreeg zijn transfer naar Excelsior en de van Feyenoord gehuurde Christian Conteh keerde eerst terug naar Rotterdam om vervolgens een transfer naar Dynamo Dresden te maken.

Vanuit het netwerk van trainer Michele Santoni kwam de geroutineerde Italiaanse spits Samuele Longo naar de Krommedijk en ook de Fransen Malhory Noc en Boubakar Camara werden als nieuwe aanvallers aangetrokken. Ook de van Feyenoord gehuurde Aliou Baldé werd nog als extra wapen toegevoegd. Scoren bleek een probleem, al bleek de snelheid en dreiging van Baldé vaak een wapen. Baldé verdiende met een sterk eerste helft van het seizoen een transfer naar Lausanne-Sport, waarna hij werd opgevolgd door Tidjany Touré (foto). . Longo eindigde het seizoen overigens met twaalf doelpunten op zijn conto.

FC Dordrecht baarde opzien in het eerste deel van het seizoen met de 3-0 overwinning op hoogvlieger en uiteindelijke promovendus PEC Zwolle. Met terugwerkende kracht bleek ook de 1-0 uitzege bij VVV-Venlo een hoogtepunt. In de tweede helft van het seizoen was de 4-0 thuiszege op nacompetitiedeelnemer FC Eindhoven een positieve uitschieter. Het was echter te vaak net niet voor de Dordtenaren, die ver achterbleven bij de te hooggespannen verwachtingen. ,,Ik kan me de frustraties van de supporters voorstellen’’, concludeerde algemeen directeur Hans de Zeeuw van FC Dordrecht aan het einde van de rit.

Klimaatneutraal duel
FC Dordrecht nam afscheid van het seizoen 2022-2023 met een 2-2 gelijkspel tegen TOP Oss. Het resultaat van die wedstrijd zullen velen de komende jaren waarschijnlijk verdringen in hun herinneringen, maar voor altijd staat de wedstrijd in het Matchoholic Stadion te boek als ‘de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlandse (betaalde) voetbal. FC Dordrecht opperde het plan voor de wedstrijd een klein jaar geleden middels innovatiemanager Leon Vlemmings om vervolgens invulling aan het ambitieuze idee te geven. Wat volgde was een stapsgewijze uitwerking met behulp van verschillende partners. Op de wedstrijddag kwam het arbitrale kwartet, maar ook de spelers van FC Dordrecht met elektrische auto’s naar het stadion.

Tegenstander TOP Oss kwam met een spelersbus die op speciale, niet-fossiele brandstof reed. Het grote parkeerterrein voor het stadion was omgetoverd tot een groene oase, maar was niet toegankelijk voor op fossiele brandstof rijdende auto’s. De aanwezige foodtrucks serveerden vegan-voedsel, de drankjes werden aangeboden in klimaatvriendelijke en afbreekbare bekers. ,,Wij kunnen een wereldwijd vraagstuk niet oplossen. Die illusie hebben we ook niet. Maar we kunnen met dit initiatief wel laten zien wat we als voetbalclub eraan kunnen bijdragen als we dat willen’’, stelde Vlemmings tijdens het initiatief, dat veel aandacht (ook vanuit het buitenland) trok.

Krommedijk Kronieken
Vijftig jaar betaald voetbal in Dordrecht, dat is een mijlpaal waar bij stilgestaan mocht worden. Elisa Kuster, FC Dordrecht-supporter in hart en nieren, deed dat met een boek voor de eeuwigheid. Zij bundelde een halve eeuw betaald voetbal in de Merwestad in vijftig verhalen, geïllustreerd met veel fotomateriaal. Het leverde een alleraardigst boekwerk, ‘Krommedijk Kronieken’, op met prachtige verhalen over de club, spelers, trainers, supporters en andere volgers.

Versterkte band met Feyenoord
Hun namen vielen al eerder in dit verhaal: de Feyenoorders Aliou Baldé en Tidjany Touré maakten dit seizoen op huurbasis deel uit van de selectie van FC Dordrecht. In het nieuwe seizoen zal het Feyenoord-aandeel in de Dordtse selectie verder groeien, aangezien de samenwerking met de Rotterdamse landskampioen nieuw leven ingeblazen wordt. Niet alleen op spelersgebied, maar ook in de technische staf en op scoutingsgebied zal Feyenoord de Dordtse organisatie van een impuls gaan voorzien.

Clean sheets
Sportief gezien mochten de hoogtepunten zich niet bepaald aaneenrijgen, op statistisch gebied was het wel een interessant seizoen. Maar liefst negen keer kon doelman Liam Bossin een clean sheet overleggen. Opmerkelijk in een seizoen waarin de Dordtenaren in totaal 68 treffers slikten, met de uitwedstrijd bij het naar de eredivisie teruggekeerde Heracles Almelo (8-1 nederlaag) als wedstrijd met de meeste tegentreffers.

Klik op FC Dordrecht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Dordrecht voor meer informatie over de club.