Lyra wil positieve kant vrijwilligerswerk laten zien

0
259

Lyra gaat de komende jaren veel slagkracht inzetten om nieuwe vrijwilligers te werven en te selecteren. Leden en ouders van leden die ‘weigeren’ dienst te doen, zal de club niet sanctioneren. “We gaan proberen het juist zo aantrekkelijk mogelijk te maken vrijwilligerstaken uit te voeren”, aldus bestuurslid vrijwilligerszaken Jaco Lemckert (46).


Het nieuwe beleid staat op het punt om te worden uitgerold. Voordat de club dat doet, bracht het eerst in kaart hoe de vrijwilligerstaken werden ingevuld. “De conclusie was niet heel verrassend. Zoals bij veel clubs waren bij ons weinig mensen die veel taken uitvoerden. Een groot aantal daarvan had zogenaamde dubbele taken. Als er iemand wegviel, hadden we meteen een groot aantal gaten te vullen”, zegt Lemckert.

Met de herstructurering van de bestuurlijke organisatie, waarbij een duidelijk onderscheid kwam tussen het voetbal- en het niet-voetbalgedeelte, besloot Lyra de koe bij de horens te vatten. “Mijn voorganger is daar al vier jaar geleden mee begonnen”, geeft Lemckert aan. “We zijn als club op zoek gegaan naar een model dat past bij Lyra. Bij veel clubs betaal je een vrijwilligersbijdrage die je kan terugverdienen door vrijwilligerswerk te doen. Daarbij kun je je afvragen of dat gaat werken. Bij veel leden zal de neiging bestaan om hun taken af te kopen. Dan wordt de clubkas gespekt, maar heb je nog altijd een tekort aan vrijwilligers.”

“Wij zitten veel meer op het spoor om leden en ouders van leden enthousiast te maken. De positieve benadering. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen niet weten wat er allemaal bij een voetbalclub als de onze omgaat. Neem onze Rode Brigade, de gepensioneerde mannen. Die zijn er altijd op de club om schoon te maken en allerlei klusjes te verrichten. Maar dat gebeurt wel buiten het gezichtsveld van de grote massa. Kijk wat er op zaterdag allemaal geregeld moet worden. Om iedereen te laten voetballen zijn er ook vrijwilligers achter de schermen nodig.”

Stap één is dan ook om te laten zien wat er gebeurt, wie het doet en hoe het ingevuld wordt. We zijn momenteel bezig met het samenstellen met een vrijwilligersgids waarin alle functies zijn beschreven. Die willen we jaarlijks gaan uitgeven. Leden en ouders moeten een gevoel krijgen wat we doen en hoeveel tijd ze er ongeveer aan kwijt zullen zijn.” Dat geldt ook voor de ouders die training geven aan niet-selectieteams. Lemckert: “Een half jaar geleden zijn we begonnen om die bij te scholen. Je merkt dat dat heel veel enthousiasme losmaakt. De groep wordt steeds groter.”

Het is ook de bedoeling dat er jaarlijks een vrijwilligersmarkt komt. “Die we willen koppelen aan een groot evenement als er veel mensen zijn.” Lyra richt zich in eerste instantie op de nieuwste leden. “Als metafoor gebruik ik vaak de school. Tot groep 4,5 brengen en halen de ouders hun kinderen en ontmoeten elkaar op het schoolplein. Dat verdwijnt als de kinderen ouder worden. Als je de vertaalslag maakt naar het voetbal, betekent dat je je slag al meteen moet slaan bij de JO8, JO9 en JO10.”

Lyra wil het nieuwe vrijwilligersbeleid ‘voorzichtig’ presenteren. “We denken daarbij ook aan een puntensysteem, maar zonder straf dus. Mensen moeten zelf het gevoel hebben dat ze willen bijdragen. Daarom ook delen we een opengevallen functie nu vaak op in drieën. Het zorgt ervoor dat mensen eerder instappen en ook dat ze langer blijven.”

Meer informatie over Lyra? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Westland.