Bijna dertig jaar is Richard Middelkoop trainer. Hij is begonnen in de jaren negentig, als assistent en later als hoofdtrainer bij de toenmalige vierdeklasser DVV Delft. Via sv Nootdorp, twee periodes bij SHO, Papendrecht, Sportlust’46, een stage van een jaar bij FC Dordrecht en drie seizoenen Smitshoek is hij nu aan zijn tweede seizoen begonnen bij FC ’s-Gravenzande. Daarnaast is hij vijf jaar actief geweest als KNVB-docent waar hij de cursussen Pupillen en TC3 (nu UEFA C) verzorgde.
’s-Gravenzande: In het dagelijks leven is Middelkoop (48) werkzaam als stage coördinator bij Yulius in Barendrecht. Yulius helpt kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen. Middelkoop is blij dat de bal dit seizoen alweer een paar weken rolt. “Tijdens mijn eerste seizoen stonden wij naar zes wedstrijden op de tweede plek met maar liefst dertien punten. Zoals iedereen weet zorgde corona ervoor dat het seizoen niet uitgespeeld werd. Werken in het Westland bevalt mij zeer goed. Op de club is alles tot in de puntjes geregeld. De groep is zeer gretig en het mooie is dat ze met alles er vol voor gaan en dat was bij mijn vorige clubs niet altijd zo. FC ‘s-Gravenzande is een heel fijne club, perfect georganiseerd ook. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Als ik dat zie, dan houd ik mijn mond niet. Dan zeg ik dat, dan zorg ik voor feedback. Ik vind dat ik dat moet doen, want ik ben bij FC ’s-Gravenzande meer dan hoofdtrainer. Eigenlijk ben ik een verenigingstrainer, voor de hele doorlopende lijn dus. Dat de club de voortgang van hun jeugdspelers nog soepeler kan maken, dat daar nooit belemmeringen in zijn. Ja, zonder in details te treden, die zijn er nu soms wel en dat kan dus in mijn ogen beter, vooral omdat de selectie uit meer dan tachtig procent uit zelf opgeleide spelers bestaat en omdat de club het beleid heeft om dat nog verder uit te bouwen. We gaan geen spelers halen, maar het doen met wat we zelf in huis hebben. Dan moet de weg waarop we dat gaan doen perfect uitgestippeld zijn. Spelen met zelf opgeleide voetballers, daar zijn natuurlijk ook consequenties aan verbonden. Kampioen worden gaat lastig worden. Degradatie moeten we natuurlijk wel zien te vermijden. Maar dat zal ook niet gaan gebeuren, want we hebben genoeg kwaliteit om ons te handhaven. Daarom moet het ook kunnen om het met eigen jongens te doen. Je ziet links en rechts meer clubs die dat doen of gaan doen en dat is toe te juichen. Eigenlijk zouden alle clubs in moeten zetten op eigen jeugd.”
Richard Elzinga
Voordat ik bij FC ‘s-Gravenzande begon een jaar geleden, wist ik al heel veel van alle spelers. Dat kwam ook omdat Richard Elzinga, de vorige trainer bij FC ’s-Gravenzande, een maatje van me is. Lekker thuis aan de keukentafel praten over spelers, over spelvormen en meer van dat soort dingen. Ik kende de ploeg al, omdat ik er vaak tegen gespeeld had met Smitshoek. Wat ik ook wist was dat er heel goed gevoetbald werd in hun vaste systeem. Plan A dus om het zo maar te noemen. Dat was 4-3-3 en dat liep heel goed, daar hebben ze veel successen mee behaald. Maar er was geen plan B, laat staan een plan C. Daar ben ik als trainer dus mee begonnen. Kort gezegd komt het erop neer dat je eigenlijk niet in een vast systeem moet voetballen, maar dat je daarvan af kunt wijken als dat nodig is. Dat je dus altijd en overal een overtalsituatie probeert te creëren. Dat is een proces dat zal gaan met vallen en weer op staan. Voetbal is heel belangrijk in mijn leven en elke dag ben ik daar mee bezig. Het is zelf zo, ben ik niet bij FC ‘s-Gravenzande aanwezig dan ben ik bij Smitshoek om mijn zoon te trainen.
Voor meer artikelen over FC ‘s-Gravenzande, klik hier.
Voor meer informatie over FC ‘s-Granvenzande , klik hier.