Leon Oomen hamert vooral op plezier bij JO13-2 van De Markiezaten

0
829
de-markiezaten

Zelf speelt Leon Oomen momenteel nog bij een lager team van FC Bergen, maar komend seizoen draagt hij hetzelfde tenue als dat van zijn zoon die actief is bij de JO13-2 van SJO De Markiezaten. Bij die spelersgroep is hij overigens als trainer/leider/assistent-scheidsrechter al een zestal jaar betrokken. ‘We hebben denk ik echt de leukste groep jongens om te begeleiden en dat doen we met heel veel passie en plezier.’

Oomen raakte betrokken als jeugdleider bij het team van zijn zoon toen hij zes jaar geleden begon met voetballen bij FC Bergen. Toen de jeugdafdeling samenvloeide met Nieuw Borgvliet werd hij bij SJO De Markiezaten daar trainer/leider en doet dat nu nog altijd met het grootste plezier. Op de website van de club staan wekelijks ook leuke sfeerverslagen van de gespeelde wedstrijden. “Daar ben ik een jaar of vier geleden mee begonnen, vooral om de ouders inzicht te geven in hoe het er bij de JO13-2 aan toegaat en ze de verrichtingen van hun kind kunnen volgen. We krijgen daarop leuke reacties en blijkbaar valt het ook anderen op. Ik zou het leuk vinden dat meerdere leiders en trainers dit zouden doen, dat maakt het voetbal bij De Markiezaten nog meer levend en te volgen voor iedereen. Bovendien vinden de spelers zelf het ook leuk om terug te lezen.”

Samen met Dave Cloots en Ivo van Eekelen staat Oomen twee avonden per week op het trainingsveld om de dertien jongens van hun team technische en tactisch te ontwikkelen en gaan ze op zaterdagen vol enthousiasme het veld op, met wisselend succes. “Presteren is leuk, maar wij hameren vooral op plezier. Dat is en blijft voor ons de basis van alles! We hebben zeker niet de beste spelers onder onze hoede, maar we beleven héél veel lol onderling en is misschien nog wel belangrijker dan elke week drie punten pakken. Al is geregeld een wedstrijdje winnen natuurlijk wel leuk.”

Met z’n drieën hebben ze de taken prima verdeeld en dat is ook aan het spel van hun eigen zoons die in het elftal spelen terug te zien. “We spelen nu voor het eerste jaar op een groot veld en daardoor hebben we een nieuwe rolverdeling met elkaar afgesproken. Ivo doet de trainingen en bepaald de opstelling terwijl Dave en ik daarbij assisteren. Ik regel de wedstrijdzaken, het vervoer en ben grensrechter. Ik bemerk nu vooral dat het ten goede is gekomen van het spel van mijn zoon, die beter is gaan voetballen sinds deze verdeling. We behandelen al spelers binnen onze groep ook gelijk en iedereen mag bij ons voetballen. Die gasten zijn echt ook vrienden en willen zo lang mogelijk samen in één elftal blijven.”

Als jeugdleider begon hij destijds in de JO7 en groeide met zijn spelers mee naar de JO13-2 waar hij nu vol tevredenheid wekelijks de progressie ziet die de jongens in al die jaren hebben doorgemaakt. “We zijn met een klein groepje begonnen omdat we toen nog op half veld speelden, maar gaandeweg zochten de spelers zelf nieuwe ploeggenootjes erbij. Op de trainingen zijn ze altijd gedreven en leergierig. Steeds werden ze wat beter en nu zien we ook regelmatig tijdens wedstrijden combinaties terug die we hebben getraind. In dat fasen-systeem speel je soms wel eens boven je niveau en dan moet je soms de winst halen uit complimenten die je krijgt.”

”We speelden onlangs tegen de koploper en verloren. Na afloop kwam hun trainer de kleedkamer in en complimenteerde de jongens over het plezier dat onze jongens uitstraalden en dat het opviel wat een leuk, sportief team we hebben. Dat is misschien nog wel het allermooiste compliment om te krijgen. En die trainer had gelijk, want dan vinden wij over onze spelers ook haha.”

Klik op v.v. De Markiezaten voor de laatste artikelen over de club.
Klik pp v.v. De Markiezaten voor meer informatie over de club.