Jerome de Munck is de centrale verdediger van VVGZ 6. Als leider van het team regelt hij alle randzaken, van opstelling tot aan de wissels toe. Dit jaar konden er zelfs al wat overwinningen geboekt worden in de competitie.
De 23-jarige verdediger zit al sinds zijn zesde op de club en heeft altijd in de lagere juniorenteams gespeeld. Als laatste man wist hij zich daar goed te profileren: ‘’Door mijn flinke postuur in mijn jongere jaren miste ik de snelheid en behendigheid om voorin te kunnen spelen.’’ De Zwijndrechtenaar studeert notarieel recht en werkt daarnaast bij een notariskantoor en binnen het bedrijf van zijn ouders. Naast voetbal vind hij het leuk om te kickboksen.
De oorsprong
Het ontstaan van het team weet Jerome nog maar al te goed. ‘’Het zesde is een team dat ongeveer vier jaar geleden ontstond. Het team bestond geheel uit jongens die vanuit de jeugd zijn overgekomen. Het team dat toen nog het tiende elftal heette, was een team met jongens die de gehele jeugd samen hebben gespeeld. Jongens die sinds de F-pupillen meerdere jaren of onafgebroken bij elkaar in het team hebben gespeeld tot en met de senioren.’’ Die saamhorigheid blijkt een grote aantrekkingskracht te zijn: ‘’Gedurende de vier jaren dat wij senioren zijn, zijn er helaas een aantal jongens gestopt, maar er zijn ook jongens teruggekomen die het geluk elders zochten. Ons team bestaat voor een groot deel uit jongens die al velen jaren met elkaar spelen, jongens die vanuit de jeugd zijn overgekomen en bevriende jongens die we hebben overgehaald om (weer) bij ons te komen voetballen’’, aldus De Munck.
Respect en emotie
Zelf geeft de verdediger aan dat het zesde niet zómaar een team is. ‘’Ik denk wat ons team uniek maakt is dat wij elkaar respecteren en dat iedereen gelijk is. We zijn een team met allerlei kwaliteiten binnen en buiten het veld.’’ Dit is een belangrijke kernwaarde voor deze ploeg. ‘’Ik denk dat wij als team van elkaar kunnen respecteren dat we kunnen verschillen, maar dat dat geen enkel probleem is. Ik denk dat iedereen zich bij ons welkom voelt. Iedereen is bij ons gelijk. Dat houdt in dat we alles samen doen’’, vult Jerome aan. ‘’Bij ons in het team en op de vereniging zijn er dingen die minder leuk zijn. Het liefst wil iedereen voetballen, maar er zijn bij een vereniging ook andere verplichtingen. Iedereen komt bij ons aan de beurt om bardienst te draaien en dat weet een ieder ook. In het veld hebben we ook veel plezier, omdat het bij ons niet enkel en alleen om de overwinning gaat. We zijn wel fanatiek, maar we kunnen als team goed de balans vinden tussen fanatisme en emoties die daar toch bij komen kijken.’’
In een team waar emoties en respect hand in hand gaan, zijn ook hoogte- en dieptepunten. ‘’Ik denk dat de piek toch wel dit seizoen is. De eerste seizoenen, voor zover Corona geen parten speelde, stonden we stijf onderaan. We zijn een team dat niet vaak wint, maar sinds dit seizoen hebben we toch al een paar wedstrijden met een overwinning mogen afsluiten.’’ Daarnaast zijn de trainingen altijd fanatiek. ‘’Onze trainer, Marco, traint sommigen van ons al vanaf de eerste jaren. Marco traint ons altijd op dinsdagavond. We trainen vaak anderhalf uur. Meestal beginnen we met een warming-up, dan een loop oefening of een pass oefening. We eindigen altijd met een partij’’, vertelt de verdediger.
Voetbaluitjes
Een koning van de derde helft, die heeft VVGZ 6 niet. Geheel op eigen wijze legt Jerome dit uit: ‘’Ik denk als we het met staatsinrichtingen vergelijken, dat wij eerder een oligarchie hebben. Waarbij er na de wedstrijd altijd een aantal jongens blijven hangen.’’ Voor De Munck blijven de jaarlijkse teamuitjes het leukst: ‘’Dan gaan we met het team in een huisje zitten en lekker drinken en feesten. Van voetballen zelf komt het vaak niet. Het gaat dan echt om de gezelligheid met elkaar’’, sluit hij af.
Klik voor meer artikelen over VVGZ.
Klik voor meer informatie over VVGZ.