Kantinebeheerster José van Steenpaal: ‘Ik heb dit altijd al gewild’

0
118

José van Steenpaal is van onschatbare waarde voor Cluzona. De kantinebeheerster draait enorm veel vrijwilligersuren voor de club en staat altijd voor iedereen klaar. Het VoetbalJournaal ging op de koffie in een van de meest sfeervolle kantines van deze regio.

Een zonnige zaterdag ochtend in Wouw. Het mooiste moment van de week is voor vele jonge voetballertjes aangebroken. In de blauw-witte tenues van Cluzona huppelen de kleine mannetjes fanatiek rond over het sfeervolle sportpark De Doelen, waar het ruikt naar vers gemaaid gras. De hoge, enthousiaste kinderstemmetjes schallen over het sportcomplex en binnen klinken de klanken van vrolijke muziek. Daar, in de sfeervolle kantine, is José van Steenpaal in de keuken van het clubgebouw bezig met klusjes. De vriendelijke kantinebeheerster straalt van oor tot oor en een vergelijking met de jonge voetballers buiten is op zijn plaats: ook Van Steenpaal geniet van deze zaterdagochtend, maar dan op haar eigen manier.

”Om het voetbal geef ik ook zo veel hoor, dat weet men hier ook maar al te goed. Ze hoeven bij mij niet aan te komen met tactische analyses”, zegt de kantinebeheerster. “Ik vind het veel belangrijker dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft en dat niemand iets tekort komt.”

In de kantine van Cluzona zit dat wel snor. Terwijl Van Steenpaal aanschuift aan een tafeltje, houden twee jongemannen de boel draaiende door de gasten te voorzien van ranja, koffie en warm worstenbrood. “Alles en iedereen loopt hier door elkaar heen, dat vind ik het mooie van een hechte club als Cluzona”, legt de geboren en getogen Wouwse uit. “Iedereen telt hier mee. Het team van kantinepersoneel bestaat uit zeven leden en de samenwerking gaat super. Ik heb ook een goede band met spelers van de seniorenteams en ken ook de allerkleinsten en de ‘oudjes’ van Cluzona bij naam. Het is één grote familie en ze zien mij hier een beetje als het moedertje van de boel”, lacht ze.

Voor die ‘familie’ staat Van Steenpaal altijd klaar. Al vier jaar is ze kantinebeheerster op sportpark De Doelen en in de winterperiode is ze zelfs elke dag aanwezig op de club. “Op doordeweekse trainingsavonden in de winter zorg ik dat ouders en spelers iets kunnen drinken. Op donderdagavond kan dat sowieso altijd. Dan is het clubavond en is het altijd zeer gezellig”, zo vertelt ze over haar Cluzona-schema. “Op vrijdag komen de oudere leden hier regelmatig klussen of kaarten en zorg ik dat ze koffie krijgen. En op zaterdag en zondagen ben ik hier vaak van 08.00 tot sluitingstijd.” Het interieur van de kantine toont gelijkenissen met een kroeg en in de regio is de derde helft van Cluzona zeer beroemd. Van Steenpaal schiet in de lach als dit onderwerp ter sprake komt. “Het is hier altijd één gezellige boel. Achter de bar is het soms hard werken, maar ik geniet er met volle teugen van. De sfeer is namelijk top.”

Van Steenpaal kan zich onmogelijk een leven zonder Cluzona voorstellen. “Ik heb deze functie als kantinebeheerster altijd al gewild. Voorheen had ik geen tijd voor deze taak, maar ik vind het fantastisch dat ik nu deze rol wel in kan vullen. Cluzona is een heerlijke club en ik ga hier voorlopig niet weg.”