Juliën van Vugt: ‘Unitas’30 bulkt van het talent’

0
246

Juliën van Vugt staat volgend seizoen samen met zoon Eddy en Joris Hendrikx voor de groep bij Unitas’30. De 74-jarige oefenmeester ziet ontzettend veel potentie in de club en het eerste elftal. De toekomst ziet er volgens Van Vugt rooskleurig uit.

Wie de tijd neemt om met Juliën van Vugt over voetbal te praten, raakt vanzelf geïnspireerd. De 74-jarige trainer is een boeiende verteller, met een duidelijke mening over het spelletje en zijn Unitas’30. Want hoewel hij zelf nooit een wedstrijd in het shirt van de club van de Leur speelde, is hij inmiddels wel een clubicoon geworden. Unitas’30 kent sinds de eeuwwisseling geen al te best track record kijkende naar de hoofdtrainers. En altijd was daar Van Vugt om in te stappen als een oefenmeester uit de laan werd gestuurd of zelf de handdoek in de ring gooide.

Halve marathons
De Guus Hiddink van Unitas’30, als trainer dan. En, wel een fitte versie van de professional uit Varsseveld. “Ik liep op mijn vijftigste nog voorop bij de trainingen en rende halve marathons. Inmiddels doe ik nog aan golf en tennis.” Hij heeft een hart voor de club gekregen. “Het is een bloeiende vereniging, met goede mensen in de organisatie. Ze hebben echt kennis van zaken. Dat mijn zoon Eddy hier eerst speler was en nu trainer speelt ook een belangrijke rol.”

Sinds de eeuwwisseling liep Van Vugt bij Unitas’30 rond. Eigenlijk werd hij aangesteld als verantwoordelijke voor de technische zaken. “Ik woonde naast de secretaris van de club en die vroeg me deze functie in te vullen. Ik had 27 jaar lang bij zeven verschillende clubs als trainer op het veld gestaan, was daar wel klaar mee, maar dit vond ik wel wat. Alleen zijn we niet echt gelukkig geweest met het aanstellen van trainers, om uiteenlopende redenen. Ik heb de papieren en stapte steeds in als interim.”

Papierwerk
Dit seizoen staat zoon Eddy samen met Joris Hendrikx voor de groep bij Unitas’30. Twee jonge trainers, die het aardig doen in het eerste seizoen na de promotie naar de eerste klasse. “Joris is een fantastische vent en geweldige trainer, Eddy is communicatief enorm sterk. Het is een heel goed duo, alleen hebben ze de juiste papieren niet. Ik ga ze volgend jaar helpen.” Zijn brok aan ervaring is een waardevolle aanvulling voor de staf. En Van Vugt senior is er heus niet alleen voor het papierwerk. “Ik zal eindverantwoordelijk zijn. Dat papiertje is leuk, maar daar gaat het niet alleen om.” Anders zou Van Vugt niet ingestemd hebben met een terugkeer, aangezien hij er ook aardig wat voor opgeeft. “Ik heb een huis op Mallorca, daar besteedde ik het afgelopen jaar flink wat tijd met mijn vrouw. Dat moet ik nu inleveren.” Maar dat heeft de oefenmeester graag over voor Hendrikx en zijn zoon. Hij verwacht een vlekkeloze samenwerking. “Eddy en ik kunnen de zaken heel goed scheiden, hebben het thuis zelden tot nooit over voetbal.”

Talent
Juliën van Vugt nam de afgelopen jaren afstand van Unitas’30. Hij is de club echter wel blijven volgen en zijn handen beginnen te jeuken nu hij weer aan de slag mag. “Er zit ongelofelijk veel potentie in deze club. Het eerste elftal bulkt nu al van het talent en dan komt er nog een hele goede generatie aan. De JO19-1 is echt een lust voor het oog, we krijgen te maken met een luxeprobleem.” Het is tijd om stappen te zetten, zo zegt hij gedecideerd. “De kwaliteiten en accommodatie zijn ernaar om omhoog te kijken. Als we de organisatie nog wat kunnen aanpassen, heb ik heel veel vertrouwen in de toekomst. Uit een industriële plaats als Etten-Leur valt meer te halen qua mogelijkheden voor een voetbalclub. Wij moeten binnen nu en twee jaar naar de hoofdklasse kunnen, met eigen mensen.”

Meer informatie over Unitas’30? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Etten-Leur.