Jubileumboek Madese Boys ‘geen mosterd na de maaltijd’

0
436

Madese Boys presenteerde onlangs het jubileumboek voor het 90-jarig bestaan. Dat gebeurde twee jaar na het werkelijke jubileum, dat niet werd gevierd vanwege de coronaperikelen.

“Je kan zeggen dat het mosterd na de maaltijd is, maar zo voelt het niet”, zegt Cees Ligtvoet (74). Met Jan Mutsaars is hij de co-producent van het jubileumboek, dat nu door leden, supporters, sponsors en alle andere geïnteresseerden Madese besteld kan worden.

“Jan heeft de foto’s en lay-out gedaan, ik heb de verhalen gemaakt”, zegt Ligtvoet. Menig uurtje zit in het boek, dat meer dan honderdtwintig pagina’s telt en door de bijdrage van de supportersvereniging slechts tien euro kost. “Het is een foto/tekst-boek”, legt Ligtvoet uit. “Aan de hand van beeld en een klein stukje tekst vertellen we over de geschiedenis van de club.”

“Bij eerdere jubileumboeken is heel veel over de geschiedenis geschreven.” Het boek bevat volgens Ligtvoet ook anekdotes.

Ligtvoet is al sinds 1974 betrokken bij Madese Boys. Dat jaar werd hij gevraagd voor het bestuur. “Ik had helemaal niets met Madese Boys, maar wel met het vrijwilligersleven. Ik ben twee jaar penningmeester, daarna heb ik jarenlang de redactie van het clubblad gedaan.”

Dat was in een tijd dat clubbladen nog ‘op papier’ uitkwamen en konden rekenen op veel lezers. “We hadden een behoorlijke redactie en staken er altijd veel tijd en werk in”, zegt Ligtvoet. “Geen verslagen van wedstrijden hé. Dat wilde ik niet. Dat las geen kip omdat het zes weken eerder was gebeurd. Nee, het was een serieus clubblad. Ik had er ook een eigen column in.”

Het doet Ligtvoet jaren na dato nog steeds pijn dat ‘De Echo’, zo heette het clubblad, op een dag moest verdwijnen. “Dat was in 2009. Eén bestuurslid heeft dat doorgedrukt. Het blad zou niet meer rendabel zijn. Ik geloofde daar niks van, want het ontplofte van de advertenties.”

Ligtvoet maakte voor diverse jubileumboeken verhalen en interviews met inmiddels overleden Madese Boys-voetballers en -vrijwilligers. Hij kan de ene na de andere anekdote vertellen zoals over het Madese Boys na de Tweede Wereldoorlog. “De club had toen één bal en die was kapot. De kas was echter leeg en er was geen geld om die bal te repareren. Toen hebben een aantal mensen in Made geld bijeen gebracht. Zo’n arme club, dat kon niet langer.”

De oorlog had voor de club sowieso grote impact. “De Duitse bezetters wilden graag voetballen tegen Madese Boys. Dat plaatste de spelers voor een dilemma, want ze waren bang dat ze te maken kregen met represailles als ze van die Duitsers zouden winnen. Op een gegeven moment was het helemaal over met die wedstrijden, want alle spelers waren ondergedoken, bang dat ze voor de Arbeitseinsatz in Duitsland te werk werden gesteld.”

Op sportief gebied leerde Ligtvoet Madese Boys vooral kennen als de ploeg van ‘heen en weer’. “We hebben vette en magere jaren. Dan hebben we een opmars van de vierde naar de tweede klasse, dan weer maken we een duikvlucht in omgekeerde richting.”

Dat Madese Boys zijn 90-jarig jubileum niet echt kon feesten is volgens Ligtvoet al dun en breed verwerkt. “Ach joh. Dat hebben we allang goedgemaakt. Madese Boys grijpt alles aan voor een feestje. Heb met ons geen medelijden.”

Klik op de link voor meer artikelen over Madese Boys
Klik op de link voor meer informatie over Madese Boys