Jong sparta onderuit tegen Spijkenisse

0
123

Groenwitten winnen met 1-3 van Jong Sparta. Beide ploegen speelden zeker niet in de sterkste opstelling. Spijkenisse bracht een mengelmoes van eerste elftalspelers en talentvolle jongeren op de mat en ook Sparta bracht spelers op het kunstgras van Het Kasteel die wedstrijdritme moesten opdoen.

Rotterdam – Maar wel speelde de profs Thomas Verhaar en Eduard Duplan mee bij de gastheren. Het ‘nieuwe’ Spijkenisse viel vooral de enorme geestdrift op om met een goed resultaat huiswaarts te keren. En, dat lukte. De mannen van assistent-trainer Cees van Sintmaartensdijk verrasten de tweede divisionist Jong Sparta in eigen huis met 1-3 (1-1). Peter Wubben verzorgde de training voor de niet-geselecteerden op het sportpark Jaap Riedijk.

De thuisclub startte het duel in een hoog tempo, wat even het ergste deed vrezen. De jonkies van Spijkenisse speelden echter vrij en frank mee en pakten het initiatief in de ontmoeting waar de mogelijkheid zich voordeed. En, zo ontpopte Spijkenisse zich als een gelijkwaardige tegenstander, die op kansen loerde om de thuisclub pijn te doen.

Doch op dit niveau wordt elk klein foutje genadeloos afgestraft. In de 12e minuut werd even getreuzeld bij het wegwerken van de bal uit de gevarenzone en Thomas Verhaar sloeg genadeloos toe: 1-0.

Heel even was Spijkenisse uit het veld geslagen doch de ploeg herstelde zich snel en zocht met prima combinatiespel de snelste weg naar het vijandelijke doel. Zo ook in de 35e minuut. Op topsnelheid op de linkerflank liet Adam El Fazasi twee tegenstanders als beginnelingen staan, zette de bal op maat voor waardoor Rephendry Amsterdam het leder gemakkelijk binnen schoot: 1-1.

Veel wissels

In de rust wisselden beide ploegen en bij Jong Sparta maakte Sven Mijnans, afkomstig van Spijkenisse, zijn opwachting. Hetzelfde spelbeeld als voor de rust. Een fel jagend Jong Sparta, een op kansen loerend defensief gedegen Spijkenisse, waardoor de toeschouwers een aantrekkelijk schouwspel kregen voorgeschoteld.

In de 53′ minuut ontvouwde Spijkenisse weer een aanvallend juweeltje. Met drie tussenstations verplaatste Spijkenisse de bal naar de voorhoede en kwam de gretige Rephendry Amsterdam in balbezit. Hij zette zijn tegenstrever op zij en joeg de bal snoeihard in de kruising: 1-2.

Daarmee was de koek nog niet op. Jong Sparta joeg op de gelijkmaker maar Spijkenisse was bepaald niet onder de indruk van die drift en hield het hoofd met rust en beleid koel. Als opvallende rots in de branding presenteerde Sirano Kartosonto zich en ontpopte zich gaande de wedstrijd meer en meer als leider van de Spijkenisse-defensie. De uiteindelijke genadeslag bracht ook al zo’n jong talent toe. Negen minuten voor het laatste fluitsignaal scoorde Tyrone Zuidgeest de beslissende treffer. Uit een voorzet vanaf de linker vleugel kopte Zuidgeest de bal in het Sparta-doel: 1-3.

Jong Sparta-Spijkenisse 1-3 (1-1). 12′ Thomas Verhaar 1-0, 35′ en 53′ Rephendry Amsterdam 1-1 en 1-2, 81′ Tyrone Zuidgeest 1-3.

Met dank aan Piet van Dijk (tekst) en Rene Amsterdam (beelden)