John Zuijderwijk: ‘We maken mensen blij, dat is toch schitterend!’

0
298

Op zijn achtste werd John Zuijderwijk lid van Verburch en sindsdien is de Poeldijker niet meer weg te denken bij de vereniging die vorig seizoen onder zijn leiding promoveerde naar de tweede klasse. Hij is een kind van de club. “In principe wil ik gewoon altijd bij Verburch blijven. Als de club dat ook wil. Ja, of Feyenoord moet komen natuurlijk”, lacht hij.

Voor Verburch is het een bijzonder jaar. De promotie in juni via de nacompetitie naar de tweede klasse – voor het eerst in de geschiedenis – was een absoluut hoogtepunt. En niet alleen voor de selectie van de club. “In die periode ben ik zo vaak aangesproken door mensen in Poeldijk. In de supermarkt bijvoorbeeld. Maakt een supporter een praatje met je. Dat is wel mooi hoor. Je ziet dat mensen in het dorp er echt blij van worden dat wij presteren.”

Aan radio gekluisterd

Zuijderwijk glundert. “Weet je hoeveel ‘oude baasjes’ aan de radio gekluisterd zitten om de verrichtingen van ons te volgen? Echt veel hè. Dat zeg ik ook tegen mijn spelers. Je maakt mensen blij, dat is toch schitterend. Verburch zit ook enorm in de lift. Op alle vlakken. We maken zo ontzettend veel stappen. Daar maak ik als clubman graag deel van uit.”

Die lijn is enkele jaren geleden ingezet, vertelt de 57-jarige Zuijderwijk. “Met het aanstellen van goede trainers voor onze jeugdelftallen. Daar plukken we nu de vruchten van. Je ziet het niveau groeien. Van de hele club dus. De eerste jeugdspelers halen nu ook het eerste team. Zeker aan het eind van de competitie vorig jaar speelden we met veel eigen jeugd.”

Beleving

Zuijderwijk, net als zijn vader voormalig speler van het eerste team, beschikt bij Verburch over een jonge selectie. Een groep die moet proberen om zich te handhaven in de tweede klasse. “Weet je wat ik echt mooi vind? Dat de beleving bij die jongens heel anders is dan een paar jaar geleden. Toen wij vorig seizoen via de nacompetitie promoveerden, wilden we dat ook echt. Dat was het absolute doel. In de periode daarvoor was dat toch anders. Toen was het bereiken van de nacompetitie al een prijs. Je ziet elk jaar een stukje progressie. Een andere manier van sport beleven.”

In de tweede klasse wil Verburch in een competitie met onder meer Westlandia, Sportclub Monster, Neptunus-Schiebroek en HBSS vooral een goed figuur slaan. “Het niveau ligt een stuk hoger dan in de derde klasse. Dat merkten we gelijk. Als je vorig seizoen een wedstrijd minder speelde, kon je nog wel winnen. Dit jaar absoluut niet. Het wordt een stuk moeilijker in de tweede klasse, dat is prima. We gaan op onze manier proberen mee te doen. Met leuk voetbal”, aldus Zuijderwijk, die bezig is aan zijn zesde seizoen als hoofdtrainer.

Ontwikkelen

“Ik moet inmiddels toch wel de langstzittende trainer zijn van Verburch”, lacht hij. “Ik ben er eigenlijk ingerold, na veel andere functies binnen de club. Ik weet nog goed dat ik destijds dacht: moet ik dat wel doen? Maar het is echt leuk, het voegt iets toe aan je leven. Ik ontwikkel me ook. Als mens en als trainer. Ik heb in de afgelopen zes jaar echt veel geleerd. Het trainersvak is een ervaringsvak. Het gaat steeds makkelijker, maar je moet oppassen dat je niet op de automatische piloot gaat werken. Daar waak ik voor. Ik blijf gedreven. Zoek altijd

naar verbetering en lees ook veel voetbalboeken. Ik wil groeien. Dat eis ik ook van mijn spelers. We gaan er met z’n allen alles aan doen om in die tweede klasse te blijven. Als het aan mij ligt blijf ik nog lang bij Verburch. Weet je, ik ga bij een andere club niet meer vinden dan bij deze vereniging. Echt niet!”

Kaderstukje:

Ultim Real Estate is sinds dit seizoen de trotse hoofdsponsor van het eerste team van Verburch. “Wij zijn een allround vastgoedonderneming met oog voor kwaliteit, mens en omgeving. We zijn actief betrokken bij vastgoedprojecten in de Randstad”, zegt Stef van Zijl. Dat Ultim Real Estate nu op de borst prijkt van de spelers van Verburch 1, doet hem goed. “Niet eens perse voor extra naamsbekendheid, we vinden het vooral leuk dat we iets kunnen betekenen voor Verburch en het lokale voetbal op deze manier.”

Klik op vv Verburch voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Verburch voor meer informatie over de club.