Johan Teulings merk aan mensen dat ze zich niet willen binden aan DSC

0
137

Voetbalclubs draaien op verschillende pijlers. Het belangrijkste is natuurlijk het voetbal zelf, iedere zaterdag of zondag ‘de wei in’. Maar buiten de trainingen en wedstrijden om is er meer, bijvoorbeeld de sponsoring. Een club kan niet zonder sponsoren. Daar weet Johan Teulings alles van, al ruim twintig jaar maakt hij deel uit van de sponsorcommissie bij DSC.

mandemakers banner

KERKDRIEL – In al die jaren veranderde er volgens Teulings niet veel op het gebied van sponsoring. Althans, niet op sponsoring an sich. Wel voor de DSC-man zelf. “Je moet de sponsoren kennen. Ik zit er al twintig jaar bij. In mijn leeftijdscategorie – ik ben 56 – ken ik de mensen van tien jaar ouder tot tien jaar jonger allemaal wel. Maar de mensen tussen de 25 en 45 ken ik niet allemaal. Daar zitten best veel bedrijven die misschien wel willen sponsoren, maar ik ken ze niet. Daarom is het belangrijk dat je in je commissie een mix hebt van leeftijden om sponsors te kennen én te benaderen.”

Dat is bij DSC nu niet het geval. Onder meer de voorzitter Arnold Verbeek helpt mee, omdat er niet genoeg actieve commissieleden zijn. Het is een probleem waar veel clubs mee te maken hebben. “De jongeren willen zich vaak niet binden. Iedereen roept dat het makkelijk is om sponsors te vinden, ‘die zijn er zat’. Maar als je dan vraagt of ze in de commissie komen en mee gaan zoeken, dan blijft het stil. Tegenwoordig willen mensen op projectbasis wel helpen, maar op het gebied van sponsoring is het moeilijk om iets op projectbasis te doen.”

Jonge aanwas
Teulings hoopt dus vooral op nieuwe en jonge aanwas voor de commissie, om op die manier de club op het gebied van sponsoring te laten floreren. Het is nu overigens niet zo dat het slecht gaat. “Nee, we hoeven niet te klagen. Absoluut niet. We hebben vier hoofdsponsors. Er zijn bijna twintig businessclubleden. En we hebben een stuk of zeven ‘hoofd jeugdsponsors’, die echt de jeugdopleiding sponsoren. Daarnaast hebben we nog de reclameborden en tenues. Ik denk dat we makkelijk nog tien, twintig of misschien dertig reclameborden meer kunnen verkopen dan er nu hangen.”

“Het grootste probleem zit hem in de tenues.” Bij DSC zijn er 35 jeugdelftallen. “Ga het maar eens regelen, voor alle teams een shirtsponsor. Dan moet je dus 35 sponsoren van ongeveer duizend euro hebben. En dat om de drie, vier of maximaal vijf jaar. De A1, B1 en C1 lopen er perfect bij. Die hebben meestal een trouwe supportersclub van ouders die meegaat, omdat de kinderen hoog voetballen. Bij een B2 valt het ook allemaal wel mee. Maar bij de B3 worden de kinderen toch vaker afgezet en wordt er gezegd: ‘veel plezier’. Dan wordt het moeilijker. Voor de A1 heb ik misschien wel vijf of zes potentiële shirtsponsors, maar voor de F4 niet één. Maar dat komt dus ook omdat je die mensen niet kent.”

Binding
En dat laatste is eigenlijk het belangrijkste bij de zoektocht naar sponsors. “Je moet tijd hebben om ze te benaderen, vragen te stellen, een mailtje te sturen. Maar het gaat bijna altijd om sponsors die een bepaalde binding hebben met de club. De zoon of dochter voetbalt er, een kleinkind of je gaat regelmatig kijken. Dan word je sponsor, ik zal zelf bijvoorbeeld ook niet snel sponsoren bij de hockeyvereniging, omdat ik daar niets mee heb.”

Qua sponsors heeft DSC dus niet te klagen, wat sponsoring betreft gaat het goed. “Sponsors genoeg. We hebben alleen mensen nodig die ze dus benaderen. Vanaf de zijlijn roepen is makkelijk, hopelijk willen mensen ook iets gaan doen!”

Voor meer informatie over Dilettant, klik hier.
Meer artikelen lezen over Dilettant, klik hier.