Jeugd Vriendenschaar volop in ontwikkeling

0
312

CVV Vriendenschaar heeft de jeugdopleiding op de schop genomen. Onder leiding van hoofd jeugdopleidingen Tim Copper en zijn rechterhand Wim Kuizenga is een begin gemaakt met een nieuwe aanpak. “We staan pas aan het begin van het proces.”

Copper (38) kent de club door en door. Hij groeide er op als jong voetballertje, haalde er het eerste elftal en dook weer later op als trainer van de D1, B1, A1, het tweede seniorenelftal en als assistent-trainer van de hoofdmacht. Omdat hij de club goed kent, kan hij wat makkelijker kritiek geven op zaken die in het verleden minder goed geregeld waren. “Ik ga zeker niet zeggen dat we alles goed voor elkaar hebben. Zeker niet. We hebben juist een lange weg te gaan. We komen uit een situatie waarbij het ging zoals het ging. Daarin waren we als Vriendenschaar geen uitzondering, want bij veel clubs was dat zo. We hebben nu een duidelijk beleid voor ogen, maar weten tegelijkertijd ook dat het tijd kost om dat beleid uit te voeren.”

Copper wijst op het gelijke kansen-project van de KNVB, dat door Vriendenschaar is omarmd en als basis dient voor de jeugdopleiding. “In theorie betekent het dat je in de onderbouw anders selecteert dan voorheen. Je kijkt naar lengte, naar ontwikkeling, maar ook naar beleving en passie.  Doel is, de naam zegt het al, om ieder voetballertje dezelfde kansen te geven en dat aan ieder jongetje of meisjes dezelfde voetbalstof wordt aangeboden.”

“Daar zijn we twee seizoenen geleden mee begonnen. Omdat het een andere benadering is, zijn we met de jongste teams, JO8 en JO9, gestart. Voor de oudere jeugd is het te verwarrend als je het in hogere leeftijdscategorieën ook meteen zou inpassen.”

Copper constateerde echter dat de invoering van het nieuwe beleid nogal wat gevolgen had voor het kader. “Er werd ineens veel meer gevraagd van de trainers. Dat we te weinig goed geschoolde trainers hadden kwam meteen aan de oppervlakte. We zijn een erkend leerbedrijf en hebben veel stagiaires lopen, maar dat alleen is natuurlijk niet de oplossing. De club moet ook investeren in opleidingen en heeft dat ook ingezien.

Copper kreeg als hoofd jeugdopleiding veel op het bordje. “Ik bemoei me niet alleen met de jeugd, maar ook met de onder 23 en de senioren. Dat is prima, maar voor één man gewoon niet te doen, zeker als je als club iets wil opzetten.”

Met Wim Huizenga, die technisch coördinator is van de onderbouw, als rechterhand wordt werk gemaakt van de invoering van het nieuwe trainen. “Wim is de man die de trainers moet overtuigen en meenemen in de nieuwe manier van denken. Dat heeft tijd nodig.”

Tegelijkertijd is het volgens Copper ook belangrijk dat er een duidelijke lijn komt voor de midden- en onderbouw. “Dan heb ik vooral over de omgang. Kinderen zijn veel gebekter dan pak ‘m beet tien, vijftien jaar geleden. Als club hebben we ook wel een idee hoe we daar mee om willen gaan.”

Ondertussen knoopt Copper ook relaties aan met andere verenigingen in Culemborg. “Als club hebben we het lokale sportakkoord ondertekend. Ik zie dat akkoord als kansen voor verbinding. Daarvan profiteren we nu al volop. Onze voetballertjes krijgen val- en preventieles bij judo en looptraining bij de atletiekvereniging. Dat willen we verder uitbouwen. Er zijn ook al contacten met de plaatselijke crossfit.”

Klik op Vriendenschaar voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Vriendenschaar voor meer informatie over de club.