Jan van Fessem is secretaris bij Madese Boys

Op achtjarige leeftijd was Jan van Fessem al te vinden op de velden van de Madese Boys. De geboren en getogen Mayenèr heeft door de jaren heen steeds andere functies bekleed, maar is tegenwoordig actief als secretaris.

“Voetballen in je eigen woonplaats met vrienden, dat is wat mij altijd betrokken heeft gehouden bij de vereniging”, aldus Jan. De 56-jarige vrijwilliger is in 1974 begonnen bij de club en heeft eigenlijk nooit meer afscheid kunnen nemen. “Ik heb alle niet-selectie (jeugd)teams doorlopen en ben uiteindelijk doorgestroomd naar de senioren. Het ene jaar speelde ik in het tiende en een andere jaar in het zevende team, maar dat kwam dan doordat er minder seniorenteams waren dat jaar. In 2002 ben ik gestopt. Ik heb mij nooit benadeeld gevoeld, omdat ik niet in selectieteams heb gevoetbald”, vertelt hij. Buiten zijn eigen spel is hij al vrij snel aan de gang gegaan als vrijwilliger. Zo was hij van 1986 tot 1997 elftalleider bij het seniorenteam waar hij speelde, 1995 tot 1997 jeugdleider/trainer bij de C1 en C2, 1997 tot 2005 coördinator van de E en F-jeugd, 2005 tot 2015 wedstrijdsecretaris van de jeugdteams, 1999 tot 2015 lid van de jeugdcommissie en van 2016 tot 2020 ledenadministrateur. Ook bekleedt hij vanaf 2005 tot heden de functie webredacteur, beheerder SportlinkClub en ondersteund hij andere vrijwilligers die zijn vorige functies over hebben genomen.

Dominos_voorjaar2021

Functie overname

Jan was in eerste instantie niet van plan om de nieuwe secretaris te worden bij Madese Boys. “Vijf jaar geleden ben ik al eens door onze vorige secretaris Winy Broeders gevraagd of ik zijn functie zou willen overnemen als hij zou stoppen. Ik gaf toen aan dat ik al genoeg deed binnen de vereniging en geen interesse had. Toen Winy in 2019 stopte en daarna als ad interim verder ging, heeft het bestuur mij gevraagd of ik toch nog eens met hen wilden praten. Na een introductie wat de functie inhield van secretaris, kwam ik met een lijstje met taken die ik op dat moment vervulde en dat er toch wel het één en ander door anderen moest worden overgenomen. Dat is nog niet helemaal gelukt”, vertelt de vader van drie kinderen.

Clubtrots

Toen Van Fessem begon bij Madese boys als lid van de jeugdcommissie, organiseerde hij de Paasinstuif, om kinderen te stimuleren op voetbal te gaan. Ieder jaar deden er steeds meer kinderen aan mee, iets waar hij nog steeds trots op terug kijkt. Ook zorgen zijn actieve jaren bij de vereniging voor verbondenheid. “Ik denk dat als je al vanaf je achtste jaar onafgebroken lid bent van dezelfde vereniging, ondertussen mijn kinderen weer zijn gestopt en ik nog steeds actief ben binnen de club, je wel kunt spreken dat je je verbonden voelt met de club”, vertelt hij. Doordat hij meerdere functies bekleed heeft en nog steeds uitvoert, kent hij de club van binnen en buiten, iets wat hij ook uitstraalt.

StreetCars_voorjaar2021 (1)

Drijfveer

Iedere vereniging kent wel een vrijwilliger die er met kop en schouders bovenuit steekt, toch lijken het er bij de Madese Boys meerdere te zijn. “Ad van den Elshout is al zolang ik mij kan herinneren de grote kartrekker binnen onze vereniging. Van teamindelingen tot gesprekken met trainers, Ad probeert alles zo goed mogelijk te organiseren. Wellicht dat anderen een afwachtende houding aannemen door te denken, ‘dat pakt Ad wel op.’ In 1997 vroeg Ad mij of ik hem zo ‘af en toe’ een beetje wilde helpen als het mij uitkwam en ik hoefde niet iedere week te komen maar moest het zelf maar indelen. Ik begon als coördinator bij de E en F-jeugd en al snel was ik er zeven dagen in de week mee bezig. Nog altijd communiceren wij bijna dagelijks over allerlei voetbalzaken die er spelen. Ad is al decennialang de motor van onze vereniging”, aldus Jan. Ook zijn voorganger Winy Broeders is er zo een. “Met dertig jaar bestuurservaring is het altijd fijn om even te kunnen sparren over lopende zaken”, vertelt hij.

Persoonlijke doelen

“Vaak wordt er gezegd dat jongeren niet meer te motiveren zijn voor verenigingsfuncties. Ik ben het daar niet mee eens. Het MDT-sportprogramma, waarvoor onze vereniging zich heeft aangemeld, dat als doel heeft om de talenten van de jongeren te gaan ontdekken. Zo zoeken zij dus welke verenigingsfunctie het beste bij welk individu past. Als eerste zullen we ervaren mensen binnen onze vereniging moeten zoeken die een coach kunnen zijn voor de jongeren die belangstelling hebben voor een vrijwilligersfunctie”, zegt de 56-jarige secretaris. Dat het vrijwilliger zijn iets moois met zich meebrengt, mag duidelijk zijn. Echter schijnt het nog meer te brengen: “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vrijwilligerswerk doen, veel gelukkiger zijn. In onze gemeente hebben we al een wethouder van geluk, maar ik en mijn medebestuursleden, willen nog meer mensen veel gelukkiger maken door hen te betrekken als vrijwilliger bij Madese Boys.

Klik de link voor een recent artikel over Madese Boys

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Chris Tolman gaat vierde seizoen in met sv DSO 3

Vandaag spreken we met Chris Tolman, de 27-jarige voetballer van sv DSO 3. Chris Tolman speelde vroeger in de...

In gesprek met Boris en Lorenzo van Creating Legends Academy

Vandaag zijn we in gesprek met de 47-jarige Boris Knebel en de 32-jarige Lorenzo Philippi. De twee heren zijn...

John van Leeuwen heeft zin in nieuwe klus bij FIOS

Of John van Leeuwen zin heeft in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van FIOS? Reken maar! De Rotterdammer neemt...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.