Is de titel- en degradatie strijd in de Eredivisie al bepaald?

0
407
De Kuip Feyenoord vuurwerk

Met nog maar zeven wedstrijden te spelen komt het slot van de Eredivisie snel nabij en barst de strijd op veel fronten los. Feyenoord lijkt niet meer naast de titel te kunnen grijpen, maar onder in de competitie is er nog niets bepaald. Ook de strijd om het laatste Europese play off ticket ligt nog helemaal open.

Feyenoord
Door de overwinning van Feyenoord op Ajax werd het gat zes punten met de regerend landskampioen. Momenteel is het gat na de wedstrijd tegen Sparta alweer acht punten. In de historie van de Eredivisie kwam het twintig keer eerder voor dat de koploper na 26 competitiewedstrijden zes punten los stond. In alle twintig gevallen ging het landskampioenschap naar de betreffende club. Volgens het Opta League Prediction-model is de kans dat de schaal naar Feyenoord gaat inmiddels 98.6%.

Europese play-off ticket
In principe hebben de plekken vier tot en met zeven recht op de play-off tickets voor de Conference League. Echter als Ajax, Feyenoord of PSV de KNVB beker wint schuiven de tickets een plekje op waardoor de play-off tickets naar de plekken vijf tot en met acht gaan.

De strijd om die achtste plek, in tegenstelling tot plek vijf tot en met zeven, is nog volop bezig. SC Heerenveen lijkt de beste papieren te hebben, ondanks dat ze momenteel op plek negen staan. Volgens het Opta League Prediction-model heeft de ploeg 25,2% kans om op plek acht te eindigen. N.E.C. en RKC Waalwijk hopen uiteraard SC Heerenveen nog in te halen, het model geeft de clubs een ongeveer gelijke kans om op plek acht te eindigen. RKC maakt volgens het model 21,6% kans op plek acht. N.E.C. volgt met 20,9%.

Degradatiestrijd
Net als ieder jaar is het niet alleen maar vechten voor Europa in de Eredivisie. Onderin is het dringen geblazen om de bevrijdende vijftiende plaats. Volgens het model zijn Groningen en Cambuur de gedoodverfde degradanten van deze jaargang. De kans dat een van de ploegen er nog in blijft is minder dan tien procent.

De strijd om plek zestien lijkt te gaan tussen Emmen en Excelsior. Het model geeft beide teams 40% kans om op deze plaats te eindigen. Het lijken dus nog een paar spannende speelrondes te gaan worden.

Klik op Eredivisie voor meer artikelen over de Eredivisie.
Klik op Eredivisie voor meer informatie over de Eredivisie.