In het zenuwcentrum van Noordwijk gebeurt allés

0
214

Het is op zaterdag hét zenuwcentrum van voetbalvereniging Noordwijk: het wedstrijdsecretariaat op de eerste verdieping. “Wij zijn een ontmoetingsplek, maar ook een vraagbaak.”

Het is om half elf goed bezet aan de koffietafel bij het wedstrijdsecretariaat. De tafel zit vol met trainers van de Super Liga, de competitie van de allerkleinste jeugd van de club. “Ze komen altijd even een bakkie doen”, zegt Martin Bruchner, één van de vijf gastheren. “Het is hier sowieso een komen en gaan van mensen.”
IT-RijnsburgHet is deze paaszaterdag een stuk rustiger dan op een reguliere speeldag. “We hebben vandaag maar een stuk of acht wedstrijden”, zegt Bruchner. “Meestal zijn dat er 22, 23. Vanmiddag speelt wel het eerste thuis. Het wordt vanmiddag dus wel druk.”

Wie de trap op loopt in het fraaie complex van de club loopt zo tegen het secretariaat aan. De deur staat altijd open. “We ontvangen hier bij wedstrijden scheidsrechters, leiders van tegenstanders, maar ook scouts of andere bezoekers”, vertelt Bruchner. “Twaalf keer per dag komen ze hier vragen waar het toilet is, haha. Ook die mensen wijzen we de weg. Oh ja, we bedienen ook nog het scorebord bij het eerste.”

Het wedstrijdsecretariaat kan met recht het epicentrum worden genoemd, al is de drukte van weleer wel verleden tijd. Bruchner: “Vroeger ging alles nog handmatig. De formulieren moest je met de hand invullen. Scheidsrechters, tegenstanders, iedereen kwam naar het secretariaat. Sportlink heeft het een stuk eenvoudiger gemaakt. Ik weet dat veel clubs bijna geen of helemaal geen mensen meer hebben in de commissiekamer, maar wij vinden het een stuk service. Vooral richting onze bezoekers. En zelf willen we er ook graag zijn voor onze scheidsrechter. En Sportlink is niet onfeilbaar. Als er problemen zijn, kunnen we meteen helpen.”

Het wedstrijdsecretariaat is zo’n beetje overal verantwoordelijk voor. De kleedkamerindeling, de indeling van de velden, maar ook de scheidsrechters. En ook alle contacten met andere clubs en de KNVB over wedstrijdzaken wordt door het secretariaat onderhouden. “Deze man doet heel veel”, wijst Bruchner op Jeroen Hermans die net komt binnen lopen. Net als bij andere clubs is het vinden van voldoende scheidsrechters een hele puzzel. “Het lukt ons tot nu toe nog wel steeds”, zegt Bruchner. “Maar het piept en het kraakt wel.”

Bruchner, 66 jaar en pensionado, houdt ook een oogje in het zeil, want het moet volgens hem bij Noordwijk wel netjes blijven. Hij zegt zich wel eens op te kunnen winden over het gemak waarmee de jeugd omgaat met materiaal en spullen van de club. “Wij zijn zaterdagmorgen hier al vroeg. Dan rollen we de ballenvanger uit en controleren we de doeltjes. We doen ook regelmatig een ronde in de kleedkamer. Soms vind ik daar de duurste jassen. Een week later komt dan een vader of een moeder vragen of er een jas van een bepaald merk is gevonden. Een week later, dat is toch raar?”, verbaast hij zich openlijk.

Bruchner is zelf van het type ‘aanpakken en doorpakken’. Sinds kort maakt hij opnieuw deel uit van het bestuur van Noordwijk. Hij gaat zich bezighouden met wat hij noemt ‘plichtplegingen’ vanuit de overheid. “VOG, AVG, ga maar door. Als club moet je die zaken goed op orde hebben. Ik heb wat ervaring op kunnen doen, want ik ben jarenlang kwaliteitsmanager bij het ministerie geweest.”

Klik op VV Noordwijk voor het laatste artikel over de club