In gesprek met vrijwilliger Jaap Boot van SV Oranje Wit

0
664

Jaap Boot (72 jaar) is geboren in Lisse, in de bollenstreek, en belandt i.v.m. zijn werk via Capelle a/d IJssel in 1975 in Dordrecht. In Capelle a/d IJssel voetbalde Jaap op redelijk hoog niveau. Toen hij in Dordrecht kwam zocht hij naar een gelijkwaardige vereniging op zaterdag en kwam daardoor bij SV Oranje Wit terecht. Inmiddels is hij al meer dan 45 jaar bij de vereniging betrokken. Van jeugdtrainer, bestuurslid, coördinator tot ballen aangever.

Al heel zijn leven is Jaap in de sport bezig. Na een opleiding lichamelijke opvoeding heeft hij 40 jaar voor de klas gestaan en daarnaast ook zelf jarenlang gevoetbald. Hij zag hoe belangrijk vrijwilligers voor een vereniging zijn. “Toen ik zelf actief voetbalde kreeg ik veel waardering voor de mensen die iets voor de vereniging deden. Ik heb altijd veel aan de leiders en trainers gehad”.

Daarom was de stap om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan voor Jaap niet zo groot. Daarbij is het voor hem vanzelfsprekend om ook iets terug te doen voor de vereniging waar je lid bent. “Je bent niet alleen lid om te consumeren maar je moet ook je steentje bijdragen aan een vereniging. Ik heb hier jarenlang gevoetbald en gezien dat er ontzettend veel werk te doen is. Van lieverlee heb ik hier alles gedaan, van jeugdtrainer tot in het jeugdbestuur en van coördinator tot ballen aangever”.

Nu is hij o.a. de materiaalman. In deze corona tijd betekent dit dat elke dag voor de training de materialen uitgedeeld moeten worden. “Ieder team heeft zijn eigen kast in het ballenhok maar als iedereen hier heen en weer gaat lopen krijgen we problemen met de 1,5 meter. Daarom hebben we afgesproken dat de materialen centraal worden uitgedeeld”.

Vrijwilligers bij Oranje Wit
Vrijwilligers heb je nooit genoeg maar Oranje Wit mag hier zeker niet over klagen. Er zijn vrijwilligers die als barmedewerker actief zijn, anderen leiden een team en er is bijvoorbeeld een onderhoudsploeg. “Deze mannen van boven de 65 komen elke maandag en vrijdag ’s morgens alles schoonmaken, alle kleedkamers langs, de kantine, de velden, de parkeerplaatsen, echt alles en dit werkt perfect. Met ongeveer 14 man zorgen ze ervoor dat alles er weer toonbaar uitziet”.

Vakkenvullers vergoeding
Voor jongeren is het vaak wat lastiger om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zij kunnen naast hun studie het geld van een bijbaantje goed gebruiken en worden daarom liever vakkenvuller dan dat ze onbetaald iets voor de vereniging doen. “Bij Oranje Wit hebben we daarom ingesteld dat jongeren die training geven daar toch een vergoeding voor krijgen, de vakkenvullers vergoeding”.


Sociale contacten
Nu Jaap met pensioen is, is hij als vrijwilliger ongeveer 20 uur per week bij de club bezig. Maar dit doet hij met veel plezier. “Ik heb het hier prima naar mijn zin en ik doe dit graag, het wordt ook erg gewaardeerd door de leiders, de trainers en het bestuur. Het is een gezellige vereniging en de sociale contacten hier zijn voor mij belangrijk”.

Er wordt veel georganiseerd bij Oranje Wit en ook hier is Jaap bij betrokken. “ Ik doe ook nog wat nevenactiviteiten, aan het eind van het jaar hebben we de jaarlijkse familiedag waar ik een van de organisatoren ben. Er komen dan zo’n duizend mensen en is altijd heel gezellig. Helaas gaat het dit jaar niet door. Verder ben ik ook betrokken bij de Grote Clubactie”.

Toekomstplannen

Voor Jaap is vrijwilligerswerk doen vanzelfsprekend. “Vrijwilligerswerk is erg belangrijk, niet alleen in de sport maar overal. Mijn vrouw is sinds 5 jaar als vrijwilliger actief bij de Voedselbank, dit is natuurlijk zeer zinvol werk en voor haar ook leuk met alle sociale contacten”. Over de vraag of hij ook nog ergens anders iets zou willen doen: “behangen is een andere hobby van mij, misschien als ik ooit tijd over heb wil ik dit wel als vrijwilliger voor anderen doen”

Bron

Klik hier voor meer informatie over SV Oranje Wit
Voor meer artikelen van SV Oranje Wit klik hier