SPUI – De gemeente Terneuzen beschouwt Spui als hoofdplaats van de drie buurtschappen die tussen Terneuzen en Axel liggen, zijnde verder nog de kernen Magrette en Schapenbout. Spui telt rond de honderdnegentig inwoners, terwijl de gelijknamige voetbalvereniging evenveel leden telt.
“Dan doen we het niet slecht als vereniging, denk ik. En wat betreft de club zelf, dan gaat het eigenlijk erg goed. We hebben een prima accommodatie, betrokken vrijwilligers en beschikken over drie seniorenteams. Voor de jeugd werken we nu samen met Terneuzense Boys, dat is ook noodzaak als we toekomstgericht kijken. Want je ziet overal dat clubs samenwerkingen op het gebied van jeugd moeten aangaan om ze te kunnen laten voetballen. De afgelopen jaren zijn er ook al clubs gefuseerd, al dan niet noodgedwongen, overgestapt naar het zaterdagvoetbal of zelfs verdwenen. Het zou echter voor ons totaal ondenkbaar zijn, moest de club het hier niet overleven. Daar proberen we dan ook op allerlei manieren op in te spelen”, aldus voorzitter Peter Oggel.
Waar het eerste elftal de competitie uitstekend is begonnen met de volle buit uit de twee eerste duels, daar kijkt de Oggel, die verdeeld over meerdere periodes inmiddels al zo’n vijftien seizoenen voorzitter is, verder dan het sportieve. “We doen het als club prima, hebben er de afgelopen twee jaar ook een x-aantal nieuwe leden bijgekregen en we proberen de club nog meer in de samenleving te zetten. Twee jaar geleden hebben we het wandelvoetbal opgestart. Eerst samen met Bodyline om senioren aan het bewegen te krijgen. Dat loopt inmiddels zo goed, dat er wekelijks zo’n vijfentwintig mannen actief zijn. Daarnaast hebben we het beleidsplan ‘Spui naar vore’ geschreven, waarmee we de maatschappelijke rol van de voetbalclub meer willen accentueren.”
En die rol is er eentje die verder gaat dan het voetbal. De kantine en het sportcomplex moeten een centrale rol innemen voor de inwoners. Want naast een buurthuis en de voetbalclub zijn er verder geen voorzieningen meer. “Dus dan moet je zorgen, dat de voetbalclub een plek is waar de sociale contacten kunnen blijven bestaan. Samen een praatje maken, elkaar ontmoeten en een drankje nuttigen. De Zeeuws-Vlaamse samenleving ontgroent en vergrijst, dat is op Spui niet anders. Als je dan als vereniging voor wat extra leven in de brouwerij kan zorgen, dan is dat alleen maar mooi. Wij doen daar ons uiterste best voor om dat te realiseren.”
Oggel heeft goede contacten met bijvoorbeeld zorginstelling Zeeuwse Gronden, die wekelijks van de kantine gebruik maken, zijn er contacten met Ride for the Roses die de voetbalclub als stopplek hadden uitgekozen. “En we hadden nog wat projecten op de rol staan om hier te realiseren. Maar de coronacrisis en alle maatregelen hebben danig roet in het eten gegooid. Dat is jammer, maar de contacten houden we warm. Daarnaast is ook ons Outdoor Soccer Toernooi altijd een mooi uithangbord voor de club. Daar komen altijd veel deelnemers op af. We hebben al die dingen moeten ‘parkeren’, maar dat geldt voor meer clubs. Toch blijf ik ongemeen positief. We hebben ook al mindere periodes gekend, maar die zijn we gelukkig te boven gekomen. De club zit in de lift en de sfeer is positief. Dat geeft ook weer de nodige energie. Al moet ik wel bekennen, dat ik stilaan rond aan het kijken ben voor een opvolger. Ik ben 68 en vijftien jaar voorzitter. Het wordt tijd dat een jonger iemand de rol overneemt. Maar tot dat zover is, blijf ik er alles aan doen om de maatschappelijke en sociale functie van ons als vereniging verder uit te bouwen.”
Klik hier voor meer informatie over V.V. Spui
Klik hier voor meer artikelen over V.V. Spui