Met een keepende vader en opa, werd Karel de Wit eigenlijk geboren met een bal in zijn handen. Dat hij zelf uiteindelijk tussen de palen zou belanden was dan ook geen toeval, inmiddels is de 62-jarige doelman al 24 jaar actief als keeperstrainer. Bij Cluzona, maar ook met zijn eigen keepersopleiding: KDW-Keeperstraining.
Ondanks dat het keepen dus in zijn genen zat, probeerde hij het toch eerst nog even als voetballer. “Al snel bleek dat ik daar niet zo goed in was, toen zeiden ze 55 jaar geleden: Ga jij maar keepen!” Zogezegd, zo gedaan. En dus staat hij nu drie tot vier keer per week op het veld, dat bevalt bij de tweedeklasser voor het derde seizoen op rij maar al te goed. “Bij Cluzona ervaar je het echte dorpsgevoel. Een gezellige groep, die ook nog eens goed kan voetballen en waar iedereen bereid is om voor elkaar te werken.”
Dat gevoel neemt hij iedere zondagochtend mee het kunstgrasveld van zijn club op, als de wekelijkste training voor zijn keepersopleiding op het programma staat. Van 8 tot 18 jaar, 44 weken lang, met meer dan twintig keep(st)ers vanuit de hele regio. Hij legt uit hoe zo’n training, die hij geeft samen met zeven andere keeperstrainers, in zijn werk gaat. “Een training moet leuk zijn, anders leren ze niks. Iedere training is anders, van techniek en kracht tot positie kiezen en sprongoefeningen. Vangen, trappen, gooien, rapen, alles wat je als keeper moet kunnen.” Maar wat maakt volgens hem nou een goede keeper? “Zelfvertrouwen uitstralen, coachen en overzicht hebben. Na iedere inspanning, moet je een schorre stem hebben.” Elke training is net weer een beetje anders en dat is niet voor niks, vertelt De Wit. “Je moet de aandacht van die kinderen zien te houden. Als het de laatste oefening is en ze zeggen: Nu al? Dan hebben ze lekker getraind.”
Behalve kwaliteiten om een bal goed te kunnen verwerken, moet het ook vooral tussen de oren goed zitten, weet hij inmiddels. “Keepers zijn een beetje gek. Je bent een ”einzelgänger’, staat er altijd alleen. Een fout is meteen een tegendoelpunt. Dan moet je mentaal sterk zijn, daar proberen we ze ook tijdens trainingen bij te helpen.” En dat blijft hij voorlopig gewoon vol passie doen. “Het is jammer dat veel clubs weinig aandacht kunnen geven aan de keepers. Het belangrijkste voor ons is dat we ze hier zien ontwikkelen, dat geeft ons die voldoening!”
Klik hier voor meer informatie over Cluzona
Voor meer artikelen van Cluzona klik hier